Blog NLTaalstudie

Italiaans leren met Netflix in 2019

In dit blog vertel ik je iets over Italiaans leren met Netflix films, kookprogramma’s en over Italiaanse series. Maar voordat we beginnen met allerlei voorbeelden, even iets praktisch. Hoe zorg je er nou voor dat je je leerrendiment maximaliseert bij het kijken van tv? Soms/ vaak kun je soms de instellingen van een serie/docu/film op het Italiaans zetten of er ondertiteling bij doen. Hoe dat moet leg ik je uit in dit filmpje:

Nagesynchroniseerde Amerikaanse series

Le amiche di mamma, un’azienda per gioco. Is weinig Italiaans aan, behalve dat je het in het Italiaans kunt kijken. Er zijn meer Amerikaanse series beschikbaar in het Italiaans. Via de uitleg in het filmpje hierboven kun je dat checken of je jouw Amerikaanse of Engelse serie in het Italiaans kunt zien.

Ok, dan. Wat is er voor leuks te behalen op Netflix dat wel echt Italiaans is? Zijn er een beetje leuke Italiaanse films? Er zijn vooral veel Italiaanse crime series op het moment (juli 2019).

Italiaanse crime series en crime films op Netflix

Je kunt de Italiaanse series ‘Suburra’ over de Italiaanse onderwereld zien, Gomorra, dat is geschreven naar het boek van Roberto Saviano of de crime serie La casa di carta met de meeslepende intro ‘bella ciao’ dat je kunt vinden op mijn spotify speellijst.

informeren

De serie Baby gaat over Italiaanse rijkeluiskinderen die zich voelen aangetrokken tot de onderwereld. Ten slotte is er nog Nero a meta over een politieduo dat in Rome moorden moet oplossen.

Lo spietato is een crime film die je in het Italiaans kunt zien.

Italiaanse drama en feelgood series en films op Netflix

La coppa dei campioni is een beetje een cliché achtige komedie. Slam gaat over het leven van een Italiaanse jonge vader.

Italiaanse documentaire op Netflix

Ook verscheen een prachtige documentaire op Netflix over het leven van Berlusconi, getiteld ‘My Way’. Ik schreef er een blog over voor DitisItalie.nl. Sulla mia pelle is de verfilming van het waargebeurde verhaal van Stefano Cucchi die overleed door politiegeweld.

Italiaanse cabaratiers op Netflix

Je kunt de programma’s vinden van Edoardo Ferrario en Francesco de Carlo. Erg leuk, maar waarschijnlijk wel pittig om in het Italiaans te volgen. Wel ook erg goed voor het culturele leerproces: Wat is nu Italiaanse humor?

Italiaanse kookprogramma’s op Netflix

Dan: Koken, je moet het elke dag, waarom dan niet iets lekkers maken en je laten inspireren door de Italiaanse keuken? Op Netflix zijn twee series met afleveringen over de Italiaanse keuken, die zeer de moeite waard zijn. Zet je instellingen op “Italiaans” en kijk mee! Wat me opviel: bij alle series ging het niet om kennis en kunde in technische zin, maar vooral over liefde, herinneringen die zijn verwant met eten.

Zo heb ik zelf iets met de oesterzwamsoep en aardappelkroketjes die mijn moeder maakte met kerstmis. Ook zit liefde in tijd samen in de keuken. Tijd is het kostbaarste wat je iemand kunt geven. Als ik dus met mijn kinderen samen in de keuken koekjes bak of ze leer om tortellini te vouwen of spaghetti te draaien is dat ook iets wat ik doorgeef. Ik ben ervan overtuigd: mijn familie zit met meer liefde aan tafel als ik mijn best doe op het eten.

Deze drie afleveringen zijn pure eetinspiratie uit Italie.

1. Salt fat acid heat

Samin Nostrat, culinair recensent voor de New York Times neemt je in de eerste aflevering over Fat (Grasso) mee naar Italie en laat je kennis maken met de cultuur rondom vet. Waar komt de olijfolie vandaan en de parmaham? De liefde voor de allerbeste producten, dat laat Samin je zien in de kennismaking met Italiaanse slagers en olijfolieproducenten. Ook verschijnen natuurlijk enkele nonna’s op het die je illustreren hoe je de perfecte bolognese saus maakt. Soms zag ik producten, gerechten en liep het water me in de mond, kreeg ik de herinnering aan een bepaalde smaak. Zoals bij deze focaccia uit de aflevering, die me deed denken aan een focaccia die ik dikwijls kocht in Bologna. Dat plein, die olijven, het zout, het vet, de zon, de liefde. C’era una volta…. Er was eens….. in een land hier niet zo ver vandaan……

2. Chef’s Table: Corrado Assenza

Corrado is een ijsmaker en pasticciere (banketbakker) uit Sicilie. Hij heeft in het plaatsje Nora een klein café (café Sicilia) en ook hij weet met passie te vertellen over goede producten. Een vakman beheerst niet alleen de technieken, maar heeft een geschiedenis met een product, weet wie de producent is, hoe de producten worden gemaakt, de honing, amandelen en pistachenoten. Voor een perfecte granita op een zonovergoten terras op het zoete Sicilie. Assenza is een sympathieke 60+ die vertelt over generaties die bij zijn café ijs komen eten. Vader op zoon, moeder op dochter. Hij vertelt over families en herinneringen die zijn verbonden met eten. En zo verklaart hij zijn succes en zijn vakmanschap.

 3. Chef’s Table: Massimo Bottura

Bottura is de wereldberoemde chef wiens restaurant Osteria Francescana al eens de titel kreeg van “beste restaurant ter wereld”. Hij schrijft dikke pillen van kookboeken, waarvan ik er twee mocht recenseren voor DitisItalie.nl: Brood is Goud  en De kunst van de Italiaanse keuken . In dat eerste boek heeft hij zich gestort op een missie: hoe maak je van restjes voedsel een lekkere maaltijd, in de strijd tegen voedselverspilling. In zijn andere boek gaat het ook heel erg over het koken van herinneringen. Iedereen heeft wel bepaalde associaties met voedsel. Waar was je toen je dat voor het eerst at? Wat is het gerecht dat je moeder altijd voor je maakte? Wat is de ‘secret pleasure’ waar je altijd maar aan toe moet geven en hoe kun je die bewerken tot iets fantastisch. Hoe recreeer je een herinnering? Een fantastische vraag.

Klaar met Netflix?

Wil je nog meer tips voor online Italiaanse films kijken, buiten Netflix om? Lees dan dit artikel over online huren en kopen van Italiaanse films (meestal voor 3 euro).

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *