BlogReviews

De online cursus Italiaans voor beginners van Tutta Lingua

Op zoek naar een goede Nederlandse online cursus kwam ik terecht bij de Taalschool Tutta Lingua in Borne. Deze school is van Fiona Stramigioli die Italiaans studeerde bij de UvA. Ze trouwde een Italiaanse man en heeft inmiddels al zo’n 20 jaar leservaring. Fioni zag dat er geen goede online cursus op de Nederlandse markt was en zocht samenwerking met een bedrijf dat elearning als specialiteit heeft, Learningbird. Een jaar lang werkte ze aan het online programma en het resultaat mag er wezen. De voordelen van een online thuiscursus die hoef ik u waarschijnlijk niet te vertellen. Er zijn veel mensen die zelf thuis Italiaans willen studeren en het lijkt mij ook voor mijn studenten een enorme aanvulling als zij een goede app hebben om hun vaardigheden mee te oefenen.

Inhoud van de cursus

De cursus voor beginners bestaat uit 24 lessen van ongeveer 45 minuten. Daarnaast kunt u een app downloaden die u helpt bij het leren van de woordjes. De inhoud van de cursus staat echter ook op de app, dus in principe kun je op de app alles doen. Na 12 lessen volgt een tussentoets en na 24 lessen een eindtoets. De cursus kost 195 euro en is daarmee een jaar beschikbaar. Je kunt gratis een demo les proberen, om te kijken of het u iets lijkt. De cursus is bedoeld voor absolute beginners en brengt u ongeveer op 1/2 van niveau A1. De cursus kunt u ook op de computer doen, de bijbehorende woordjes kunt u oefenen op de bijbehorende ‘memotrainer’ (de app voor uw telefoon) die u specifiek de woordjes laat oefenen die u nog niet kent.

Klok leren kijken in het Italiaans, dat kan ook met een online cursus van Tutta Lingua

Nadelen van de online cursus van Tutta Lingua

Bij de app vind ik het een nadeel dat de pagina op de telefoon soms groter is dan het scherm. Dat betekent dat je soms iets beneden naar de pagina moet slepen/scrollen om de juiste antwoorden bij elkaar te zetten. Dus dan moet je eerst kijken welke antwoorden bij elkaar horen (bijvoorbeeld links onder met rechts boven) en dan moet je gaan slepen en scrollen tegelijk (zie afbeelding hieronder). Er zijn ook al apps die je uitspraak corrigeren zoals Mondly, maar die functie is nog niet foutloos, dus dat moet je misschien ook helemaal niet willen als online cursus. (Hoe grappig het ook is om daar mee te spelen).

De ‘saaie’ onderdelen, zoals grammatica, zijn misschien wel gedoemd om saai te blijven in een online cursus of app. Wil je je nieuwsgierigheid stimuleren mbt grammatica en grammatica zelf met thuisstudie intuïtief ontdekken dan is de cd van Michel Thomas wat leuker, hoewel in het Engels. Verder denk ik ook dat dit de functie is van een docent, enthousiasme overdragen en dat het fijn is om dat te delen met mede leerlingen. Maar daar bent u niet naar op zoek, anders was u niet bij dit blog uitgekomen 🙂 U heeft genoeg discipline voor zelfstudie en heeft mijn blog met de tips voor zelfstudie ook al goed bestudeerd.

Wat maakt de cursus van Tutta Lingua goed?

Bijzonder aan de online cursus van TuttaLingua is dat de cursus niet alleen op woorden en zinnen is gericht (zoals het populaire Duolingo die bovendien vanuit het Engels werkt). Dit doet alleen de memotrainer in de bijbehorende app. In de online cursus zit ook grammatica en er zitten ook goede audio fragmenten in (gesprekjes). De vormgeving is niet verkeerd en intuitief en iets aantrekkelijker dan bijvoorbeeld de app van Prisma ‘Elke dag Italiaans’ van 23 euro. Er zitten ook afbeeldingen in die het visuele geheugen stimuleren. Nou kun je zeggen: ik geef niet zoveel om vormgeving, maar de leerervaring is wel beter bij de cursus van Tutta Lingua. Daarnaast onthoudt de app van Tutta Lingua de woordjes die je nog niet kent en krijg je persoonlijke feedback (van het programma) op het type fout dat je maakt. De app van Prisma zegt alleen goed – fout en dan moet je het verder maar zelf uitzoeken. De app van Babbel (5 euro per maand) is ook goed, maar werkt nog steeds alleen vanuit het Engels. Dat vind ik niet aan te bevelen voor native speakers van het Nederlands.

Prijs kwaliteit verhouding

Omdat de meerwaarde van deze cursus vooral zit in audiofragmenten, gesprekjes en grammatica moet u bedenken of u daar 195 euro voor wilt betalen. Voor 25 euro heeft u namelijk ook al een goede woordjes app zoals Fun Easy Learn Italian. De prijs benadert de prijs van een klasssikale cursus waar u ook uw gespreksvaardigheden en de communicatie oefent en meer in contact komt met de Italiaanse cultuur. De cursus is vooral interessant voor degene die écht op zoek zijn naar de online modaliteit van thuis en zich bewust zijn van de beperkingen van een volledig online programma, zonder contact met docent en interactie met andere studenten. Je kunt de cursus doen zonder een woord Italiaans te spreken.

De online cursus van Tutta Lingua is dus niet het online programma dat écht alles heeft. Maar weeg je de voor- en nadelen tegen elkaar op dan komt Tutta Lingua goed uit de bus. Een leerling die deze cursus zelfstandig, goed en serieus heeft gedaan, mag bij mij aanschuiven in de cursus voor gevorderden, Italiaans 2. En dat kan ik van heel veel online programma’s niet zeggen.

Meer informatie over de online cursus Italiaans voor beginners vindt u op de website van Tutta Lingua.

Samenvatting
Review Dag
Reviewed Item
online cursus Italiaans / Tutta Lingua
Rating
41star1star1star1stargray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *