Lezing: Visies op vrouwen uit Rome

Geen enkele vrouw is hetzelfde. Er zijn machtige vrouwen en eenvoudige vrouwen, mooie en lelijke, geslepen intrigantes en bescheiden altruïsten, filosofen en asceten, heiligen en hoeren. Zowel nu als in de Oudheid, in Nederland als in Italië. 

In deze lezing staan verhalen over Romeinse vrouwen uit de Oudheid en Rome centraal, maar in de discussie zullen we proberen de betekenis van het verleden te duiden voor het heden. Daarbij kijken we ook naar verschillende visies van historici op de rol van vrouwen in het verleden. Na de lezing is er ruimte voor een discussie over de positie van de moderne vrouw in Italië. 

Vragen en verhalen

Als ons cultureel erfgoed en ons collectief geheugen (en dat van de Italiaan) een grote invloed hebben op onze identiteit, wat is dan onze visie op de vrouwen uit de geschiedenis? Hoe willen we onze geschiedenis vorm geven?

Kan het zijn dat de macho Italiaan zijn geliefde nog wil schaken als een Sabijnse maagd? In hoeverre speelt de oude eercultuur, zoals bij Lucretia, nog een rol bij vrouwenmishandeling in Italië?

Is seksualiteit voor vrouwen een effectief middel om macht te verkrijgen? Zijn schoonheid en seksualiteit machtsmiddelen van Italiaanse vrouwelijke parlementariërs?

Is Berlusconi vergelijkbaar met een Cato de Oudere, Cato de Jongere, Caesar of Augustus? Is Livia te vergelijken met een Veronica Lario of Marina Berlusconi ?

Welke historicus geloven we over de vrouwen in de vroege keizertijd? Welke vrouw uit de oudheid willen we als ideaal of voorbeeld?

Verlangt de christelijke maatschappij van de Italiaanse moeders de opofferingsgezindheid van een christelijke martelares? Of zijn vrouwen kapitalistische koopwaar, zoals de documentaire ‘Il corpo delle donne’ van Lorella Zanardo suggereert?

Door middel van de verhalen van de vrouwen uit Rome en diverse historici gaan we samen op zoek naar antwoorden.

In de afbeelding de Venere accovacciata. Ik vind vooral haar vetrollen en haar houding prachtig! Het marmer lijkt vlees geworden.

Lotje met de Venere accovacciata, zich oprollende Venus. Prachtige sculptuur.

Verder lezen?

Voor Italie Uitgelicht schreef ik ook over Romeinse vrouwen in de oudheid.

Zoals in het artikel over Agnes en Costanza.  Of dit artikel: over vrouwen in de Romeinse mythologie.

Vraag je je af hoe het komt dat deze docente Italiaans ook iets over geschiedenis weet? Bekijk dan mijn LinkedIn profiel.

Vond je dit interessant? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

* indicates required