Blog NLTaalcoach

Ik begrijp het wel, maar ik kan het zelf niet zeggen

Hoe kun je leren spreken in het Italiaans? Er zijn veel studenten die een enorme barrière voelen om in het Italiaans te spreken. Soms is dit verlegenheid, soms angst om fouten te maken, een ander is wat introvert. Onzekerheid en perfectionisme dus, maar ook karakter. Iets wat ik goed begrijp en ook begrip voor heb, maar ook iets waarvan ik net als jij weet dat het soms niet zo fijn en handig is in het leerproces van je mondelinge vaardigheden.

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is

Er verschillende typen studenten. Sommigen zijn verbaal ingesteld, anderen meer grammaticaal. Weer anderen zijn heel auditief ingesteld of willen eindeloos lezen. Als je een type bent dat niet makkelijk praat, ben je daarmee niet een slechtere student Italiaans. De types die meteen een eind weglullen en heel veel fouten maken, zijn nu wellicht verbaal sterker (het is immers beter dan niks zeggen) maar zullen ook die grammatica moeten leren en uiteindelijk moeten leren toepassen. Dat is iets waar de stillere studenten zich in eerste instantie vaak meer op focussen. Als deze studenten uiteindelijk een zin zeggen, is deze vaker meteen correct.

Stille periode

Het is een wetenschappelijk erkent fenomeen dat veel leerlingen die een taal leren, eerst een stille periode meemaken.
Ieder kiest zijn eigen moment om te gaan spreken. Er is daar geen goed of fout in.

Spreken, ook lastig voor gevorderde studenten Italiaans

Ook kan het zo zijn dat de actieve vaardigheden, spreken en schrijven, achterblijven bij de passieve vaardigheden (luisteren en lezen). Dit gebeurt ook vaak, en daar schreef ik een blog over, over hoe je dat kunt oplossen. Zelfs voor veel gevorderde leerlingen is en blijft het spreken de lastigste vaardigheid. Het is dus belangrijk dat je het veel oefent, ook al wrijft en schuurt het.

Italiano automatico

In het volgende filmpje zie je de oplossingen van Alberto, van het YouTube kanaal Italiano Automatico

Als oplossingen voor moeilijkheden met het praten draagt hij aan:

  • spreek in jezelf , oefen met jezelf. In de douche, op de fiets en in de supermarkt. (Heb ik ook veel gedaan, let wel op met die stemmetjes in je hoofd)
  • Luister veel naar dezelfde audio of video fragmenten (doe ik nog steeds bij de aanpak van mijn eigen problemen van het Italiaans, zoals blijkt uit deze blog.  Er zijn ook audio en video fragmenten op nivo A1/A2 etc. Het heeft niet heel veel zin eindeloos naar iets te luisteren wat heel ver boven je nivo ligt.)
  • Spreek Italiaans met vrienden voor wie je niet ‘af’ kan gaan. (daarom heb ik de facebookgroep ‘Tandem linguistico  opgericht, waar je een Italiaans taalmaatje kunt vinden en zijn we bezig met de aftrap van een taalcafé waar Nederlanders en Italianen elkaar kunnen ontmoeten en met een glas wijn op hun Italiaans kunnen bezigen)

Ik vind zijn YouTube kanaal niet geweldig, als beginner Italiaans is zijn kanaal niet te volgen. Maar hier heeft hij naar mijn mening dus best goede tips te pakken.

Nog vier tips van mij om je spreekvaardigheid te verbeteren

1.Lees een tekst voor en registreer deze op je telefoon met de voicerecorder. Veel mensen hebben er een hekel aan om zichzelf te horen, maar ook hier geld dat het handig is als je deze irritatie of schroom overwint. Wen zo thuis aan de Italiaanse versie van jezelf. Luister goed en aandachtig naar een Italiaan, imiteer. Registreer jezelf. Verbeter jezelf. Imiteer die Italiaanse tongvallen en intonaties en focus je daarop ipv op je schaamte of verlegenheid.

2. De spelletjes in de les zijn een manier om jou even te laten vergeten dat je met iets moeilijks bezig bent. Maar dan moet je dus ook kunnen bedenken dat die spelletjes een middel zijn voor jouw zelfgekozen doel. Veel mensen zie ik denken: ‘kinderachtig gedoe’. Omdat er onverwachte dingen bij gebeuren (help!) en je gezichtsverlies kunt lijden (doordat je een fout maakt of iets niet weet) bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je geen vermijdingsgedrag vertoont in de les en het jezelf een beetje moeilijk maakt. Probeer niet terug te gaan naar het Nederlands bij een oefening. Wees streng voor jezelf.

3. Bij het doen van die spreekoefeningen moet je vaak zinnen die in het boek staan aanpassen naar jouw situatie. Dat lijkt op voorlezen. Daar hoef je je niet met een Jantje van Leiden van af te maken. Dit heeft nut. Gewenning zorgt voor het vertrouwd raken met het spreken in het Italiaans. Doe dit dus ook serieus. Probeer te variëren waar mogelijk als je een stapje verder wilt en los obstakels op die je tegenkomt bij het spreken. Weet je een woord niet? Zoek het op. Weet je een vervoeging niet? Zoek het op. Gespreksvaardigheid is niet synoniem aan ‘kletstijd’.

4. Het mondeling leren spreken is ook afhankelijk van je houding. Bedenk: ik hoef het niet in een keer goed hoeft te doen. Zie het als een persoonlijke uitdaging om verbaal fouten te maken en daarvan te leren en een nieuwe Italiaanse dimensie van jezelf te ontwikkelen. Ben ik iemand die kinderachtige spelletjes doet om zo zijn Italiaans te verbeteren? Ja! Ben ik iemand die fouten maakt? Ja! Een houding kun je jezelf aanmeten.

Heb dus een open houding naar het leren en doen van nieuwe dingen. Stel praktisch gezien met de taal kleine, realistische doelen. Maar wees groots qua houding en bedenk wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen.

Heb je echt moeite met verlegenheid? Lees dan dit blog over het overwinnen van je angst om Italiaans te spreken.

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *