Boek over Italië: Als het over liefde gaat

Lotje vroeg mij of ik ook af en toe een boek wil recenseren. Nou, als het over Italië gaat, wil ik dat wel. Ik werd getriggerd door de ondertitel van het boek: “Literaire pelgrimage in Umbrië”. Leuk! Zelf ben ik drie jaar geleden in Umbrië geweest en ik hoopte op een feest van herkenning. Daarin werd ik teleurgesteld. Natuurlijk, de schrijfster reist met haar partner Jamal door de regio, maar eigenlijk gaat het hele boek slechts zijdelings over Umbrië. Namen van steden zijn herkenbaar, de beschrijving ervan voelt alsof de schrijfster het over elk willekeurig dorpje/stadje in Italië had kunnen schrijven. Teveel toeristen, te warm, goed hotel of juist niet, terrasjes en af en toe – tijdens de zeldzame wandelingen – een beschrijving over hoe mooi de natuur is.

Frida Vogels

De aanleiding voor het boek is de fascinatie die de schrijfster heeft voor Frida Vogels. Een schrijfster die geboren is in 1930 en die Jannah de beschrijving van haar wandelingen door Umbrië ter hand gesteld heeft. Jannah ervaart dit – terecht – als bijzonder, maar stelt aan het einde van het boek vast dat ze vanwege de warmte veel dagen niet gewandeld heeft. Van Frida Vogels had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord, maar daar is Wikipedia handig voor. Het stoorde niet, dat ik haar niet kende.

Inhoud

In het boek zijn vier (en misschien nog wel meer) onderwerpen verwerkt. Vaak gaat het over het leven van Frida en haar partner Enzo, die op zijn zachtst gezegd een moeizame relatie hadden. Het tweede onderwerp, de wandelingen, komt er in mijn ogen bekaaid af. Ik hoopte veel meer beschrijvingen te lezen over het prachtige Umbrië. Het boek straalt niet uit dat ze het leuk gehad hebben tijdens hun pelgrimage. Of dat het louterend was, iets wat je vaak hoort over pelgrimages. Op de derde plaats gaat het over de relatie tussen Jannah en Jamal, die ook ingewikkeld is, maar niet uit de hand loopt. Tot slot leren we veel over de geschiedenis van Jannah zelf waarin nogal vaak verhuisd werd en relaties ook niet altijd ideaal waren.

Conclusie

Hoewel het boek in mijn geval niet voldeed aan de verwachtingen, heb ik het met plezier gelezen. Schrijfster heeft een mooie, prettige schrijfstijl. Sommige stukken waren wat traag maar over het algemeen leest het boek vlot weg. Voor wie ook iets heeft met Frida Vogels is het een interessant boek. Wie, zoals ik, verwacht dat het over Umbrië gaat, kan teleurgesteld worden.

Jannah Loontjens

Als het over liefde gaat

Uitgeverij Podium, sept 2019, 182 pagina’s

21,50 (hardcover)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *