Blog NLTaalcoach

Is Italiaans leren moeilijk?

Is Italiaans leren moeilijk. Deze vraag vinden veel aanstormende studenten interessant. Ze schatten hun kansen in om daadwerkelijk Italiaans te kunnen leren. Natuurlijk wil ook Piet Pieters uit Bergambacht of Jan Jansen uit Stolwijk, als hij begint met het leren van een taal, zijn doel bereiken. Of het Italiaans moeilijk is hangt af van een aantal dingen.

Wat is je moedertaal?

Velen van de lezers van deze blog zullen het Nederlands als moedertaal hebben. Dat betekent dat het Italiaans wat van je afstaat. Het Nederlands is een Germaanse taal, samen met het Duits, het Deens of bijvoorbeeld het Fries. Het Italiaans behoort tot een andere taalfamilie, die van de Romaanse talen. Samen met bijv. Frans, Portugees en Spaans. Heb je Frans of Spaans in je eindexamenpakket gehad, dan heb je een voordeel. Hoewel je zult zien dat het soms ook een nadeel kan zijn. Ook bij de gevorderde groepen zegt er nog iemand wel eens ‘oui’ in plaats van ‘si’ of ‘donde’ in plaats van ‘dove’. Je zult jezelf dus de grammatica van een andere taalfamilie eigen moeten maken. Je zou het jezelf gemakkelijker kunnen maken door Duits of Deens te gaan studeren. Chinees of Arabisch was dan weer een stuk ingewikkelder geweest. Dat zijn niet eens Indo-Europese talen en die staan grammaticaal nog verder af van het Nederlands.

Hoe is je bekendheid met taalverwerving?

Velen van u zullen Engels hebben geleerd op school. Hoewel het Engels niet behoort tot de Romaanse talengroep bent u wel al bekend met enkele technieken die behoren bij het leren van een taal. Verwerving van woordenschat, grammatica oefeningen maken, onregelmatige werkwoorden leren of een luisteroefening maken. Blijf wel met uw tijd meegaan nu u weer opnieuw een taal gaat leren, de manier waarop talen nu worden onderwezen en talen worden verworven verschilt soms van de manier waarop dat 30 jaar geleden gebeurde. Lees daarover ook mijn blogs over de voor en nadelen van het ouder zijn of de blog ‘Help, de juf praat Italiaans‘. Ook mensen die tweetalig zijn doordat ze thuis een dialect spraken of spreken, hebben taalkundig een voordeel. Bijvoorbeeld het Twents of Limburgs.

Is Italiaans leren moeilijk
Wilt u graag hulp bij uw studie Italiaans? Bekijk dan de pagina privé les op onze website.

Ben je intelligent? Ben je bereid te leren?

Allereerst moet je je afvragen wat je doel is. Wil je academisch kunnen converseren over de Italiaanse middeleeuwse literatuur en de Italiaanse Repubblica krant kunnen lezen (C2 nivo) of ben je tevreden als je kunt zeggen wat je denkt en voelt in de dagelijkse omgang met mensen en een populaire website kunt lezen? (B1/B2 nivo)

Intelligentie is niet onbelangrijk, maar het is ook iets wat niet leidend is. Feit is dat de cursussen Italiaans vooral hogeropgeleiden aanspreken en dat hogeropgeleiden ook door hun jarenlange theoretische studie minder worden afgeschrokken door de grammatica of de urenlange oefeningen in een boek.

Erg jammer dat niet meer MBO’ers zich aan een studie Italiaans willen wijden. Ik zal uitleggen waarom. Ik geloof dat ook leerlingen met een VMBO/MAVO of MBO achtergrond de universitaire Italiaanse CILS examens kunnen halen die de Italiaanse taalbeheersing toetsen. Het onderwijs in taalverwerving was vroeger heel erg gericht op grammatica en op een vertaling van C2 nivo en daarmee voor hoger opgeleiden. Zo moest mijn vader toen hij Latijn studeerde Caesar vertalen, omdat deze een kort en bondig taalgebruik had wat als makkelijk werd beschouwd. Inmiddels is dat achterhaald en zijn er ook tweetalige VMBO’s en MBO’s die een taal gebruiken als middel in de praktijk.

Taalverwerving, zo weet de wetenschap nu, is slechts voor een deel het begrijpen van de structuur achter een taal, voor een net zo belangrijk, zo niet groter deel is het toewijding, fouten durven maken, kleine doelen stellen, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen. Studievaardigheden en studiehouding dus. Hierover schreef ik ook een blog: Italiaans studeren met succes. Deze kwaliteiten kan iedereen verwerven en kunnen net zo goed van MBO’ers zijn als van mensen die aan een universiteit studeerden.

Iedereen kan dus Italiaans leren. Jij ook. Maar of het moeilijk is hangt af van wie je bent.

Meer weten over Italiaanse grammaticale uitzonderingen? Lees dan dit blog

Is Grammatica niet echt jouw ding? Lees dan dit blog!

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *