BlogTaalstudie

Italiaans examen: het PLIDA

Voorbeeld van een PLIDA examen

Een PLIDA examen is het examen van het Istituto Dante Alighieri. Een Italiaans instituut dat wereldwijd is verspreid in allerlei lokale afdelingen. Zo zijn er in de buurt van Schoonhoven Dante instituten in Rotterdam en Utrecht. Het Dante instituut heeft als doel de kennis over de Italiaanse taal en cultuur te verspreiden en is vernoemd naar Dante Alighieri, de beroemde dichter uit de Middeleeuwen. Het PLIDA (afkorting voor Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri) is het officiële examen van de Dante vereniging en toetst de verschillende nivo’s van het ERK. Je kunt echter niet bij alle Dante Instituten het examen afleggen. Het kan ieg in Amersfoort en Den Haag/Leiden. De examens worden eind mei en eind November afgenomen. Je dient lid te worden van het Dante Instituut om het examen af te kunnen nemen. Dit kost overigens niet veel en kan je ook leuke voordelen brengen.

Onderdelen en kenmerken van het PLIDA

De toets bestaat uit 4 onderdelen: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Om te slagen voor een van de onderdelen moet je 18 van de 30 punten halen op het betreffende onderdeel. De complete toets bestaat dus uit 120 punten. Daarvan moet je er 72 halen om een voldoende te scoren.  Er is een speciale PLIDA toets voor adolescenten tussen 13 en 18 jaar. Het examen is iets goedkoper dan het CILS examen. Je kunt ook, bij onvoldoende van een onderdeel, een onderdeel apart herkansen.

Het PLIDA maakt voor de A1 en A2 examens vrij veel gebruik van afbeeldingen in de toetsen, bij alle onderdelen. Het is een sterk visueel ingesteld examen. Ze laten dan plaatjes zien en willen je over die plaatjes laten praten of er conclusies over laten trekken. Het CILS examen van de Universiteit van Siena is minder visueel ingericht en meer ingesteld op woorden. Die plaatjes van het PLIDA zijn erg gericht op concrete en huishoudelijke zaken. Abstracte concepten zijn immers minder makkelijk te vangen in een plaatje en zijn voor de meer gevorderde nivo’s. Hoewel je in Italie wellicht nooit met iemand praat over stofzuigen, de was ophangen of boodschappen doen, kun je je beter wel voorbereiden op die manier. Onder de volgende link vind je voorbeelden van PLIDA examens van voorgaande jaren.

Plaatjes in het A2 PLIDA
Afbeeldingen in het PLIDA A2 examen. Foto: Lotje Lomme

Criteria in de beoordeling

Belangrijk bij het schriftelijk is bijvoorbeeld of je een coherent verhaal hebt en de correctheid van je grammatica. Deze wegen het zwaarste. Bij het CILS examen speelt de efficiënte van je boodschap (ben je in staat om iets te communiceren) een grotere rol, dus wees je bewust van de verschillen tussen de verschillende Italiaanse examens. Ook weegt bij het PLIDA (net als bij het CILS) het de rijkdom van je woordenschat mee,  en of je je de juiste toon in de juiste context weet aan te slaan (denk daarbij aan het vousvoyeren in formele situaties). Als je dezelfde fout verschillende keren maakt, worden deze maar eenmaal geteld.

Bij het mondeling speelt bij het PLIDA de fluency een belangrijke rol in de beoordeling. Aarzel je vaak, struikel je over je woorden en is het daarmee voor een Italiaan vermoeiend om naar te luisteren? Nogmaals een verschil met het CILS examen. Bij het CILS examen staat de effectiviteit van de communicatie centraal (waar fluency ook in zit natuurlijk) maar ook de uitspraak van woorden zelf wordt bij het CILS afzonderlijk beoordeeld. Ik sluit het dus niet uit dat je, naar gelang je kwaliteiten, het CILS examen wel en het PLIDA examen niet kunt halen (of andersom). Het mondeling van het PLIDA duurt iets langer dan die van het CILS

Klaar?

De toets wordt opgestuurd naar Italie en na enkele weken krijg je je resultaat. Bij behalen van het examen krijg je een mooi certificaat.

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *