BlogKoken

Italiaanse taarten voor Fausto

Torta Paradiso met mascarponeslagroom

Ik maak inmiddels al ruim twee jaar Italiaanse taarten voor Fausto. Mensen vragen mij wel eens naar recepten en die wil ik best geven! Hieronder een lijst van mijn 10 meest gemaakte Italiaanse taarten, met foto of link naar het recept.

#1 Crostata alla marmellata: zoals er van wielerronders klassiekers zijn, zijn er ook taartklassiekers. Dit is de Italiaanse nummer 1.

#2 Crostata mandorle amaretti een recept van Sarena Solari op Italiewebsite Ciao Tutti. Mandorle zijn amandelen, amaretti de ietwat bittere koekjes.

#3 Pastiera Ik gebruik een iets ander recept van Sarena Solari, maar deze variant zal ook prima zijn. De pastiera is een taart met een uitgesproken smaak door de combinatie van ricotta, gesuikerd fruit en oranjebloesemwater.

Pastiera - Fausto
Een Italiaanse taart die ik maak voor café Fausto in Schoonhoven. Foto: Lotje Lomme

#4 Torta Paradiso met slagroom mascarpone vulling. De vulling maak ik door slagroom te kloppen met klopfix en suiker en er daarnaa mascarpone doorheen te mixen. De taart snij ik doormidden en met een spuitzak vul ik het midden en de bovenkant met het mengsel. Fruit ter garnering maakt het af. Deze zie je boven op de pagina.

#5 Torta Santa Pollastra Dit recept kreeg mijn kennis Marina Bigazzi van haar oma in Toscane. Ik vertaalde het en verspreidde het recept in Nederland!

Chocoladetaart met fruit
Een taart met chocolade, amandelen, ricotta en vers fruit. Foto: Lotje Lomme

#6 Crostata al limone De schrijfster van dit recept: Elisabetta Cascino, leerde ik kennen tijdens mijn studie in Bologna.

#7 Torta della nonna  Ik heb het recept uit het boek van Sarena Solari. maar het zal niet veel verschillen.

Italiaanse taart met roomvulling
Taart met roomvulling en pijboompitten die ik regelmatig maak voor café Fausto in Schoonhoven. Foto: Lotje Lomme

Ik ben zeker geen culinair genie, maar ik bedacht zelf ook wat dingen door recepten te combineren, snufje dit, snufje dat. Zo maakte ik de

#8 Crostata met rabarber (eigen recept):

Hiervoor maak ik een klassieke crostata bodem met 300 bloem, 175 roomboter en 125 suiker en een snuf zout. Deze mix ik en daarna voeg ik nog 3 eigelen toe. Ik mix opnieuw en kneed het vervolgens met de hand tot een bal. Deze wikkel ik in folie en leg ik in de koelkast. De 2 stengels rabarber snijd ik in kleine stukken en meng ik met twee eetlepels suiker. Vervolgens meng ik drie eieren met een half kopje suiker in een kom. Dit klop ik schuimig en dan voeg ik wat bloem en maizena toe die het vocht wat vrijkomt uit de rabarber absorberen. Ook doe ik er nog wat crème fraiche bij. Hier spatel ik vervolgens de rabarber met suiker door. Het deeg ga ik dan in een springvorm doen, ik zorg ervoor dat de randjes een beetje opstaan, zodat de vulling er mooi in kan. Vervolgens giet ik de vulling er in en met een vork leg ik de rabarber er netjes in, zodat je ook een mooie egale taart krijgt. De taart gaat 40 minuten in de oven op 180 graden.

#9 Italiaanse cheesecake crostata met mascarpone en perzik (eigen recept):

Hiervoor maak ik een klassieke crostata bodem met 300 bloem, 175 roomboter en 125 suiker en een snuf zout. Deze mix ik en daarna voeg ik nog 3 eigelen toe. Ik mix opnieuw en kneed het vervolgens met de hand tot een bal. Deze wikkel ik in folie en leg ik in de koelkast. Vervolgens (een half uur later) doe je het deeg in een springvorm en maakt een opstaand randje. (een bakpapiertje is altijd +1). Dit deeg bak je, zonder vulling 25 minuten ofzo in de oven. Je laat dan deze bodem afkoelen. Dan maak ik de vulling. Ik meng een bakje (500 ml) slagroom met 400 gram mascarpone en vier eetlepels suiker. Ik leg een paar blaadjes gelatine (7 ofzo) in wat water te weken. Vervolgens gebruik ik het sap van de perziken uit blik om de gelatine in op te lossen. Je moet dan het perzikensap verhitten, zodat de gelatine erin oplost. Als de gelatine erin is opgelost laat je dit weer afkoelen totdat het sap handwarm is. Je kunt het dan door het slagroom mascarponemengsel kloppen, beetje bij beetje, heel langzaam. De perziken uit blik snijd je in mooie partjes en leg je op de gebakken deegbodem, bewaar ook twee halve perziken voor de garnering straks. Het kaas-slagroommengsel kan daaroverheen gegoten worden. Nu moet de taart opstijven in de koelkast. Als de taart is opgesteven kunnen de stukjes perzik er nog op en Ecco! Torta pronta!

#10 kruidnotencrostata. Leuk voor de decembermaand. 

Nog meer koken? Op dit blog heb ik ook recepten voor Italiaans eten met kinderen en enkele Italiaanse budget recepten.

Laat je hieronder de link achter naar jouw favoriete Italiaanse taartrecept?

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *