BlogTaalstudie

Online Italiaans leren: kan dat?

Online Italiaans leren

Dit blog is geupdated op 10 November 2019.

Alles wordt aangeboden online. Dus er zijn ook veel plekken online waar je iets kunt leren. Maar niet iedereen is een expert in Italiaanse didactiek en het web is groot. Heel groot en ook vol rotzooi. Waar heb je wat aan? De juf beveelt aan. Waar kun je online Italiaans leren? Dit blog is verdeeld in drie stukken:

1. De plekken waar ze cursussen aanbieden 2. online docenten en 3. plekken op internet waar je hulp kunt vinden voor het ontwikkelen van je vaardigheden maar waar geen echte cursussen worden aangeboden: websites, You-Tube, apps en streaming diensten.

1. De cursussen

Als je bij Google ‘cursus Italiaans’ intypt komen er veel obscure websites bovendrijven van wie niet duidelijk is wie de makers zijn, maar die veel worden aangeklikt. Deze websites hebben woordenlijsten ingevoerd voor beginnende leerlingen Italiaans. Voorbeelden van gratis online cursussen zijn Lingohut, BuonItaliaans. Voor studenten is dit naar mijn schatting twee uur leuk en interessant en dan is ‘de cursus’ uitgeput. De woordenlijsten, sommige ook met een play knop om het Italiaans te horen worden niet uitgebreid en ook zit er geen grammatica bij. Nogal logisch, want waarom zou je al die woordenlijsten invullen, als het leren van woordenlijsten een tijdrovend en ouderwetse techniek is. Studenten haken snel af en daarom loont het de makers van de website ook niet om door te bouwen op hun werk.

Een cursus voor beginners die gratis is, is die van Falo. Je kunt hier een account aanmaken en vervolgens 20 lessen doen voor beginners. Het zijn mooie goed ontwikkelde lessen, de layout is prettig en de grammaticale uitleg is prima, de oefeningen ook leuk. Dat het gratis is, is natuurlijk een enorm voordeel maar de cursus houdt op voordat je nivo A1 hebt bereikt. Er zit grammatica in en culturele achtergrondinformatie maar geen luisterfragmenten en ook krijg je geen feedback op je uitspraak. Het is een leuke kennismaking voor als je je bijvoorbeeld wilt voorbereiden op je vakantie. Wil je verder of iets meer substantieels, dan zul je toch naar een taalschool moeten gaan…

Leuk is ook de cursus van Loecsen voor beginners. Op 17 thematische onderwerpen vind je woordenlijsten en handige zinnetjes. Bovendien is de layout prettig en is alles ook ingesproken waardoor je weet hoe de uitspraak moet.

Dan de online betaalde cursussen. De eerste lessen van Lesexpres zijn gratis, daarna betaal je 1,25 per les. Dit is best een leuke manier om je Italiaans te oefenen en 1,25 euro is niet veel geld. Daar staat tegenover dat je de theorie tot je neemt, maar niet héél veel er mee kunt oefenen. Er wordt vrij snel door de stof heen gegaan, in 24 lessen behandel je álle grammatica. Het is een illusie dat dat kan. Je kunt alle grammatica tot je nemen en wat woordjes leren maar daarmee beheers je nog niet de taal. De uitleg is echter gedegen en de oefeningen ook. Als je het fijn vindt om online oefeningen te maken dan is dit dezelfde prijs die je betaalt voor een goed boek. De kennis is wel passief: er schijnen wel geluidsfragmenten bij te zitten maar je kunt je mondelinge vaardigheden niet oefenen. Je hebt ook geen kans om persoonlijke feedback te krijgen, tenzij je betaalt voor begeleiding van een docent. Ik vind het een beetje vergelijkbaar met een wikipedia pagina met als aanvulling daarop de gratis oefeningen met impariamoitaliano.com: dan ben je gratis terecht. De woordjes (NL/IT – IT/NL) worden wel op een speelsere manier overhoord, ook dat heb je niet bij impariamoitaliano.com. Gamification, op een speelse manier leren, bevordert het leerplezier en de leerprestaties, ook een pluspunt van deze website Lesexpres. Wel zie ik bij de chat dat er nog veel fouten in het programma zitten. Daar staat weer tegenover dat Lesexpres toegankelijk is voor feedback en er veel aan doet om die fouten er uit te halen. Wat ook wel echt een plus is is dat je in een community terecht komt waar iedereen Italiaans leert. Het is makkelijk en leuk zo andere studiegenoten te leren kennen en dat is weer goed voor de motivatie. De interface en het gebruikersgemak is ook goed, het is heel duidelijk en overzichtelijk en dat is tegenwoordig echt wel een voorwaarde voor een online cursus.

Goedkoop is ook de digitale cursus van Laudius die op het moment (lentekorting) maar 99 euro kost. Je komt dan in een digitaal programma met luistermateriaal. Dit luistermateriaal blijft een voordeel en is dus beter dan Falo (die gratis was) of Lesexpres (voor 1,25 per les). Feit blijft dat je voor kwaliteit blijft betalen, daarvoor moet je verder lezen in dit artikel. Qua inhoud is deze cursus vergelijkbaar met die van de NTI, de cursus brengt je nog niet naar een erkend A1 nivo en je kunt dus nog echt weinig. Dat kun je dus niet verwachten voor 99 euro.

Een andere online thuisstudie kun je volgen bij NTI, die ongeveer hetzelfde werkt als de LOI, met een digitale leeromgeving en een docent op afstand. Verschil is wel dat de cursus niet direct opleidt tot het CELI of CILS examen, je kunt wel een certificaat van het instituut kopen. Ze hebben alleen een cursus voor absolute beginners, niks voor gevorderden. Ik vind het een nogal vervelend betaalsysteem. Je betaalt per maand, waarbij het goedkoper is als je je voor langere tijd bindt aan de NTI. Mijn voorkeur zou de LOI hebben. Het minimum is 8 maanden voor 33,63. Maar dan bereik je niet het nivo als bij de LOI, je komt ongeveer halverwege nivo A1 uit. Wel zit er ook een memotrainer bij (een app) om woordjes te leren. Dat is altijd leuk. Maar de vraag is welke optie de beste prijs/kwaliteitverhouding voor je heeft.

Tutta Lingua heeft een online cursus Italiaans ontwikkeld. Het is een betaalde cursus met een app. Er is geen contact met een docent. Er zijn hier 24 lessen voor 195 euro. Voor mijn review kijk hier naar het artikel onder de link. De online cursus van Tutta Lingua is qua kwaliteit vergelijkbaar met de cursus van de LOI, er is sinds kort ook een vervolgcursus A1.2 (zodat je nivo A1 af kunt ronden) en er is eventueel betaald contact met een docent.

Je kunt ook online een thuisstudie volgen bij de LOI, dit is een soort online cursus, maar eigenlijk maak je gewoon je huiswerk online dat dat wel door een docent Italiaans digitaal wordt nagekeken. Er is een online leeromgeving die LOI campus wordt genoemd. Je mondeling oefen je door het spreken op te nemen met de voicerecorder en als mp3 bestand te versturen. Boeken zijn er in de vorm van pdf hoofdstukken en geluidsfragmenten zijn beschikbaar in mp3 formaat. Bij sommige opleidingen heb je live webcolleges of online hoorcolleges, het is mij niet duidelijk of dit bij Italiaans het geval is. Ook heb je contact met een docent en is er een talenapp om je woordjes te oefenen. Er zijn veel tussentijdse toetsjes waarbij je leert te kijken naar je eigen ontwikkeling. Een cursus van 10 maanden kost dan 390 euro. Bij de LOI brengen ze je naar een officieel examen toe, het CELI van Perugia. Daarmee haal je een erkend taalnivo met een officieel diploma. Een voordeel van deze cursus is de flexibiliteit die ze biedt. Jij studeert thuis wanneer jij dat wilt. Je hebt hier wel veel discipline voor nodig.

Bij blended learning wordt een online leeromgeving afgewisseld met fysieke afspraken.Taalschool Lettere uit Den Haag heeft op deze manier een beginnerscursus ontwikkeld. Zij bieden 12 lessen voor 250 euro, hier is dus nog contact bij met een docent. Ik ga me informeren, wordt vervolgd. Mijn eigen cursussen zijn ook bleded, in de zin dat je het huiswerk digitaal kunt maken en dat het programma ook loopt via het online studentenportaal die wekelijks wordt geupdated met dingen die we hebben gedaan in de les.

2. Skype docenten

Het nieuwste van het nieuwste zijn skype docenten. Zij spreken met je af via de mail om op een bepaalde tijd elkaar te bellen via Skype. Je krijgt dan een docent in beeld met wie je een privé les hebt. Hoewel veel Italianen nog niet weten wat een podcast is en dat fenomeen nog niet zo verspreid is in Italie, is er het fenomeen van digitale leeromgevingen in Italie wat meer bekend en vrij goed ontwikkeld. Maar bij Skype docenten is het als bij echte docenten telt: zorg dat je een goede krijgt. Bekijk zijn/haar LinkedIn profiel en website. Ziet het er professioneel uit? Silvia Maneschi van Italianoallegro.com of Daniela Gentile van Gentilmente hebben allebei een relevante universitaire achtergrond. Verder zijn er ook goede Nederlandse skype docenten die in Italie wonen, zoals Annelies Hazebroek. Een goede docent vraagt doorgaans ook een redelijk bedrag voor zijn/ haar professionele hulp. Circa 30 euro per uur lijkt dan de marktconforme prijs. Ook hier schreef ik eens een blog over de ervaringen van leerlingen met deze vorm van onderwijs.

3. Websites, podcasts, apps en streamingsdiensten

Er zijn handige websites. Zoals impariamo italiano vanaf nivo A1, met veel oldschool grammatica oefeningen. Deze wordt veel gebruikt, de website is ook op social media te volgen. Het nadeel van deze website is dat makkelijke en ingewikkelde oefeningen door elkaar staan en je als beginner daardoor gefrustreerd en overvraagd kunt raken. Voor het oefenen van grammatica zijn boeken nog steeds beter dan dat wat er online beschikbaar is. Zie daarvoor mijn blog over Grammatica oefenboeken. Iets beter in dat opzicht is OnlineItalianClub.com waar je oefeningen kunt vinden op je eigen nivo volgens het ERK.

Grammatica uitleg kun je veel vinden op YouTube en dat is prima, hoewel bijna allemaal in vloeiend en snel Italiaans. Op mijn eigen YouTube kanaal heb ik filmpjes verzameld van diverse aanbieders in afspeellijsten. Zo is er een afspeellijst met grammatica uitleg voor nivo A1 en een afspeellijst A1 met filmpjes (verhaaltjes) met een aangepast vocabulair voor studenten van nivo A1 en een afspeellijst met filmpjes voor nivo A2.

Om je woordjes te leren kun je WRTS of Quizlet gebruiken.

Voor je leesvaardigheid is Lercio leuk, de Italiaanse versie van De Speld. Satire op nieuws op B1/ B2 nivo vrij toegankelijk, ook leuk om kijk te krijgen op de Italiaanse maatschappij. Veel mensen vinden het leuk om Italiaans te leren door middel van het koken van recepten. Kijk eens op de websites van de Cucchiaio d’argento of Blog Giallo Zafferano. Recepten zijn niet zo moeilijk, het vocabulaire is beperkt en wordt steeds herhaald. Dit kan vanaf nivo A2. Op mijn eigen website die je nu bezoekt vind je vooral veel tips over studievaardigheden.

Voor je luistervaardigheid is de podcast Parole e Pensieri de beste optie. Deze vind je ook op Spotify. Zij brengen hun verhalen met een beperkt vocabulaire en in langzaam Italiaans. De You-Tubers Casa Surace zijn ook leuk, je kunt ze bij de instellingen van You Tube ook laten ondertitelen of vertraagd laten afspelen waardoor de uitspraak makkelijker wordt. De website ItalianPod101 is ook erg goed,maar betaald.

Is een app wel online? In ieder geval om de app te downloaden heb je verbinding nodig. Ik maakte al eens een inventarisatie voor DitisItalie.nl. De meeste betere apps, zoals Duolingo en Babbel, werken vanuit het Engels, de laatste is bovendien betaald. Ik vind de betaalde woordenboek app van Prisma of Van Dale prima, handig voor iedereen. Deze kost rond de 8 euro. Daar kun je ook werkwoorden op vervoegen.

Je kunt ook online Italiaans leren door naar de Italiaanse radio en tv ( luisteren op italia.fm of kijken naar de Rai Uno ) via streaming via het streamingprogramma van de Rai, Raiplay. Op DitisItalie is een artikel gewijd aan het kijken naar Italiaanse tv via een VPN verbinding. Daarmee kun je op je laptop ook naar andere Italiaanse zenders kijken, die nu zijn afgeschermd vanwege landelijke tv rechten. Die VPN verbinding is nu nog legaal, maar ik geloof dat deze over 1 a 2 jaar verboden worden.

Ik schreef al eens een blog over Italiaanse films streamen. Dat kost doorgaans 3 euro, meestal kun je betalen via Ideal.

Ik schreef ook eens een blog over Italiaans leren met Netflix.

Heb je tips voor online plekken waar jij veel aan hebt om Italiaans te leren, dan hoor ik het graag. Laat je reactie achter in een comment.

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?