BlogTaalstudie

10 tips bij zelfstudie van het Italiaans

Tips voor zelfstudie Italiaans

Neem jezelf serieus

#1 Wees kritisch naar je voortgang

Het belangrijkste bij een studie die je in je eentje doet, is de vaardigheid om zelf eerlijk je voortgang te evalueren. Als je niet in de smiezen hebt wat je nog moet of wat je wel al kunt, dan gaat het met die zelfstudie ook niet lukken. Besteed dus regelmatig tijd aan het evalueren van de stand van zaken.

Zo kan ik me herinneren dat ik toen ik met nivo B1 bezig was een spreekbeurt moest houden in het Italiaans. Ik mocht zelf mijn onderwerp kiezen en koos (als historica) de Risorgimento. De Italiaanse eenwording. Ik bevond mij bij een taalcursus in Italie.

Ik wist totaal niet waar ik mijn informatie vandaan moest halen. Om het probleem maar niet onder ogen te hoeven zien stak ik mijn kop in het zand. En ik liet de juf weten dat ik niks had voor mijn spreekbeurt. Dat ik het niet kon. Ik bedacht me niet dat ik op zoek moest naar de kinderafdeling van de openbare bibliotheek en om hulp zou moeten vragen. Ook kon ik me niet bedenken dat ik beter een passend onderwerp op nivo had kunnen kiezen. Zo heb je soms veel aan je hoofd en kun je niet efficiënt denken in oplossingen. ZO MOET HET DUS NIET!

Zo weten veel leerlingen wat ze eigenlijk moeten doen, maar doen ze het niet omdat ze het spannend vinden of denken dat het niet lukt. Dit wordt dan nog verergerd als ze te hoge doelen stellen.

# 2 Probeer dus problemen helder te krijgen en in oplossingen te denken, dingen wél te doen en in kleine stapjes te denken. En lees ook dit blog: Italiaans studeren met succes.

Goed, dan nu praktisch: waar kun je materiaal vinden voor zelfstudie?

Studieboeken

#3 Er zijn niet veel studieboeken voor zelfstudie Italiaans. Er is het Prisma boek van Rosanna Colicchia e.a., maar die vind ik zelf nogal ongestructureerd. Ik raad zelf het boek van Mezzadri aan. Old school grammatica. Je kunt het hele boek hier downloaden

#4 Er zijn ook leesboekjes op aangepast nivo. Met een verhaal voor A1-lezers, A2-lezers.  Met een beperkte woordenschat. Vraag hiernaar bij mij als je er één wilt lenen. Of koop ze zelf bij uitgeverij Intertaal. Ze zijn van Alma edizioni en heten “Letture italiano facile”.

Spelenderwijs

Hoe meer je je blootstelt aan het Italiaans, hoe beter! Hoe doe je dat?

#5 Italiaans consumeren kan heel goed op social media (Facebook, YouTube, Instagram etc). Het leuke van Social media is natuurlijk dat je je Italiaans ook actief kunt gebruiken. In reacties en door zelf iets te posten in het Italiaans.

#6 Films kijken in het Italiaans is ook leuk. Lees meer over online films kijken via dit blog over streamen en dit blog over Netflixen. Je kunt Italiaanse TV kijken met een VPN verbinding. Daarover lees je op de website van DitisItalie.nl hoe dat werkt. Met die VPN verbinding kun je ook alle programma’s van de RAI bekijken via streaming. Zelf kijk ik graag naar het programma Ulisse. Als je daar niet voor wilt betalen zet je je Nederlandse Netflix instellingen op Italiaans. Je kunt je audio / ondertiteling instellingen zetten op Italiaans. Hoe dat moet? Kijk wat je wilt kijken. Als je op pauze klikt zie je een mogelijkheid tot opties waarbij je de taal kunt kiezen. Zowel audio als ondertiteling. Niet elk Netflix programma is echter beschikbaar in het Italiaans.

#7 Er bestaat een Facebookgroep “Tandem linguistico Olandese / Italiano” waar je een Italiaans taalmaatje kunt vinden. Verliefd worden op een Italiaan (se) is ook een uitstekende motivatie. Pap aan met aardige mensen als je in Italie op vakantie bent.

#8 Je kunt luisteren naar de Italiaanse radio via Italia.fm

Apps en podcasts

#9 Ik schreef er veel over, maar er is gewoon nog niet heel veel goeds op de markt. De Prisma vertaalapp is wel erg handig, die raad ik iedereen aan die Italiaans leert.

World Wide Web

#10 Je kunt filmpjes kijken en vragen hierover beantwoorden op de website van de taalboeken uitgeverij ALMA (horend bij Nuovo Espresso). Op YouTube vind je ook filmpjes op verschillende nivo’s van de uitgever Edilingua.Je kunt luisteren naar kinderverhalen met audio en tekst, in het Italiaans. Je kunt online extra oefeningen maken via de website Impariamo l’Italiano. Snap je niet waarom je antwoorden fout zijn? Vraag mij dan om hulp.Je vindt nog meer hulpvolle tips over zelfstudie door middel van online cursussen in dit blog.

Voorbereiding op een examen en een docent op afstand

Op de website van de Engelse taalschool Happy Languages vind je allerlei blogs met tips over hoe je het CILS examen kunt halen. Tips voor alle onderdelen van alle nivo’s van het ERK. Het CILS examen wordt jaarlijks afgenomen bij het Istituto di Cultura in Amsterdam. De nivo’s van de toetsen zijn ingedeeld volgens de kaders van het ERK. Toetsen (CILS/CELI/PLIDA) van voorgaande jaren kun je ook online vinden.

Om te kijken welk nivo je hebt kun je online testen afnemen, zoals deze van WEP uit Belgie. Deze oefent overigens vooral je passieve vaardigheden.

Een docent hoeft helemaal niet veel te helpen, maar het is wel handig als je iemand hebt die je af en toe op het juiste spoor zet. Die je helpt met je uitspraak en je helpt waar je vastloopt met de grammatica. 

Je kunt je eigen conversaties opnemen op je telefoon, of zelfs je eigen Italiaanse audioboek inspreken. En deze naar mij opsturen voor feedback.

Ook kan ik je schrijfoefeningen corrigeren en je tips geven bij het vinden van het juiste studiemateriaal. Je helpen met de moeilijke grammatica onderdelen.

Als je vastloopt bij je zelfstudie, stuur mij dan een bericht.

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?