Blog NLTaalstudie

Meet je vooruitgang in het Italiaans

Met de komst van het ERK is het duidelijker geworden wat de verschillende stappen zijn in taalbeheersing. Als beginnende student begin je met A1. Bij A ben je een basisgebruiker van de taal (A1 en A2).  Nivo A1 leert je om te overleven in het buitenland, mocht er niemand Engels spreken. Je kunt boodschappen doen, contacten leggen, reserveringen  maken. Aan het eind van de cursusreeks kunt u vertrouwde, alledaagse uitdrukkingen en basiszinnen begrijpen en gebruiken. U kunt korte, eenvoudige teksten lezen en schrijven. Als uw gesprekspartner duidelijk en langzaam spreekt en u helpt, kunt u op een eenvoudige manier communiceren. Een oefenexamen A1 kun je vinden onder deze link. Dit is een examen van een aantal jaren geleden van het CILS, van de Università di Siena.

Veel studenten hebben A2 of B1 als doel. Bij nivo A2 heb je het nivo van een klein kind in Italie, daarmee kun je jezelf dus al echt leuk uitdrukken. Aan het eind van de cursusreeks kunt u nu zinnen begrijpen die te maken hebben met uzelf, uw familie, uw werk, het doen van boodschappen. Dan kunt u korte, eenvoudige teksten lezen en schrijven. Dit zijn bijvoorbeeld advertenties, menukaarten of dienstregelingen. In eenvoudige situaties kunt u over vertrouwde en alledaagse onderwerpen communiceren.  Tenslotte kunt u in eenvoudige bewoordingen uw achtergrond beschrijven. U kunt hierbij denken aan converseren over familie, levensomstandigheden of opleiding. Dit nivo kunt u bereiken na 2,5 jaar, maar dan zult u wel altijd veel tijd en aandacht aan de studie moeten hebben besteed. Voor veel mensen is het fijn eenzelfde cursus twee keer te doen om meer grip te krijgen op de stof, en gaat het dus wat trager. Nivo A2 is het nivo voor inburgeraars in Nederland,ter illustratie. Ook zij krijgen drie jaar om hun inburgeringsexamen te halen.

Voor een heel uitgebreid overzicht (geloof me, je hebt er wat aan om het te bestuderen) is hieronder een goed document. Je weet dan wat er van je verwacht wordt en kunt zien waar je aan kunt werken.

Haalbare doelen op korte termijn

Zelf vind ik het heel fijn om duidelijke doelen te stellen als ik iets wil leren. Deze weken wil ik schrijfvaardigheid A1 oefenen en hier beter in worden en dan kijken of je dat kunt meten. Als je vooruitgang zichtbaar wordt is dat een positieve bekrachtiging van je inspanningen. Als je elke keer bezig bent met kleine doelen op korte termijn is het denk ik makkelijker om vooruitgang te boeken dan als je denkt: ik wil vloeiend Italiaans spreken. Iets dat erg groot is en erg van je is verwijderd is makkelijk om te diskwalificeren als je merkt dat het een langzaam en moeilijk proces is. Het gaat dan toch niet lukken! Bij het stellen van haalbare doelen kun je kijken naar het downloadbare document hierboven. Je kunt je doel dan specifiek formuleren en daardoor komt het dichter in je bereik.

Test jezelf

Als je nu wilt weten hoe het gaat met je vooruitgang, waar je staat en waar je nog naar toe moet is het heel verstandig om regelmatig jezelf te toetsen en self-assessments te doen. Er staan er een paar online. De meeste werken met een progressieve moeilijkheidsgraad. Dus dan moet je zinnen grammaticaal aanvullen en dan begint het makkelijk bij A1 nivo dingen en wordt het steeds moeilijker. Voor alle online testen geldt dat ze alleen je grammaticale nivo testen en niet je luister of leesvaardigheid, je schrijf of spreekkunsten, terwijl deze vaardigheden wel worden getest op de officiële examens van bijv. het CILS, het PLIDA of het CELI.

Online tests met ERK referentie

De test van Italrosa is leuk en geeft een uitslag voor de nivo’s tussen A1 en B1, waardoor je niet geconfronteerd wordt met allerlei super moeilijke dingen en het gevoel zou kunnen krijgen dat je een super sukkel bent die niets weet als je net een verkeerd antwoord geeft. Omdat de meeste studenten A2 of B1 als doel hebben is deze test het meest relevant.

De test van WEP uit Belgie test iets meer je passieve kennis dan je actieve kennis. Je zult daardoor waarschijnlijk iets hoger uitkomen met je nivo, dan dat je nivo waarschijnlijk is. Bij de meeste mensen worden de passieve vaardigheden (luisteren en lezen) beter beheerst dan de actieve vaaardigheden (spreken en schrijven). De test gaat tot nivo C2 en heeft dus maar een paar vragen op A1 / A2 nivo. Als je deze net fout hebt, kan het dus zo lijken alsof je nivo heel laag is.

Waar je ook een ERK uitslag krijgt is bij de test van ESL Taalreizen. Ik zag wel dat ik een ‘foutje’ had gemaakt die ook goed zou kunnen zijn, maar goed, de test is redelijk betrouwbaar en gaat ook tot nivo C2.

Echte oefententamens en succes op lange termijn

Als je een docent hebt is het een erg goed idee om oefententamens te vragen. Je krijgt dan inzicht in wat er van je gevraagd wordt en hebt een korte termijn doel dat haalbaar wordt. Online kun je ook oefententamens vinden van voorgaande jaren, zoals hier van het CILS examen uit Siena. Hier van het PLIDA van de Società Dante Alighieri en hier van het CELI uit Perugia, onder prove d’esame. Je kunt meerkeuzevragen vaak zelf snel nakijken en de beoordelingscriteria bekijken. Hoeveel moet je goed hebben voor een voldoende? Je docent kan je schrijfvaardigheid en mondeling beoordelen. Ik schreef een uitgebreide blog over wat je kunt verwachten van een Italiaans examen. Bereid je wel ook voor op Italiaanse toestanden bij een Italiaans examen. Het is ook een cultureel event, laten we maar zeggen.

Een gedachte over “Meet je vooruitgang in het Italiaans

  1. Leuke blog. Meteen gedaan natuurlijk. 64%. Gelukkig net A2. Had mn twijfels bij een paar vragen. En dus fout haha. Nog even bijschaven dat Italiaans. Maar het blijft zo leuk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *