Blog NLTaalcoach

Italiaans studeren met succes: 5 tips

1. Wees realistisch!

De meeste mensen hebben het vloeiend spreken van een andere taal voor ogen als ze beginnen met het studeren van een taal. Maar is dat wel zo realistisch? Dit zal niet van de ene op de andere dag gaan en voor veel mensen gaan er jaren voorbij voor ze denken in een andere taal. Jezelf kunnen redden in een taal, kunnen zeggen wat op dat moment belangrijk is en kunnen communiceren in een andere taal hoeft allemaal niet persé en binnen één twee jaar op dat allerhoogste nivo. Informeer je over de verschillende nivo’s van het ERK. Realistisch zijn betekent ook problemen onder ogen zien. Wees kritisch en bekijk wat je écht zelf nodig hebt om vooruit te gaan. Evauleer jezelf regelmatig.

2. Stel doelen!

Er zijn veel mensen met een afkeer van toetsen. Waarom moet alles getoetst worden? vragen zij mij. Ik denk dat zij een verkeerd beeld hebben van een toets. Een toets zou je allereerst voor jezelf moeten maken. Om inzicht te krijgen in je voortgang en in wat je leert. Als je zelf inzicht hebt in wat je bijvoorbeeld moet kunnen over een jaar, dan kun je daar effectiever naar toe werken. Meer dan als je gewoon lesje voor lesje kijkt wat er op je af komt. Maak, in overleg met je docent, een plan van wat je over bijvoorbeeld een jaar wilt kunnen. Als het duidelijk is hoeveel tijd je hebt voor studie, wat je achtergrond is, je manier van leren etc. kun je een realistisch plan maken.

3. Bestudeer je doel en handel daarnaar!

Als je bijvoorbeeld weet dat je op het einde van het schooljaar het CILS examen A2 wilt doen kijk dan welke onderdelen daarbij horen. Welke grammatica moet je kennen? Beheers je deze al? Maak zelf overzichten van wat je moet kennen en oefen deze per onderdeel. Kies de onderdelen zelf die je wilt oefenen. Als je fouten maakt, kijk dan waarom deze fout zijn. Begin met makkelijke oefeningen en algemene regels en ga van daar uit steeds meer de uitzonderingen bestuderen. Vraag aan je docent wat de criteria zijn voor beoordelingen van toetsen. Wat moet je allemaal kunnen in een conversatie? Wat voor soort teksten moet je kunnen begrijpen? Zoek dan die dingen op en zorg dat je zoveel mogelijk mee in aanraking komt.

4. Zorg voor succesmomenten

Kijk regelmatig naar wat goed gaat en wat je al kan. Als je realistische doelen stelt kun je trots op jezelf zijn op verschillende momenten. Wordt bewust van je vooruitgang. Haal examens. Hoe knap is dat?? Heb je maar een 6? Je hebt het gehaald! Ik heb ook altijd ternauwernood voldoendes gehaald, veel belangrijker is je doorzettingsvermogen op lange termijn. Laat anderen weten wat je al kunt op social media en geef een Italiaans feestje om dit te vieren. Realiseer je dat je al muziek kunt meezingen, folders kunt lezen, koffie kunt bestellen etc. Kijk niet naar wat nog niet goed gaat en wat je níet begrijpt als je naar een Italiaanse film gaat in de bioscoop, maar wees gespitst op herkenning. Ga naar Italie om je verworven vaardigheden in de praktijk te kunnen brengen maar laat je niet uit het veld slaan door snel sprekende Italianen die je niet goed begrijpt. Blijf rustig en gebruik je eigen creativiteit en inzicht om Italianen te begrijpen met de kennis die je wél hebt. Zie het Italiaans niet altijd als doel, maar ook als middel om te spelen, te kletsen en andere dingen te doen. Maak fouten en geniet!

5. Zet door!

Na een of twee jaar een dag in de week Italiaans studeren kun je een aardig woordje Italiaans maar ook leer je de frustratie kennen van het niet weten van woorden, het niet begrijpen van de ander, het verkeerd begrijpen of het niet kunnen zeggen wat je wilt. Haak dan niet af, maar zet door! Goede dingen hebben tijd nodig. Blijf positief, zoek leuke dingen op om je motivatie te behouden. Beloon je studie met een leuke Italiaanse cd of Italiaans boek. Besef je dat je niet in Italië woont, je ook heel veel andere dingen hebt gedaan de afgelopen twee jaar.

Ik schreef ook een artikel over motivatie en inspiratie.

Lees ook mijn blog over wat je kunt verwachten van een CILS examen.

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *