BlogTaalstudie

Wat kun je verwachten van een CILS examen?

Digitale uitslag CILS examen

Een universitair examen doen? Dat klinkt voor veel mensen spannend. Toch is het CILS examen leuk om te doen. Juist om je plezier er in te behouden, in het leren van je Italiaans. Door het behalen van zo’n succes. Het CILS examen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, als je je goed voorbereid. Als je weet wat je kunt verwachten. Dat ga ik jullie vertellen in dit blog en dan HOP, kunnen jullie het ook!

Het CILS examen is een toets van de Università per Stranieri di Siena. De Universiteit voor Buitenlanders van Siena. De toets is er in 6 verschillende nivo’s. Van A1 tot C2. Die nivo’s zijn opgesteld door de Europese Unie. Meer over die nivo’s kun je lezen op de pagina over het ERK.

Vijf onderdelen

Een toets bestaat uit 5 onderdelen: luisteren, lezen, een onderdeel dat “analyse van de communicatiestructuren” heet (Italianen houden van dure woorden, laat je er niet door intimideren), schrijven en spreken.

Het eerste onderdeel bestaat uit twee of drie onderdelen waarbij je doorgaans meerkeuzevragen moet beantwoorden over een luisterfragment. Soms vragen ze je wat te schrijven over wat je hebt gehoord.

Bij het tweede onderdeel lees je wat tekstjes, waar je ook meerkeuzevragen over moet beantwoorden.

Niks nieuws dus. Eigenlijk.

Bij de analyse van de communicatiestructuren, krijg je drie verschillende teksten voor je neus waaruit woorden zijn weggelaten. Je moet dan kiezen voor bijvoorbeeld lidwoorden voor nivo A1 en bijwoorden en verbindingswoorden en bijwoorden voor nivo C2. Bij een tweede fragment moet je de  juiste vorm van het werkwoord invullen (dat kan de tegenwoordige tijd van essere of avere zijn voor A1, of de congiuntivo trapassato van piacere voor C2). Bij het derde fragment van dit onderdeel kun je kiezen voor verschillende zelfstandige naamwoorden in een meerkeuze optie.

Ook moet je een brief schrijven, het vierde onderdeel. Dit kan zijn het voorstellen van jezelf voor A1 tot een brief naar de gemeente waarin je je beklag doet over een gat in de weg in Rome waardoor je een ongeluk hebt gehad, voor C2.

Tenslotte is er een mondeling. Ook hier zul je je voor nivo A1 jezelf moeten voorstellen. Bij nivo C2 zul je je mening moeten kunnen geven over een ingewikkeld wetenschappelijk of politiek fenomeen. Dit mondeling wordt opgenomen op geluidsband en opgestuurd naar Siena.

Oefentoetsen

Het beste kun je je voorbereiden door middel van de boeken met oefentoetsen van Guerra Edizioni. De Quaderni CILS. Door een oefentoets te maken weet je beter wat je kunt verwachten en is de kans groter dat je het examen succesvol afsluit. Het hele examen wordt opgestuurd naar Siena, waar de docenten het nakijken. Na circa 3 maanden kun je de uitslag verwachten. Ook kun je online op de website van de Universiteit van Siena oefentoetsen vinden. Ook kun je daar (ook in het Engels) allemaal informatie vinden over het CILS examen.

Vond je dit interessant? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

* indicates required


Lezersbeoordeling Geef ook jouw stem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *