BlogTaalstudie

Online Italiaans leren: kan dat?

Online Italiaans leren

Alles wordt aangeboden online. Dus er zijn ook veel plekken online waar je iets kunt leren. Maar niet iedereen is een expert in Italiaanse didactiek en het web is groot. Heel groot en ook vol rotzooi. Waar heb je wat aan? De juf beveelt aan. Waar kun je online Italiaans leren?

Online cursussen

Als je bij Google ‘cursus Italiaans’ intypt komen er veel obscure websites bovendrijven van wie niet duidelijk is wie de makers zijn, maar die veel worden aangeklikt. Deze websites hebben woordenlijsten ingevoerd voor beginnende leerlingen Italiaans. Voor studenten is dit naar mijn schatting maximaal twee uur leuk en interessant en dan is ‘de cursus’ uitgeput. De woordenlijsten, sommige ook met een play knop om het Italiaans te horen worden niet uitgebreid en ook zit er geen grammatica bij. Nogal logisch, want waarom zou je al die woordenlijsten invullen, als het leren van woordenlijsten een tijdrovend en ouderwetse techniek is. Studenten haken snel af en daarom loont het de makers van de website ook niet om door te bouwen op hun werk.

Tutta Lingua heeft een online cursus Italiaans ontwikkeld. Het is een betaalde cursus met een app. Er is geen contact met een docent. Er zijn hier 24 lessen voor 195 euro. Voor mijn review kijk hier naar het artikel onder de link.

Je kunt ook online een thuisstudie volgen bij de LOI, dit is een soort online cursus, maar eigenlijk maak je gewoon je huiswerk online dat dat wel door een docent Italiaans digitaal wordt nagekeken. Er is een online leeromgeving die LOI campus wordt genoemd. Je mondeling oefen je door het spreken op te nemen met de voicerecorder en als mp3 bestand te versturen. Boeken zijn er in de vorm van pdf hoofdstukken en geluidsfragmenten zijn beschikbaar in mp3 formaat. Bij sommige opleidingen heb je live webcolleges of online hoorcolleges, het is mij niet duidelijk of dit bij Italiaans het geval is. Ook heb je contact met een docent en is er een talenapp om je woordjes te oefenen. Er zijn veel tussentijdse toetsjes waarbij je leert te kijken naar je eigen ontwikkeling. Een cursus van 10 maanden kost dan 390 euro. Bij de LOI brengen ze je naar een officieel examen toe, het CELI van Perugia. Daarmee haal je een erkend taalnivo met een officieel diploma. Een voordeel van deze cursus is de flexibiliteit die ze biedt. Jij studeert thuis wanneer jij dat wilt. Je hebt hier wel veel discipline voor nodig.

Skype docenten

Het nieuwste van het nieuwste zijn skype docenten. Zij spreken met je af via de mail om op een bepaalde tijd elkaar te bellen via Skype. Je krijgt dan een docent in beeld met wie je een privé les hebt. Hoewel veel Italianen nog niet weten wat een podcast is en dat fenomeen nog niet zo verspreid is in Italie, is er het fenomeen van digitale leeromgevingen in Italie wat meer bekend en vrij goed ontwikkeld. Maar bij Skype docenten is het als bij echte docenten telt: zorg dat je een goede krijgt. Bekijk zijn/haar LinkedIn profiel en website. Ziet het er professioneel uit? Silvia Maneschi van Italianoallegro.com of Daniela Gentile van Gentilmente hebben allebei een relevante universitaire achtergrond. Een goede docent vraagt doorgaans ook een redelijk bedrag voor zijn/ haar professionele hulp.

Blended Learning

Bij blended learning wordt een online leeromgeving afgewisseld met fysieke afspraken.

Ik geloof sterk in de rol van coach die een docent heeft. Daarom kun je mij ook mailen voor privé les. Mijn hulp is volgens de methode van blended learning. Daarbij zijn de ‘fysieke’ afspraken via Skype of bij mij thuis en begeleid ik u op afstand met feedback, opdrachten en extra materiaal via het programma Google Classroom.

Taalschool Lettere uit Den Haag heeft ook op deze manier een beginnerscursus ontwikkeld. Zij bieden 12 lessen voor 250 euro, hier is wel ook nog contact bij met een docent en dit is dus ook blended learning. Ik ga me informeren, wordt vervolgd.

Websites, Facebook & Twitter

Er zijn handige websites. Zoals impariamo italiano vanaf nivo A1, met veel oldschool grammatica oefeningen. Deze wordt veel gebruikt, de website is ook op social media te volgen. Naast deze goede website raad ik eigenlijk alleen WRTS aan voor sommige mensen om woordjes te leren, ook vanaf A1. Op social media kun je vanalles volgen wat je interessant vind, de artikelen waarnaar wordt gelinkt op Facebook of Twitter zijn een verrijking voor je taal. Leuk om te volgen is bijvoorbeeld Lercio, de Italiaanse versie van De Speld. Satire op nieuws op B1/ B2 nivo vrij toegankelijk, ook leuk om kijk te krijgen op de Italiaanse maatschappij. Veel mensen vinden het leuk om Italiaans te leren door middel van het koken van recepten. Kijk eens op de websites van de Cucchiaio d’argento of Blog Giallo Zafferano. Recepten zijn niet zo moeilijk, het vocabulaire is beperkt en wordt steeds herhaald. Dit kan vanaf nivo A2. Op mijn eigen website die je nu bezoekt vind je vooral veel tips over studievaardigheden.

YouTube

Op YouTube heb je veel mensen/kanalen die beweren je online Italiaans te kunnen leren. Ik heb nog weinig goede gevonden. Voor Nederlandse beginners A1 zijn de filmpjes van taalschool Lettere het handigste. Doppioespresso is naar mijn mening het beste voor studenten A2/B1. Compleet in het Italiaans, door een Italiaanse docente. Voor gevorderde Nederlandse studenten is er Sgrammaticando, een Italiaans kanaal. Maar deze is voor studenten B2, C1, C2. Voor studenten C1 / C2 is ook het kanaal van Co.ol interessant, deze dame kan je veel leren over een correcte uitspraak.

Apps

Is een app wel online? In ieder geval om de app te downloaden heb je verbinding nodig met het World Wide Web. Ja dus. Ik maakte al eens een inventarisatie voor DitisItalie.nl. De meeste betere apps, zoals Duolingo, werken vanuit het Engels en dat is niet zo wenselijk voor een Nederlandse student. Dat raad ik af. De gratis app Fun Easy Learn Italiaans is best aardig en beschikbaar in het Nederlands voor studenten A1/A2. Ik vind de betaalde woordenboek app van Prisma of Van Dale prima, handig voor iedereen. Deze kost rond de 8 euro. Daar kun je ook werkwoorden op vervoegen. Ook de betaalde app Mondly is wel aardig en in het Nederlands beschikbaar.

Spotify

Op Spotify heb je podcasts: Coffee Break Italian, 30 minute Italian, Slow Italian Fast Learning. Best grappig allemaal, maar niet leerzaam. Veel gesproken in het Engels. Online via streaming ook gratis, wel met reclamebreaks. Nivo B1/B2. Wat wel aan te raden is, is om Italiaanse sprookjes te luisteren. Dit kan vanaf nivo A2. Je kent namelijk de verhaallijn al en daarom zul je ook eerder sleutelwoorden herkennen. Zie voor meer info mijn blog over podcasts om Italiaans te leren.

Radio & tv

Je kunt ook online Italiaans leren door naar de Italiaanse radio luisteren op italia.fm of naar de Rai Uno kijken via streaming via het streamingprogramma van de Rai, Raiplay. Op DitisItalie is een artikel gewijd aan het kijken naar Italiaanse tv via een VPN verbinding. Daarmee kun je op je laptop ook naar andere Italiaanse zenders kijken, die nu zijn afgeschermd vanwege landelijke tv rechten. Die VPN verbinding is nu nog legaal, maar ik geloof dat deze over 1 a 2 jaar verboden worden. Op de RaiUno vinden veel beginners de quiz l’Eredità (RAI Uno dagelijks 19:00) en Commissario Montalbano leuk (hoewel in die laatste veel in het dialect wordt gesproken) Wat je ook kunt doen is Nederlandse programma’s over Italie kijken, zoals nu het programma van Rick Nieman ‘Langs Romeinse Wegen‘ of Diederik van Vleuten over zijn programma ‘Diederik en Da Vinci‘. Daar is je dosis beperkt en afgewisseld met een Nederlandse context. Ook De Geniale Vriendin naar het beroemde boek van Elena Ferrante is op het moment te zien op NPO2. Italiaans met ondertiteling. Als je digitale tv hebt kun je deze programma’s allemaal terugkijken op het moment dat jij dat wilt. (Maar mijn ouders moet ik er soms mee helpen). Is digitaal synoniem voor online? Ik weet het niet, maar het leek me ook bij dit artikel horen.

Films & Series

Ik schreef al eens een blog over Italiaanse films streamen. Dat kost doorgaans 3 euro, meestal kun je betalen via Ideal. Op Netflix is er ook de Italiaanse serie ‘Baby’, over rijkeluiskindjes in Italie.

Netflix

Ik schreef al eens een blog over 3x Italiaanse films op Netflix en Italiaanse kookprogramma’s op Netflix. Is Netflix online? Ja toch?

Instagram

Op Instagram is het vooral plaatjes kijken, hier is alleen Impariamo Italiano interessant om te volgen, om dagelijks in contact te komen met een beetje italianità. Er zijn zeer veel Italie websites die hier groot zijn veel italie magazines, toerisme afdelingen van Italiaanse regio’s en hashtags. Laten we eerlijk zijn. Leuk voor het Italie gevoel, maar je leert er geen Italiaans mee.