Blog NLTaalcoach

Italiaans leren: hoe haal je het maximale uit je vakantie in Italië?

Ga je naar Italie op vakantie? Na een jaar of twee jaar of misschien wel drie jaar studie van het Italiaans? Hoe zorg er nu voor dat je die taalstudie optimaal kunt inzetten en na twee weken in Italie bij thuiskomst kunt zeggen: Ik heb echt veel geleerd! Het belangrijkste daarvoor is dat je veel Italiaans hoort en praat. En daarvoor is het noodzakelijk dat je in contact komt met andere mensen. Italianen.

Wat kun je doen? Mijn belangrijkste tip: verzamel een beetje moed.

Blijf bij jezelf

Ga buiten de toeristische paden om kijken of luisteren naar een concert van je eigen interesse in Italie. Houd je van opera? Ga in Italie naar een concert van je favoriete componist en zorg dat je weet hoe je met de bus moet komen op die gekke plek buiten het centrum die niet in je toeristische reisgids staat. Houd je van Italiaanse muziek? Ga naar een Italiaans festival waar je favoriete muzikant optreed. Je kunt dan met iemand in gesprek raken over een gemeenschappelijke interesse. Die gemeenschappelijke interesse, die moet je proberen op te zoeken. Een Italiaan zal je sympathieker vinden als hij oprecht een interesse voor hardrock muziek met je deelt en je het kunt hebben over de laatste Metallica cd. Mijn homeopathische oom heb ik in Florence verwezen naar het Farmacia Santa Novella een historische apotheek met veel medicinale kruidenpotjes, helemaal zijn ding. Houd je van wielrennen, kijk dan of er ergens een wielergroep is (zoek het woord op: ciclismo + de regio waar je naar toe gaat op internet). Is salsa dansen meer je ding zoek dan een salsa dans avond op. Oké, er zijn misschien daar veel Spanjaarden in plaats van Italianen, maar je raakt makkelijker in gesprek. Als je de interesse maar oprecht deelt.

Wees niet de doorsnee toerist

Sommige dingen moet je niet doen. Bevestig niet het stereotype dat Italianen hebben van een Nederlander. Witte sokken in slippers, te korte rokjes, slobberbroeken en een rood verbrande huid. Italianen houden van elegant geklede mensen. Zorg dat je er verzorgd uitziet en gedraag je serieus. Het voorkomt een hoop negatieve vooroordelen. En dit zorgt er dan weer voor dat je makkelijker met iemand écht contact maakt dat verder gaat dan het uitwisselen van standaard frases. Treed buiten de toeristisch gebaande paden. Er zijn restaurants voor toeristen in de steden, dat zijn die dure op de grote centrale pleinen waar je teveel betaalt en in het Engels wordt aangesproken. Tripadvisor heeft goede tips over waar je lekker kunt eten. Er zijn toeristische dorpjes, Alberobello in Puglia, San Gimignano in Toscane, Bardolino bij het Gardameer. Dit is allemaal toeristische folklore geworden wat nog weinig met Italie van doen heeft. Doe je reisgids weg, want alle reisgidsen wijzen je naar dezelfde plekjes waar andere toeristen zijn. Ok, je komt dan wellicht niet op de meest mooi gerestaureerde pleintjes en je hebt meer kans in een situatie te belanden waar niemand je kan verstaan. Een badplaatsje waar niet veel te doen is en waar je in een verlaten barretje mensen treft die zitten te smachten naar een beetje afwisseling in hun leven. Een grijze buitenwijk. Het leven is niet de toeristisch gestileerde foto. Echtheid zit in de rafelige randjes, daar maak je echt contact met mensen.

Maximaliseer je contactmomenten

Zorg ervoor dat als je een rondleiding doet, dat je een Italiaanse gids neemt. Ga in een hostel het liefste bij Italianen in huis, sommige scholen bieden de mogelijkheid bij een docent in te wonen. Doe mee aan een Italiaanse workshop en schrijf je in voor een deelname aan een Italiaanse activiteit. Laat je Nederlandse vrienden even achter je en ga er alleen op uit. Probeer als een local even te leven en dus minder als een toerist. Ga eens naar een sportzaal bijvoorbeeld in Italie of naar een dansschool. Probeer ook buiten het toeristische hoogseizoen te gaan.

Te moeilijk?

Ben je een angstig of voorzichtig type? Neem je studieboek mee op vakantie en probeer die standaard zinnen nu eens toe te passen in het echt. Ga voordat je naar een restaurant gaat nog eens teruglezen wat je kunt verwachten qua taal. Vorrei un bicchiere di vino rosso. Un antiprimo della casa, la specialità del cuoco… Deze situaties die in het boek per hoofdstuk zijn geoefend kun je nu in de praktijk brengen. Denk ook aan het hoofdstuk over de weg vragen en een hotel reserveren of informatie vragen bij de VVV.

Zorg voor Italiaanse muziek in de auto (bijvoorbeeld deze afspeellijst van de juf, of deze top 40 lijst uit Italie) , abonneer je op een podcast en zorg dat je op je tablet een leuke app hebt staan om Italiaans mee te leren. Hiermee heb je in ieder geval voldoende om de lege uurtjes in de auto op de bijrijdersstoel of in de wachtruimte van Schiphol te doden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *