BlogKoken

Conserveren en afkoken van verse pasta

Tortellini bij delicatessenzaak Tamburini in Bologna

Zelf pasta maken is een leuke bezigheid. Er zijn verschillende recepten voor het deeg die varieren van 00 bloem met eieren, semolina met water of een combinatie van 00 bloem, semolina en eieren. Hoe dan ook: je kunt een deeg maken dat je gebruikt om pasta te vormen. Soms wil je echter wat meer maken, om op een ander moment af te kunnen koken. Op een moment dat je wat minder tijd hebt om zelf verse pasta te maken. Hoe doe je dat? Het conserveren en afkoken van verse pasta?

Ravioli is gevulde pasta
Zelfgemaakte ravioli. Foto: Lotje Lomme

 

Conserveren in de vriezer

Na het maken van de pasta gaat de pasta direct in de vriezer. Eerst een beetje verspreid op een dienblad een uur of 6, daarna in zakje. Tagliatelle of spaghetti, bucatini eventueel in nestjes. De pasta is zo 2 maanden houdbaar in de vriezer.  Als je deze wilt gaan bereiden, kunnen ze direct uit de vriezer in de pan met gezouten kokend water. Als je gevulde pasta wilt invriezen is het aan te bevelen deze even te blancheren.

Conserveren door te drogen

Pasta goed laten drogen kan ook, een uur of 6 tot een dag is afdoende. Je moet de pasta niet halfnat in een zakje doen. Dan krijg je schimmels. Tot een dag laten drogen dus op een houten plank of op een linnen doek, zodat er overal lucht bij kan komen. Dan is je pasta nog twee weken houdbaar.

Vanwege een vochtige vulling kun je gevulde pasta (ravioli of tortellini) vaak niet drogen in huis. In Bologna kun je in de winkels wel gedroogde tortellini met een vleesvulling kopen, maar het is mij niet duidelijk hoe ze dit veilig doen. Of misschien is deze gewoon dagvers en word je als klant geacht deze dezelfde dag op te eten.

Orecchiette - oortjespasta wordt veel in Puglia gegeten
Zelfgemaakte orecchiette. Foto: Lotje Lomme

Afkoken

Ook bij verse pasta moet je het vele water in je grootste pan goed zouten.

Kooktijd verse pasta:  tagliatelle max 4 – 5 minuten.  Orecchiette 7/8 minuten. Pasta die gedroogd is moet langer koken. Pasta die een wat dikker velletje heeft moet ook wat langer koken.

Kooktijd gevulde verse pasta (tortellini, ravioli, andere kussenvormpjes): als ze boven komen drijven (3-4 minuten)

 

Disclaimer: De houdbaarheid verschilt per website, ik heb de kortste aangehouden. Ik ben echter geen chemicus of expert op dit gebied, dus je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen pasta thuis!

 

Lijkt het je leuk zelf pasta te kunnen maken en studeer je Italiaans? Kom dan een keer bij mij een pasta workshop volgen!

 

Bronnen: agrodolce.it, Fragolosi.it, Ricette.giallozafferano.it, Blog.giallozafferano.it, Soniaperonaci.it, Tecnologia-ambiente.it

Lezersbeoordeling Geef ook jouw stem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *