BlogKoken

Italiaans kookprogramma op Netflix

Italiaans kookprogramma op Netflix

Koken, je moet het elke dag, waarom dan niet iets lekkers maken en je laten inspireren door de Italiaanse keuken? Op Netflix zijn twee series met afleveringen over de Italiaanse keuken, die zeer de moeite waard zijn. Zet je instellingen op “Italiaans” en kijk mee! Wat me opviel: bij alle series ging het niet om kennis en kunde in technische zin, maar vooral over liefde, herinneringen die zijn verwant met eten.

Zo heb ik zelf iets met de oesterzwamsoep en aardappelkroketjes die mijn moeder maakte met kerstmis. Ook zit liefde in tijd samen in de keuken. Tijd is het kostbaarste wat je iemand kunt geven. Als ik dus met mijn kinderen samen in de keuken koekjes bak of ze leer om tortellini te vouwen of spaghetti te draaien is dat ook iets wat ik doorgeef. Ik ben ervan overtuigd: mijn familie zit met meer liefde aan tafel als ik mijn best doe op het eten.

Deze drie afleveringen zijn pure eetinspiratie uit Italie.

1. Salt fat acid heat

Samin Nostrat, culinair recensent voor de New York Times neemt je in de eerste aflevering over Fat (Grasso) mee naar Italie en laat je kennis maken met de cultuur rondom vet. Waar komt de olijfolie vandaan en de parmaham? De liefde voor de allerbeste producten, dat laat Samin je zien in de kennismaking met Italiaanse slagers en olijfolieproducenten. Ook verschijnen natuurlijk enkele nonna’s op het die je illustreren hoe je de perfecte bolognese saus maakt. Soms zag ik producten, gerechten en liep het water me in de mond, kreeg ik de herinnering aan een bepaalde smaak. Zoals bij deze focaccia uit de aflevering, die me deed denken aan een focaccia die ik dikwijls kocht in Bologna. Dat plein, die olijven, het zout, het vet, de zon, de liefde. C’era una volta…. Er was eens….. in een land hier niet zo ver vandaan……

 

2. Chef’s Table: Corrado Assenza

Corrado is een ijsmaker en pasticciere (banketbakker) uit Sicilie. Hij heeft in het plaatsje Nora een klein café (café Sicilia) en ook hij weet met passie te vertellen over goede producten. Een vakman beheerst niet alleen de technieken, maar heeft een geschiedenis met een product, weet wie de producent is, hoe de producten worden gemaakt, de honing, amandelen en pistachenoten. Voor een perfecte granita op een zonovergoten terras op het zoete Sicilie. Assenza is een sympathieke 60+ die vertelt over generaties die bij zijn café ijs komen eten. Vader op zoon, moeder op dochter. Hij vertelt over families en herinneringen die zijn verbonden met eten. En zo verklaart hij zijn succes en zijn vakmanschap.

 3. Chef’s Table: Massimo Bottura

Bottura is de wereldberoemde chef wiens restaurant Osteria Francescana al eens de titel kreeg van “beste restaurant ter wereld”. Hij schrijft dikke pillen van kookboeken, waarvan ik er twee mocht recenseren voor DitisItalie.nl: Brood is Goud  en De kunst van de Italiaanse keuken . In dat eerste boek heeft hij zich gestort op een missie: hoe maak je van restjes voedsel een lekkere maaltijd, in de strijd tegen voedselverspilling. In zijn andere boek gaat het ook heel erg over het koken van herinneringen. Iedereen heeft wel bepaalde associaties met voedsel. Waar was je toen je dat voor het eerst at? Wat is het gerecht dat je moeder altijd voor je maakte? Wat is de ‘secret pleasure’ waar je altijd maar aan toe moet geven en hoe kun je die bewerken tot iets fantastisch. Hoe recreeer je een herinnering? Een fantastische vraag.

Meer Netflixen? Ik schreef ook een blog over Italiaanse films op Netflix.

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *