Italiaanse les voor mijn kind

Ik ben begonnen met het geven van Italiaanse les aan mijn zoontje van 6 jaar. Verschillende mensen vroegen mij al: Voed jij je kind tweetalig op? Geen gekke gedachte. Ik heb het wel overwogen. Maar mijn man spreekt geen Italiaans en dan krijg je twee communicatiestromen in huis. Dat leek mij niet wenselijk. Ik zou bovendien consequent Italiaans moeten spreken, terwijl andere mensen om mij heen Nederlands praten. Bovendien is Italiaans niet mijn moedertaal. Ik heb wel eens Nederlanders hun kind in het Engels horen opvoeden, ik vond dat nogal ergerlijk. Bij een vriendin zag ik ook dat het tweetalig opvoeden verloren gaat op het moment dat kinderen er achter komen dat hun ouders het Nederlands gewoon beheersen. Dan wordt het nog moeilijker om het vol te houden.

Randvoorwaarden

Goed, nu is mijn kind zes en gaat naar groep drie. Het is een rustig jongetje dat houdt van lezen en spelletjes, van nieuwe dingen leren. Dus toen heb ik bij een Italiaanse uitgever (Edilingua) taalboeken besteld voor kleuters en kinderen voor de onderbouw van de basisschool. Eerst probeerden we dat te doen terwijl mijn peuter ook aandacht vroeg. Dat bleek te lastig. Nu komt er twee keer in de week een uurtje een oppas zodat ik de oudste Italiaans kan leren.

Lesinhoud

Uiteraard kent een kind van zes geen grammatica. Het leren is veel gericht op het verwerven van een woordenschat. Zo hebben we een schatkist gemaakt waar alle woorden in mogen die hij kent. De boeken “Piccolo e Forte” 1 & 2 hebben we inmiddels uit. Boeken voor kleuters. Nu zijn we begonnen aan het leerboek Forte, dat kinderen halverwege nivo A1 brengt. Hier zitten ook grammaticale elementen in zoals : QuestO è il miO libro, QuestA è la miA penna. Ook kun je liedjes zingen. Op YouTube heb ik een playlist aangemaakt met toegankelijke liedjes voor kinderen.

Italiaans voor kinderen: een schatkist
Mijn zoontje maakte een schatkist (tesoro) waarin alle Italiaanse woorden mogen die hij kent. Foto: Lotje Lomme

Toekomst?

Ik heb geen hoge verwachtingen. We kijken hoe lang het leuk blijft, en zolang het leuk is, leert hij wat. Ik ga hem niet dwingen. Maar stiekem hoop ik natuurlijk dat zijn enthousiasme blijft en dat ik hem mee kan nemen naar Italie zodat hij daar met Italiaanse leeftijdsgenootjes kan kletsen. Als het een succes blijft, word ik misschien wel zó enthousiast dat ik een cursus Italiaans voor kinderen ga organiseren. Maar dat zijn vage toekomstplannen. Eerst maar eens kijken hoe dit gaat.

Italiaans kinderen
Huiswerk Italiaans kinderen. Foto: Lotje Lomme

Inmiddels geef ik geen les meer aan mijn kind thuis, maar alleen nog bij de plusklas van de basisschool. De Koningin Emmaschool in Schoonhoven. Voor meer info over die plusklas, kijk op deze pagina.

Meer weten over Italiaans eten voor kinderen? Lees dan dit artikel!

Bent u ouder van een plusklaskind en wilt u bijblijven met wat uw kind leert aan Italiaans? Kijk dan hier bij een cursus Italiaans voor beginners!

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

6 gedachten over “Italiaanse les voor mijn kind

 1. Ciao Lotje, intanto circa 5 anni fa ho seguito il corso A1 da te a Gouda. Era molto istruttivo.
  Abbiamo una figlia di 4 anni, lei è bilingue grazie alla nostra babysitter italiana Ilaria. Ho letto la tua notizia tra la lezione italiana di tuo figlio. Mi vuoi informare se organizzerai attività italiane anche per altri bambini?
  Saluti!

  1. Ciao Gert-Jan. Che bello sentirti. Vedo che hai continuato lo studio! Dove hai imparato tanto? Ci sto pensando di organizzare cose per bambini. Intanto ti posso informare che a Rotterdam già organizzano cose per bambini italiani o bilingue da “Spazio Minitalians”. Complimenti per l’idea di trovare un babysitter italiana, bella per tua figlia. Tanti saluti, Lotje

 2. Ciao Lotje, seguo ancora un corso al istituto Dante Alighieri a l’Aia, livello B2. Molto istruttivo e divertente, ma difficile…
  La nostra baby-sitter è la proprietaria di Minitalians! Mia figlia ci va ogni mercoledi pomeriggio con altri bambini; molto divertente!

  1. Dag Elis, dat ligt er aan hoe oud hij is. Voor kinderen onder de 5 gebruik ik Piccolo e Forte. Voor kinderen onder de 10 Forte. Deze kun je bestellen bij Edilingua, een Italiaanse uitgeverij. Voor oudere kinderen gebruik ik Espresso Ragazzi, tot ongeveer 15 jaar. Daarna kunnen ze wel volwassen boeken gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *