BlogTaalcoach

Italiaanse woordjes leren: 5 tips

Italiaanse woordenlijst voor beginners

Om een vreemde taal te kunnen spreken heb je vocabulaire nodig. Zo zegt een artikel in het NRC dat een minimum van 3000 woorden nodig is om je uit te kunnen drukken en een studie te kunnen doen. Een hoogopgeleide Nederlander zou een woordenschat hebben van zo’n 60.000 woorden. Het Bureau Taal dat in het artikel wordt genoemd maakt informatie toegankelijk voor buitenlanders op een A2 nivo en gaat daarbij uit van 7000 woorden. Een interessant artikel dat bij u de vraag oproept: hoe kan ik mijn Italiaanse woordenschat vergroten?

Bij het leren van een andere taal hoort zeker het vergroten van je vocabulaire. Maar hoe kun je dit effectief doen? Hoe leer je zoveel mogelijk woorden in zo weinig mogelijk tijd? Erg inspirerend vond ik het verhaal van Hasan Fakhane, een vluchteling die die liet zien dat hij écht heel graag Nederlands wilde leren. Hij plakte 2000 Nederlandse woorden op briefjes in zijn woning zoals je in dit artikel kunt lezen en zien. Maar wellicht niet ideaal voor je leuke VT wonen interieur. Hier volgen mijn tips voor het vergroten van je vocabulaire en onderaan dit artikel twee filmpjes met tips voor het stampen van traditionele woordenlijsten.

1. Volg je interesses

Volg je eigen interesses en schrijf woordjes op die je tegenkomt en die je niet kent. Als een woord je interesse heeft is deze makkelijker te onthouden. Dus als je naar een liedje luistert vraag je je af: wat zou innamorare eigenlijk betekenen? Zoek het dan op en schrijf het op. Zorg ervoor dat je op social media, kranten, muziek en films maximaal met het Italiaans in aanraking komt, ga houden van alles Italiaans en verwonder je.

2. Gebruik je verbeelding

Wat ik zelf fijn vond als ik niks te doen had (in de trein, bij een wachtruimte, de bushalte, de rij van de supermarkt etc) is me situaties in te beelden waarin ik zou moeten spreken en me dan bedacht wat ik zou moeten zeggen en hoe. De vakkenvuller aanspreken als ik wil weten waar de ingeblikte kikkererwten liggen in de supermarkt. De buschauffeur vragen of hij me wilde waarschuwen bij het naderen van een bepaalde halte. Wat zou die persoon voor reacties kunnen geven en hoe zou ik daar dan weer op reageren? Je gaat jezelf dan vanzelf dingen afvragen en nieuwe woorden opzoeken.

3. Leer nuttige woordjes en gebruik een goede app.

Leer woordjes die je nodig hebt. In methodes staan vaak allerlei woorden die je nodig hebt voor het maken van een oefening. Deze heb je niet altijd nodig in de praktijk. Ik zou daarom ook iedereen willen aanraden dit boek van ALMA edizioni aan te schaffen. In dit boek staan de 1000 meest gebruikte Italiaanse woorden, wel zonder de vertaling erbij in het Nederlands. Hoewel het een woordenlijst is zonder de betekenissen in het Nederlands, ben je er wel zeker van dat je de woorden zult gebruiken. Het opzoeken van de juiste betekenis van de woorden is weer een nuttige oefening op zich. Als je al iets gevorderd bent is er ook een versie voor gevorderden met de 1000 – 3000 meest gebruikte woorden in het Italiaans. Als je het ingewikkeld vindt dit boek aan te schaffen kun je ook deze online woordenlijst met meest gebruikte werkwoorden uitprinten, of deze lijst met de 1000 meest gebruikte woorden. Ik ben er mee bezig een vertaling te maken van deze lijst en deze lijst op te nemen bij het programma WRTS en Quizlet die veel leerlingen gebruiken. Vooral Quizlet ben ik zeer enthousiast over, dit is een uitstekend middel (een uitstekende app) om woordjes te leren.

4. Stel veel vragen

Als je in Italië bent: praat veel, maak veel fouten en stel veel vragen over hoe je het correct moet doen of vraag naar de betekenis van woorden. Wees niet bang voor gezichtsverlies en vraag je bij kritiek altijd af of deze wel terecht is. Als beginner en near native speaker ontvang je vaak lof. Als halfgevorderde hoorde ik echter soms een gefrustreerde “ik begrijp je niet”, “dat kun je niet zeggen” of schakelden Italianen zonder het te vragen over naar het Engels. Sommige mensen reageren vermoeid en willen je niet echt begrijpen. Niet iedereen heeft geduld met buitenlanders. Zoals je zelf ook ziet in de omgang van Nederlanders met buitenlanders.

5. Stampen van woordenlijsten

Last but not least: het effectief stampen van traditionele woordenlijsten volgens de wetenschap. Veel mensen hebben een hekel aan de woordenlijsten achter in de lesmethode. Maar het hoort er wel een beetje bij, zeker omdat we in Nederland zijn en niet continu in aanraking komen met de taal die we aan het leren zijn. Je hebt die woordenschat in Italië wel nodig om effectief te kunnen communiceren.

Wat ik heel goed vind werken is het oefenen van woordjes met de app Quizlet. Je kunt hier op een hele speelse wijze je woordjes oefenen. De juf heeft ook een account met woordenlijsten. (zie Dilatua)

Ik vind dit twee goede filmpjes over het effectief leren van een traditionele woordenlijst, zoals die achter in je lesboek staat. Doe er je voordeel mee en succes!

Ik hoop dat het je nu wat beter vergaat. Misschien ga je het wel leuk vinden!

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *