Blog NLTaalstudie

Italiaans leren in de auto

Veel mensen forenzen naar hun werk. Een uur in de auto van Bergambacht naar Rotterdam, in de file: tijdverspilling? Drukke studenten Italiaans willen van hun tijd optimaal gebruik maken en zeker als je elke dag in de auto zit kun je Italiaans leren in de auto. Blijf natuurlijk wel altijd op het verkeer letten!

Wat zijn de offline mogelijkheden? wifi

Beginnende studenten Italiaans zetten in de auto de audiocd’s aan van de methode aan die ze gebruiken in de les, bijvoorbeeld van Con Piacere of van Nuovo Espresso. Of ze luisteren naar Italiaanse muziek. Heb je kinderen, luister dan naar de Italiaanse kinderen voor kinderen (Zecchino d’Oro). Doe een ouderwetse Italiaanse cd in de cd-speler. Ook kun je 1000 Italiaanse woordjes leren door deze cd te kopen en eindeloos te luisteren in de auto. Maar de kans is groot dat je die cd’s snel moe wordt. Woordjes luisteren is erg saai.

Leesboekje eenvoudig Italiaans
Een boekje voor studenten nivo A2.

Luisterboeken. Bij de boekjes van Lettura Facile zitten ook de ingesproken teksten die je kunt luisteren in de auto, deze zijn ook op verschillende taalnivo’s te beluisteren (A1/A2 etc). Op de website van Libroaudio.it vindt je ook gratis luisterboeken. In het Italiaans, die je kunt downloaden. Echter, die audioboeken zijn ook niet voor koekenbakkers. Ook deze zijn op vrij hoog nivo Italiaans, vanaf circa B1 van het ERK.

Iemand die zeer goede recensies heeft voor zijn luistermethode voor het aanleren van talen is Michel Thomas. Je kunt zijn methode kopen bij bol.com voor 8 euro. Het is een door hemzelf ontwikkelde methode die zich vooral richt op het wegnemen van angsten en het verwerven van taalkennis met nieuwsgierigheid en intrinsieke motivatie als leidraad. Daarmee kun je hem zeker ook wel koppelen aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten over taalverwerving. Het is echter wel ingesproken in het Engels door een niet-native Engelsman. Bij mij ging er op het begin wat aandacht uit naar het rare Engels. Als je daar aan gewend bent is het een methode die zich effectief richt op aandachtig en gefocused luisteren en niet op gedachteloos herhalen. De betekenis dringt bij deze methode gelijk door met het horen van het woord. En tegelijkertijd is het heel erg zen om naar te luisteren. Het is alsof je naar een interessant radioprogramma luistert, waarbij je aan het denken wordt gezet. Je kunt een les proberen op zijn website.

Michel Thomas Italiaans
Italiaans leren in de auto.

Roaming – Online

Als je onbeperkt data tot je beschikking hebt zijn er meer mogelijkheden in de auto. Voor meer info over goede podcasts of om online Italiaans te leren, lees dan dit blog.

Downloaden – betaalde accounts op Spotify en Quizlet

Bij een betaalde account op Spotify of Quizlet kun je bijvoorbeeld je gegevens downloaden en heb je ze ook offline beschikbaar. Dan ben je dus geen geld kwijt aan roaming, maar weer wel aan een betaalde account. Voor meer info over goede podcasts op Spotify en over quizlet, zie bovengenoemde link om online Italiaans te leren.

Voor een bijrijder of achterin

Doe pim pam pet in het Italiaans, vado in vacanza e porto con me…. vedo vedo quello che non vedi tu etc. Voor meer ideeen over taalspelletjes lees mijn blog daarover. Ook leuk voor op de camping als je na een lange autoreis eindelijk bij het Lago di Garda bent.

Hoe studeer jij Italiaans in de auto?

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *