Blog NLIn de regio

Di’ la tua op bezoek bij Pizzeria Rosa in Lekkerkerk

In december zag ik op Instagram dat er een nieuw Italiaans restaurant zou openen in Lekkerkerk. Ik was wel nieuwsgierig en boekte een tafeltje voor mezelf en mijn man, zonder de kinderen. De pizzeria ziet er heel mooi uit, het is een mooi gestyled restaurant en ook de pizza was heerlijk. Er was veel keuze uit pizza’s en hoewel ze eigenlijk geen tips nodig hebben ga ik ze toch een boek aanbevelen omdat het sluikreclame is voor mezelf. Namelijk het boek voor pizzabakkers ‘Het geheim van goed pizzadeeg‘ dat ik vertaalde voor Italieplein. Italieplein is de Nederlandse promotor van de Napolitaanse pizza bodems (niet te verwarren met de Romeinse, die in Nederland meer ingeburgerd is).

De trattoria

Ik zag dat de pizzeria Rosa zich ook presenteerde als trattoria. Een trattoria is eigenlijk een heel traditioneel en goedkoop restaurant waar ze geruite tafelkleedjes hebben, eenvoudige houten stoelen en een traditionele menukaart met eenvoudige gerechten met ingrediënten van goede kwaliteit. Je zou dan dingen kunnen verwachten zoals ravioli met ricotta en spinazie in een salie boter sausje, bucatini all’amatriciana, ossobuco, carciofi alla guida, caponata etc. Er stonden een handvol niet-pizza gerechten op de kaart boven de pizza’s (mijn man nam de vitello tonnato) maar geen secondo, geen hoofdgerecht. Één onderliggend probleem is dat we in Nederland pasta zien als het hoofdgerecht, terwijl het in Italie een voorgerecht is. Ook presenteerden ze naast de kaart deze avond arancini. Super lekkere rijstballetjes – maar eigenlijk streetfood, meer voor de lunch om op straat te eten in cartoccio. Ingewikkeld in papier en dan staand eten.

Culturele mediator

Dan heb je dus eigenlijk een culturele mediator nodig. Of je doet het op zijn Hollands, of je doet het op zijn Italiaans. Ik denk dat Nederlanders én Italianen van deze situatie in de war raken. Italianen kunnen ook gerust alleen een antipasto en een primo nemen in een restaurant en het hoofdgerecht overslaan, maar je kunt moeilijk een gebruiksaanwijzing voor Italiaans eten bij de ingang leggen.

Als je een pizza neemt, neem je waarschijnlijk geen voorgerecht of dolce. Was er ook een gewone secondo? Als dolce was er alleen tiramisù. Op zich ben ik wel van less is more. Je hoeft niet veel te presenteren, als datgene wat je hebt maar goed is. En dat was het, de tiramisù was prima. Je zou als dolce ook een macedonia kunnen presenteren. Een fruitsalade. Typisch voor een trattoria. Lekker, goedkoop en eenvoudig.

Maargoed, het Italiaanse idee van primi en secondi, die pasta…. daar moet je iets mee als Italiaans restaurant in Nederland. Maar als je een Italiaans restaurant bent, is het natuurlijk leuk om te kijken hoe ze het in Italie doen.

Vooral pizzeria

Nou kan ik me voorstellen dat het even zoeken is naar het format van het restaurant. Het restaurant is voortgekomen uit een pizzabus waarmee catering werd verzorgd op locatie. In Nederland hebben pizzeria’s een hele andere connotatie dan in Italie. Ik denk bijvoorbeeld aan pizzeria Roma in Gouda als een typische Nederlandse pizzeria. Terwijl dit restaurant echt wel een upgrade is van de pizzeria. En daar was Nederland eigenlijk best wel aan toe. Aan een classy pizzeria.

Ik was dus echt blij om er te hebben gegeten. Het eten was lekker, het was er wel wat rumoerig, maar de prijs was ook heel schappelijk. Het is een leuk restaurant en ze hebben nog alle tijd om eens rond te kijken wat trattoria’s nou precies zijn en wat ze daarmee willen. Ondertussen zal dit restaurant goed lopen op de pizza’s, is mijn idee.

Pizzeria / Trattoria Rosa

Burgemeester Roosstraat 3

2941 AC Lekkerkerk

tel: Tel. 06-46130600 info@pizzarosa.nl

Een gedachte over “Di’ la tua op bezoek bij Pizzeria Rosa in Lekkerkerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *