BlogReviews

Hollands nieuwste: ouderwetse Italiaanse grammatica

Oefenboek Grammatica Italiaans

In mijn lessen gebruik ik moderne methodes waarbij in elk hoofdstuk verschillende vaardigheden worden geoefend. Het spreken, het luisteren, het schrijven, de grammatica etc. Ik hoor echter regelmatig van leerlingen: Ik wil “gewoon op de ouderwetse manier oefenen”. Begrijpelijk! Ik heb zelf ook veel baat gehad bij het eindeloos invullen van de congiuntivo (bijvoorbeeld) in verschillende zinnen, om maar die vervoegingen in mijn hoofd te krijgen. In de huidige methodes staat bij een oefening vaak niet meer wat je nu eigenlijk aan het oefenen bent, waardoor studenten niet meer weten of ze nu moeite hebben met een voornaamwoord of een bijwoord. Zeg nu eens eerlijk: (her)kent u nog alle grammaticale begrippen? Deze zijn we met alle moderne methoden die een focus hebben op conversatie en spel een beetje uit het oog verloren. En dat is jammer, want om effectief te oefenen moet je weten wat je nodig hebt, wat je moet oefenen, wat nog fout gaat. Bij naam en toenaam. Daarom houd ik, net als mijn studenten, soms van “ouderwetse” oefeningen.

Een beknopte geschiedenis van oefenboeken grammatica

Zo kreeg ik een keer van Dhr. Rosser, een van mijn studenten bij de Volksuniversiteit en zelf didacticus voor de Engelse taal op de lerarenopleiding een boek te leen dat hij in Italië op een tweedehandsmarkt op de kop had getikt en waarschijnlijk dateert uit de jaren ’60. Destijds begreep ik niet direct zijn enthousiasme maar toen ik het boek mocht lenen en thuis goed bekeek snapte ik zijn punt.  Ik scande het hele boek. Jammer alleen dat ik de titel en de schrijver niet heb genoteerd, de schrijver was ene Dante. Hieronder een pagina uit het boek waarin alleen de regelmatige werkwoorden met – ARE worden geoefend. Zo krijg je het er wel in!

Ook maakte ik vaak kopietjes voor mijn leerlingen uit het boek van Katerinov ‘La lingua italiana per stranieri‘, dat nu alleen nog tweedehands in Nederland beschikbaar is. Een boek uit 1985 dat ik in in 2003 gebruikte om greep te krijgen op de congiuntivo, de aanvoegende wijs. Soms raken mijn studenten zo enthousiast van deze oefeningen dat ze dit boek zelf willen aanschaffen. Maar het is moeilijk om er aan te komen. Op de afbeelding wat oefeningen met het voornaamwoord.

Op de universiteit maakten we gebruik van het boek van Mezzadri. Ook ouderwetse grammatica oefeningen zonder poespas. Grammatica essenziale della lingua italiana con esercizi. Een boek uit 1997. Handig en functioneel, maar nog steeds nogal saai qua lay-out. De gebruikerservaring is niet enerverend. Dat hoorde lange tijd bij dit type oefeningen. Veel mensen zouden het bestempelen als saai. Een ander gebrek is dat het geen indeling heeft op de huidige nivo’s van het Europees Referentie Kader. Het boek kun je als PDF op internet vinden.

Een nieuw milennium

Uit de jaren 2010 vind je op internet de website impariamo italiano  van Jordi Tremosa uit Catalonië. Hij heeft ook veel “ouderwetse oefeningen” en het is leuk dat dit hier digitaal kan. Het nadeel is hier echter dat het nog steeds geen indeling heeft op de nivo’s van het ERK. Hierdoor kun je als beginner ineens uitkomen bij oefeningen voor gevorderden. Het is voor een bezoeker van de website niet helemaal helder wat hij nou moet oefenen als hij op bijvoorbeel nivo A2 zit. Daardoor is begeleiding van een docent wel handig bij een bezoek aan deze website.

Uit 2015 stamt het boek Nuova Grammatica Pratica della lingua Italiana van Susanna Nocchi, uitgegeven in Italie. Ik ken het boek niet, maar het wordt veel in Italië verkocht. Dit boek is geheel in het Italiaans (dus ook de uitleg van de grammatica) en dus voor veel Nederlandse studenten one bridge too far. Heb je geen moeite met een beetje een uitdaging dan kun je het wel bestellen bij Bol.com zonder veel verzendkosten te hoeven betalen.

Werkwoorden met - ARE
Een pagina uit het boek dat ik van Richard Rosser kreeg, van ene Dante.
Katerinov Pronome diretto
Een pagina uit het boek van Katerinov

Hollands nieuwste

Gisteren kreeg ik het Oefenboek Grammatica Italiaans toegestuurd van Van Dale. Een nieuw boek geschreven door Rita Maria Sorce, een begrip op het gebied van didactiek van de Italiaanse taal in Nederland. In dit nieuwe boek is de primaire hoofdstukindeling het grammaticale onderwerp. Je kunt dus kiezen of je het lidwoord wil oefenen, de passato remoto of het bijwoord om maar eens wat te noemen. Daarnaast staat het grammatica onderdeel per nivo van het ERK uitgelegd met oefeningen. Zo heb je bij het hoofdstuk over het persoonlijk voornaamwoord oefeningen voor A2 voor pronomi complemento oggetto en voor B1 met pronomi combinati misti/ combinati. Hierdoor is ook de progressie voor een student veel duidelijker zichtbaar en dat is weer enorm motiverend. Het boek maakt successen zichtbaar.

Helder en toegankelijk

Daarnaast is het Oefenboek Grammatica Italiaans rijk in kleur geïllustreerd, heeft een veel positievere gebruikerservaring dan bovenstaande oudere boeken.  De grammaticale termen worden zowel in het Nederlands als in het Italiaans benoemd en het boek is daarmee toegankelijk voor de Nederlandse student. Om greep te krijgen op de Italiaanse grammatica is het ook voor gevorderde studenten soms nog fijn om de Italiaanse grammatica uitgelegd te krijgen in het Nederlands, zo spreek ik uit eigen ervaring. Er is relevante en duidelijke aandacht voor verschillende soorten voegwoorden en bijwoorden: belangrijke zaken in de CILS examens maar vaak ondergeschoven kindjes in de moderne methodes.  De aandacht voor culturele dingen is leuk en zorgt voor afwisseling. Het enige minpuntje wat ik kan noemen is dat 250 pagina’s erg weinig is voor 6 verschillende nivo’s. Zeker de aandacht voor B2/C1 nivo is beperkt, maar aan de andere kant: de meeste studenten komen niet zo ver. Het is ook leuke informatie voor A2/B1 studenten om te zien wat ze moeten kunnen op een hoger nivo. Het maakt kennis en progressie inzichtelijk. Ik ga het boek vanavond in ieder geval meenemen naar de les.

Meer lezen over Italiaanse methodes? Voor DitisItalie schreef ik een review van Nuovo Espresso en ook schreef ik een review van het handboek voor zelfstudie van Rosanna Colicchia.

Meer lezen over Italiaans leren? Op deze website schreef ik ook: Is Italiaans leren moeilijk? en schreef ik een blog over woordjes leren zonder lijsten.

Oefenboek grammatica Italiaans

Rita Maria Sorce

Van Dale (2018)

25,99 euro

Samenvatting
Review Dag
Reviewed Item
Oefenboek Grammatica Italiaans / Rita Maria Sorce
Rating
41star1star1star1stargray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *