Blog NLOverig

Niet zien, doen of weten in Italië

Fabio Volo

Nu ik al zo’n tien jaar me onderdompel in de Italiaanse cultuur, weet ik inmiddels dat niet alles wat met Italie te maken heeft goud is. Italie is stom. Soms. Soms hebben boeken, films of muziek een goede marketing, maar is het gewoon bagger. Daarom hier een lijst van  NO, TI PREGO! in of uit Italie.

Slechte boeken

 1. De schrijver Fabio Volo. Komt binnenkort ook weer een boek van uit in Nederland. Kun je missen. Echt. Ik las zijn boek : “Un posto nel mondo”. Bah.
 2. Het kookboek “Homemade Happiness” pretendeert Italiaans te zijn, maar recepten kloppen niet en of het nu echt Italiaans is?
 3. Het kookboek “Vegetarisch en Vis” van Jolande Burg, hoewel de recepten wel oké zijn is de layout helemaal niet prettig om uit te werken als je aan het koken bent. Veel te druk en niet goed leesbaar.
 4. Het boek “Donau” van Magris is veel te moeilijk voor gewone stervelingen. Begin er alleen aan als je een dubbele master Europese Cultuurgeschiedenis hebt, je cum laude bent afgestudeerd.
 5. Boeken van Cesare Pavese zijn veel te zwaarmoedig “
 6. Don Camillo” van Guareschi mag een culturele schets geven van de strijd tussen communisme en kerk in Italie, het is inmiddels een achterhaalde klucht.

Italiaanse gewoontes die je niet over hoeft te nemen

 1. Als jij om 18:00 een Cappuccino wilt bestellen, dan bestel jij een Cappuccio! Jij doet lekker waar je zelf zin in hebt. En als jij een pizza met ananas wil, dan kun je altijd je eigen blik ananas meenemen naar de pizzeria en die aan de ober geven. Voor de kok. Dat dat in Italie eigenlijk helemaal niet HEURT, dat hoef jij niet te weten.
 2. Pizza met friet. Bah.

Films en televisie die je niet  hoeft te zien en te kijken

 1. De cultureel verantwoorde film over het leven in plattelandsdorp “Le Quattre Volte” is een oersaaie film. Niet kijken.
 2. Rai Uno. Bhèè. Tenzij je je Italiaans wilt oefenen. Je hebt er het risico zeer slechte “journalistiek” tegen te komen, zoals van Bruno Vespa, Maurizio Costanzo en Vittorio Sgarbi. Ook zijn er veel te veel sentimentele praatprogramma’s met nitwits, plastisch geherstructureerde dozen op hoge hakken en opdringerige religieuze praatprogramma’s.
 3. Ook niet kijken: de film van de beroemde regisseur Sorrentino “Il Divo”, hoewel het thema erg interessant is, is het verhaal veel te filmisch en saai. Te weinig dialoog en actie.

Niet bezoeken in Italie

 1. Ga niet door de de binnenstad van Venezie lopen om 15:00 ‘s middags op 15 Augustus. Het is dan veel te warm en alle winkels zijn dicht. Bovendien lopen er veel te veel toeristen en is de koffie op San Marco veel te duur. De authentieke ervaring is dan een verbrande rode neus.
 2. Ga ook niet naar het Gardameer in de zomervakantie. Veel te toeristisch. Niet meer leuk.
 3. Ga niet naar elke pinacoteca (museum) of élke kerk als je op rondreis bent. Soms word je gewoon moe van al die Madonna’s met kind en nóg een San Sebastiano met pijlen doorkliefd. Bewaar je aandacht voor 1 à 2 musea en kerken, maar ga ze niet allemaal afwerken.

Welke muziek je niet hoeft te luisteren

 1. De muziekgroep “Il Volo”. Vreselijk sentimenteel en kitsch.
 2. Het allerslechtste Italiaanse liedje heb ik ook ooit een artikel over geschreven. Lees daar hier meer over.

Meer weten over slechte Italiaanse boeken die je NIET hoeft te lezen? Lees dan dit blog!

Wat is jouw tip om NIET te doen/zien/horen in Italie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *