Blog NLKoken

Italiaanse recepten voor nationale feestdagen. Welke ken jij?

Mijn moeder maakte met kerstmis vroeger vaak cantharellensoep en mijn schoonouders tikken met Pasen een ei en eten dan rijstepap met bruine suiker. Ieder gezin heeft zijn of haar gewoontes. Maar ook ieder land kent zijn tradities. Bij sommige dagen horen nu eenmaal bepaalde gerechten in Italie. We gaan samen het jaar rond. De gerechten die hier onder staan worden gedeeld door het hele land. Daarnaast zijn er allerlei regionale gerechten die worden gegeten met de feestdagen. Maar meestal zijn het dan gewoon de lokale lekkernijen en typische gerechten die worden gegeten met de feestdagen en zijn het niet gerechten die speciaal horen bij een bepaalde feestdag. Hoewel daar ongetwijfeld ook weer de meningen over verschillen. Onder de link vind je elke keer een recept, dat ik niet persé zelf heb getest. Italiaanse recepten voor nationale feestdagen.

Bij carnaval horen chiacchiere, koekjes. Een oud leerling Janneke, bracht ze ooit voor me mee uit Italie naar de Italiaanse les.

8 maart is het feest van de vrouw, La festa della donna, wat in Italie meer aandacht krijgt dan hier. Overal zie je dan de gele mimosa bloemetjes waar ook mee wordt gebakken en gekookt. Ik heb het nog nooit gedaan, maar toen ik ricetta con mimosa googlede, kreeg ik bijvoorbeeld deze Torta Mimosa in de zoekresultaten en die lijkt me eigenlijk best leuk. Misschien moet ik volgend jaar toch eens proberen om mijn socialistische schoonmoeder blij te maken met dit recept, want van haar krijg ik altijd een kaartje op internationale vrouwendag.

Op vaderdag, 19 maart, San Giuseppe, worden de zeppole gegeten. Ik maakte ze in 2017, het jaar dat ik een frituurpan kocht. Maar een frituurpan onderhouden is meer werk dan het houden van een huisdier, dus in 2018 deed ik er weer afstand van. Toch wel jammer soms, want maak maar eens arancini, cannoli of aardappelkroketjes in een grote pan met olie boven het vuur van het aanrecht. Dat is ook niet alles.

Met Pasen is het leuk om een colomba di pasqua te maken voor de lunch, een mooi zoet paasbrood. Lijkt erg op de pannettone die met Kerst wordt gegeten. Brioche achtig zoet brood.

Ik maakte ook al eens de Napolitaanse pastiera voor Pasen. Een heel uitgesproken taart met oranjebloesemwater, geconfijt fruit ricotta en gekookte tarwe. Erg lekker, ik maakte hem wel eens voor Café Fausto in Schoonhoven (Elders op de site vind je de andere taarten die ik daarvoor maakte). Ook erg lekker, maar dan meer voor de luch is de Torta Pasqualina met spinazie en ei. Hieronder zie je het bakproces halverwege. Hier moet nog een bladerdeeg of korstdeeg deksel op en dan afgebakken worden in de oven. Leuk is dat de eidooier heel blijft, dat ziet er mooi uit bij het aansnijden.

Halloween is al tijden wat groter in Italie dan in Nederland en daar hoort natuurlijk pompoen bij. Hoewel het hele feest volgens mij geimporteerd is uit Amerika, doen de Italianen vrolijk mee. Met pompoen kun je leuk de ravioli uit Mantova maken met amaretti en mosterdfruit of een leuke pompoentaart mee maken.

In aanloop naar de kerstdagen maak ik ook altijd wel een keer een pannettone (die ik net iets lekkerder vind dan de pandoro, die overigens ook veel wordt gegeten in deze tijd). Voor panettone gebruikte ik al eens het recept van Dolcevia. Ook dat is een recept voor een nationale feestdag. Als je rond Kerst in Italie bent zul je zien dat je overal dozen pannettone kunt kopen. Bij de Xenos verkopen ze ook goedkope pannettone. Bij de delicatessenzaken in Nederland kun je ook vaak wel zo’n doos kopen maar de prijzen zijn soms echt achterlijk. 20 euro voor een brood. NOUJA!

Toch koop ik soms een goedkopere pandoro, ook omdat deze heel makkelijk te versieren is door hem horizontaal in plakken te snijden, een stukje te draaien, te stapelen en dan wat te bewerken met slagroom en fruit. Dat is elk jaar weer een trending hashtag op Instagram.

Wat hoort er verder nog bij Kerst? Ik weet het niet maar ik schreef wel voor DitisItalie dit Italiaanse kerstmenu. Dingen die ik lekker vond en die ik makkelijk vond om te maken.

Struffoli uit Napels worden ook gegeten met kerst in het zuiden des lands.

Op Oudjaarsdag eten de Italianen Cotechino met lenticchie. Worst met linzen. Ik heb het nooit gemaakt want ik vind het er niet erg appetijtelijk uit zien. Ik vind linzen eigenlijk alleen lekker als het een dahlcurry is. Met koriander, kokosmelk, veel specerijen…. Maar dat is dan weer niet Italiaans.

Weet jij nog een gerecht wat ik ben vergeten? Laat het me weten in de comments.

2 gedachten over “Italiaanse recepten voor nationale feestdagen. Welke ken jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *