BlogTaalstudie

Italiaans leren in de auto

Michel Thomas Italiaans

Veel mensen forenzen naar hun werk. Een uur in de auto van Bergambacht naar Rotterdam, in de file: tijdverspilling? Drukke studenten Italiaans willen van hun tijd optimaal gebruik maken en zeker als je elke dag in de auto zit kun je Italiaans leren in de auto. Blijf natuurlijk wel altijd op het verkeer letten!

Wat zijn de offline mogelijkheden? wifi

Beginnende studenten Italiaans zetten in de auto de audiocd’s aan van de methode aan die ze gebruiken in de les, bijvoorbeeld van Con Piacere of van Nuovo Espresso. Of ze luisteren naar Italiaanse muziek. Heb je kinderen, luister dan naar de Italiaanse kinderen voor kinderen (Zecchino d’Oro). Ook kun je luisteren naar Italiaanse muziek op bijvoorbeeld mijn Spotify playlist. Als je een betaalde spotify account hebt kun je deze ook offline beluisteren. Doe anders gewoon een ouderwetse Italiaanse cd in de cd-speler, of je cassettebandje natuurlijk. Ook kun je 1000 Italiaanse woordjes leren door deze cd te kopen (of via spotify te luisteren ‘italian podcasts’) en te eindeloos te luisteren in de auto. Maar de kans is groot dat je die cd’s snel moe wordt. Behalve die cd van Mina Mazzini natuurlijk, die kun je eindeloos luisteren.

Italiaans in de auto voor gevorderde leerlingen.

Podcasts. Via Apple Itunes zijn er allerlei Italiaanse podcasts die je kunt downloaden. Moet je wel een Mac hebben. Er zijn enkele podcasts voor studenten Italiaans, maar het gros is natuurlijk gewoon in écht Italiaans over onderwerpen die de doorsnee Italiaan interesseren, in het Italiaans op hoog nivo. Dat moet je niet willen. Op Apple Itunes vind je ‘News in Slow Italian’ en ‘Coffee break Italian’ die speciaal zijn gemaakt voor studenten Italiaans. Heb je geen Apple, dan kun je deze podcasts ook vinden op Spotify (zie de link onder News in Slow Italian  en Coffee Break Italian)

Leesboekje eenvoudig Italiaans
Een boekje voor studenten nivo A2.

Luisterboeken. Bij de boekjes van Lettura Facile zitten ook de ingesproken teksten die je kunt luisteren in de auto, deze zijn ook op verschillende taalnivo’s te beluisteren (A1/A2 etc). Op de website van Libroaudio.it vindt je ook gratis luisterboeken. In het Italiaans, die je kunt downloaden. Echter, die audioboeken zijn ook niet voor koekenbakkers. Ook deze zijn op hoog nivo Italiaans, vanaf circa B1 van het ERK.

Italiaans in de auto voor slimme studenten

Iemand die zeer goede recensies heeft voor zijn luistermethode voor het aanleren van talen is Michel Thomas. Je kunt zijn methode kopen bij bol.com voor 8 euro. Het is een door hemzelf ontwikkelde methode die zich vooral richt op het wegnemen van angsten en het verwerven van taalkennis met nieuwsgierigheid en intrinsieke motivatie als leidraad. Daarmee kun je hem zeker ook wel koppelen aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten over taalverwerving. Het is echter wel ingesproken in het Engels door een niet-native Engelsman. Bij mij ging er op het begin wat aandacht uit naar het rare Engels. Als je daar aan gewend bent is het een methode die zich effectief richt op aandachtig en gefocused luisteren en niet op gedachteloos herhalen. De betekenis dringt bij deze methode gelijk door met het horen van het woord. En tegelijkertijd is het heel erg zen om naar te luisteren. Het is alsof je naar een interessant radioprogramma luistert, waarbij je aan het denken wordt gezet. Je kunt een les proberen op zijn website.

Voor wie niet hoeft te rijden

Neem de app Quizlet, betaalde variant (20 euro per jaar) waarmee je offline je woordjes kunt oefenen. Goede woordenlijsten kun je vinden op de account van deze juf: Dilatua.

Hoe studeer jij Italiaans in de auto?

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *