BlogTaalstudie

Wat kun je verwachten van een CILS examen?

Digitale uitslag CILS examen

Een universitair examen doen? Dat klinkt voor veel mensen spannend. Toch is het CILS examen leuk om te doen. Juist om je plezier er in te behouden, in het leren van je Italiaans. Door het behalen van zo’n succes. Het CILS examen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, als je je goed voorbereid. Als je weet wat je kunt verwachten. Dat ga ik jullie vertellen in dit blog en dan HOP, kunnen jullie het ook!

Bereid je er allereerst op voor dat het een lang, serieus en uitputtend examen is. Dat geld zeker voor de hogere nivo’s, maar ook voor A1 / A2 ben je toch minimaal 3 uur bezig. Dat komt omdat een examen uit vijf onderdelen bestaat, die afzonderlijk ook weer uit twee, drie of vier onderdelen bestaan. In Italië zijn dit soort lange examens meer gewoon dan in Nederland. Nou is er over Nederlandse examens ook wel wat te zeggen volgens de Italianen. Het is maar net hoe je het gewend bent. 

Het CILS examen is een toets van de Università per Stranieri di Siena. De Universiteit voor Buitenlanders van Siena. De toets is er in 6 verschillende nivo’s. Van A1 tot C2. Die nivo’s zijn opgesteld door de Europese Unie. Meer over die nivo’s kun je lezen op de pagina over het ERK.

Het examen is zeker niet makkelijk, maar als je je goed voorbereid door het maken van oefentoetsen is het te doen en voor iedereen haalbaar. 

Vijf onderdelen – een lang examen

Een toets bestaat uit 5 onderdelen: luisteren, lezen, een onderdeel dat “analyse van de communicatiestructuren” heet (Italianen houden van dure woorden, laat je er niet door intimideren), schrijven en spreken.

Het eerste onderdeel – Luisteren – bestaat uit twee of drie onderdelen waarbij je doorgaans meerkeuzevragen moet beantwoorden over een luisterfragment. Soms vragen ze je wat te schrijven over wat je hebt gehoord. Bij A1 zijn dit fragmenten over ‘bij de kapper’, ‘bij de bloemist’ of ‘bij de apotheek’. Je hoort dan een fragment en moet aankruisen waar het zich afspeelt. Bij A2 moet je al meer inhoudelijke vragen gaan beantwoorden, het wordt natuurlijk steeds moeilijker.

Bij het tweede onderdeel – Lezen –  lees je wat tekstjes, waar je ook meerkeuzevragen over moet beantwoorden. Voor A1 zijn het brochureteksten, korte toeristische flyers voor bepaalde events bijvoorbeeld. 

Niks nieuws dus. Eigenlijk.

Bij het derde onderdeel – Analyse van de communicatiestructuren – , krijg je drie verschillende teksten voor je neus waaruit woorden zijn weggelaten. Eigenlijk is dit vooral een grammatica onderdeel. Je moet dan kiezen voor bijvoorbeeld lidwoorden voor nivo A1, voorzetsels voor A2 en bijwoorden en verbindingswoorden en bijwoorden voor nivo C2. Bij een tweede fragment moet je de  juiste vorm van het werkwoord invullen. Dat kan de tegenwoordige tijd van essere of avere zijn voor A1, of de congiuntivo trapassato van piacere voor B2. Bij het derde fragment van dit onderdeel kun je kiezen voor verschillende zelfstandige naamwoorden in een meerkeuze optie. Die horen dan bij een tekst waarin gaten zitten. Dit vond ik zelf altijd erg leuk om te oefenen. Iedereen heeft natuurlijk zijn favoriete onderdeel bij zo’n lange toets 🙂

Ook moet je een brief schrijven, het vierde onderdeel. Dit kan zijn het voorstellen van jezelf voor A1, het sturen van een vakantiebrief voor A2 tot een brief naar de gemeente waarin je je beklag doet over een gat in de weg in Rome waardoor je een ongeluk hebt gehad, voor C2.

Heb je deze vier onderdelen gehad dan ben je doorgaans al twee tot vier uur bezig geweest. Je mag dan even pauze nemen en je gaan voorbereiden op een mondeling gesprek met de examinator. Ook hier zul je je voor nivo A1 jezelf moeten voorstellen. Je vertelt wie je bent, iets over familie of vrienden of je hobby of waarom je graag naar Italie gaat. Bij het tweede onderdeel moet je een foto beschrijven die je voor je neus krijgt. Dit duurt maar circa 5 minuten, het hele mondeling. Bij nivo C2 zul je je mening moeten kunnen geven over een ingewikkeld wetenschappelijk of politiek fenomeen. Dit mondeling wordt opgenomen op geluidsband en opgestuurd naar Siena.

Oefentoetsen

Het beste kun je je voorbereiden door middel van de boeken met oefentoetsen van Guerra Edizioni. De Quaderni CILS. Heb je bij mij les, dan kun je mij om oefentoetsen vragen die ik voor je kan nakijken en waar ik je feedback op kan geven. Door een oefentoets te maken weet je beter wat je kunt verwachten en is de kans groter dat je het examen succesvol afsluit.

Op de website van de Universiteit van Siena kun je oefentoetsen vinden voor de verschillende nivo’s. Kijk daar goed naar je eigen nivo zodat je je op maat kunt voorbereiden. Ook kun je daar nog meer informatie vinden over het CILS examen, tevens in het Engels.

Pieken

Naast een goede voorbereiding: het perfectioneren van je vaardigheden en zorgen dat je controle hierover hebt moet je pieken op het juiste moment. Dat is ook een mentale mindset. Het zou zomaar kunnen dat je in de Italiaanse situatie van het examen wordt geconfronteerd met onverwachte omstandigheden. Examen doen gaat op zijn Italiaans. Mensen kunnen te laat komen, wellicht zit je in een ruimte waar lawaai is, is niet iedereen op tijd, is er geen goede ruimte. Bedenk het maar. Ik heb aardig wat meegemaakt op dat gebied. Italianen gaan dan improviseren en jij moet je niet laten afleiden door deze dingen. Doe je ding, laat die Italianen op dit gebied voor wat ze zijn en zorg dat je scoort! Succes!

Het hele officiele examen wordt opgestuurd naar Siena, waar de docenten het nakijken. Na circa 3 maanden kun je de uitslag verwachten. Dat is best lang, maar je moet bedenken dat het een gecentraliseerd officieel examen is dat overal in de wereld wordt gemaakt. Het is een staatsexamen dat ook door immigranten wordt gemaakt in Italie, aanstaande universitaire studenten uit Japan, you name it. Je bent onderdeel geworden van een hele Italiaanse subcultuur. Die van half-Italianen. Geniet er maar van.

Vond je dit interessant? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

* indicates required


Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *