Blog NLTaalstudie

Ouderwets je Italiaanse grammatica oefenen

Leuk hoor, die moderne boeken. Ze hebben filmpjes, opdrachten waarbij je je laptop moet gebruiken en soms een virtuele leeromgeving waar je je oefeningen kunt invullen. Veel methodes hebben oefeningen om je vocabulair te oefenen, maar maar een beperkt aantal oefeningen om je grammatica te oefenen. Daardoor moet je het soms doen met 2 oefeningen met een bepaald grammaticaal onderwerp en dan zou je het moeten kunnen. Terwijl het juist goed kan zijn om er van sommige oefeningen 5, 10, 15 of 20 oefeningen te maken. Waar vind je dan extra materiaal? Waar kun je veel ouderwetse grammatica oefeningen vinden? Ik heb een lijst voor je.

Voordat je begint is het goed te bedenken dat het bij grammatica belangrijk is dat je alleen het onderwerp oefent waar je mee bezig bent. Dat klinkt logisch, maar in veel methodes is één grammaticaal onderwerp uitgesplitst naar verschillende hoofdstukken of zelfs naar verschillende boeken. In de praktijk kan dat betekenen dat je eerst de algemene regel leert (de macroregel), daarna de regels die de uitzondering vormen (de microregels) en nog verder daarna de uitzonderingen op de microregels. Let er dus op dat je niet te vroeg geconfronteerd wordt met een volledig grammaticaal onderwerp.

Verder is dit blog onderverdeeld naar papieren boeken en online oefeningen maar laat ik voorop stellen dat de kwaliteit van de boeken ver uitstijgt boven dat wat er online te vinden is, bijvoorbeeld om bovenstaande reden. Ik zal je dus altijd aanraden een boek te kopen. Maar soms wil je gewoon 1 oefening doen, of je hebt een klein budget waardoor je toch de online bronnen opzoekt. Dus vandaar dat ik het wel opneem.

6 ouderwetse papieren boeken

1. Grammatica di base dell’italiano van Uitgeverij Casa delle lingue kost 26,30. Het is geschreven door Andrea Petri, Marina Laneri en Andrea Bernardoni, laten we hen even de credits geven die hen toekomen. Het is een groot boek met meer dan 300 pagina’s. Het is ingedeeld in 7 hoofdstukken (1.sostantivi e aggettivi 2. determinanti 3. pronomi personali 4. verbi 5. preposizioni 6. frasi en 7. fonetica e ortografia) met elk een andere kleur die weer opgedeeld zijn in paragrafen. Die deelonderwerpen / paragrafen zijn op minimaal nivo, er zitten weinig generalisaties in. Je kunt echt bezig zijn met microregels: voor elke uitzondering bestaat een oefening. Hierdoor heb je niet dat er verschillende grammaticale regels in één oefening worden gestopt. Ik vind dit een heldere indeling, hoewel sommige hoofdstukken (verbi) wel 8 x zo lang zijn als andere (preposizioni). Het is een praktische indeling die de student helpt om te vinden wat hij zoekt. Er zitten vele oefeningen in waarbij ook veel gemaakte fouten en voorbeelden worden aangehaald, handig om van te leren. De sleutels / oplossingen zitten op het begin van het boek, net als een overzicht met tavole verbali (regelmatige en onregelmatige werkwoorden), hoewel je daarvoor ook hele handige gratis apps hebt.

De meer dan 300 oefeningen zijn ingedeeld op ERK nivo, ook een pluspunt. Hierdoor heb je immers minder kans om oefeningen te maken op het verkeerde nivo waardoor je frustratie voorkomt. Frustratie kom je snel tegen als je oefeningen op het verkeerde nivo maakt en dit is voor vele mensen erg vervelend en als dit vaak gebeurt kunnen mensen zelfs afhaken bij de studie. Dit boek heeft dat dus goed begrepen. Het is duidelijk dat dit boek niet is geschreven door academici die veel van de theorie van grammatica weten maar door docenten die weten welke problemen studenten tegenkomen in de praktijk. Vanwege alle bovengenoemde redenen is dit het boek wat ik zelf studenten ga aanraden.

2. Nuova grammatica pratica della lingua Italiana van Susanna Nocchi is een Italiaans boek. Bij het boek zitten ook de oplossingen. Het boek is van de Italiaanse uitgeverij Alma Edizioni maar wordt in Nederland door Intertaal verkocht. Het boek behandelt grammatica van nivo A1 tot en met B1, maar is denk ik ook goed om te hebben om nog eens door te lezen als je oefent voor je B2 of C1. De grammaticale onderdelen zijn opgesplitst naar subonderwerpen. Soms is het even kijken waar iets staat. Zo vind je de combinatie pronomi met voltooid deelwoord bij de pronomi en niet bij de passato prossimo, wat denk ik even goed had gekund. Tja, elk boek heeft toch weer zijn eigen indeling.

Het boek is in kleur, mooi en heeft zo’n 5 à 6 oefeningen per onderwerpje, iets meer is dat bijvoorbeeld dan het boek Basisgrammatica Italiaans van Prisma en geeft daarmee iets meer stevigheid om een onderwerp ook daadwerkelijk na oefening onder de knie te hebben. Zo zijn de oefeningen wat meer divers. Soms moet je een zin herschrijven, soms het goede woord invullen, soms het goede woord kiezen, soms een vraag beantwoorden etc. Dat is belangrijk, want de ene opdracht is de andere niet. Moet je een zin ophoesten dan vraagt dit meer van je dan het goede antwoord kiezen en 50% gokkans hebben. De oefeningen zijn ook gradueel gepresenteerd, van makkelijk naar moeilijk en dat laat zien dat er didactisch echt goed over na is gedacht. Dit boek heeft dan ook bijna 300 pagina’s en is dus uitgebreid en compleet. Ook zitten in dit boek achterin de Chiavi, de sleutels. De voorbeelden zijn geselecteerd op frequentie, dat betekent dat uitzonderingen die in de praktijk veel voorkomen worden aangehaald en dat geeft relevantie aan een oefening.

Het boek kost 26,30 als je het direct bij de uitgever koopt.

Een meerwaarde van dit boek is dat na een aantal hoofdstukjes er een test zit. Het is altijd goed om je taalkennis te testen, zie daarover ook mijn andere blog : Meet je vooruitgang in het Italiaans.

3. Basisgrammatica Italiaans van Rosanna Colicchia, docent en eigenaar van Italrosa in Hilversum, is verschenen bij Prisma. In het boek wordt de grammatica voor beginners en gevorderden behandeld. De onderwerpen zijn duidelijk afgebakend met twee pagina’s per grammaticaal onderwerp, waardoor je makkelijk en snel iets op kunt zoeken. Wat uitleg en een paar oefeningen erbij om het onder de knie te krijgen. Fijn voor de grammaticaliefhebbers is dat er een goede uitleg + gedegen oefeningen van de voorzetsels bijzitten. Deze zijn voor veel leerlingen lastig. Er worden Nederlandse grammaticale termen gebruikt maar er is ook een overzicht van deze termen in het Italiaans, handig voor als je een madrelingua docent hebt die geen Nederlands spreekt.

Het boek is ingedeeld in twee delen: beginners en gevorderden. Dat is wel aan te bevelen, want ook in de Italiaanse taalcursussen wordt een onderwerp in de grammatica altijd in stukken geknipt. Dit is om de student niet ineens te hoeven confronteren met alle facetten van een onderwerp aan het begin. Blijft wel dat die indeling een beetje willekeurig is, de één zal dit voor beginners vinden, de ander dat. Handiger zou wat mij betreft een indeling zijn op ERK niveau, zodat leerlingen gerichter kunnen oefenen voor het behalen van een examen op korte termijn, dit boek is verschenen voordat het ERK veel werd gebruikt. Ook is het aantal oefeningen beperkt. Maar dat geld voor alle boeken, tenzij je een onderstaand boek neemt van ALMA over één grammaticaal onderwerp waarbij je tot in den treure één onderwerp kunt oefenen.

Het boek heeft 150 pagina’s plus daarachter nog de oplossingen. Op Bol.com krijgt het door lezers vaak het predikaat ‘overzichtelijk’ en ‘praktisch toepasbaar’ en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

Het boek is dus aardig om de grammaticale onderwerpen op een rijtje te krijgen en er mee te oefenen, op een andere manier. Naast de gewone methode die je docent gebruikt in de les is dit zeker toch een goede aanvulling.

Het boek kost 15,50

4. Leuk zijn dus de uitgaves van ALMA edizioni waarbij je een specifiek grammaticaal onderwerp kunt oefenen. Heb je bij de andere boeken ALLES behandeld, maar dan wel met maar 2,4 of 6 oefeningen, bij de boekjes van ALMA oefen je één onderwerp tot in den treure, totdat je het beheerst. Zoals een boek over essere o avere (van Fabrizio Ruggeri), passato prossimo e imperfetto (C. Brighetti, A. Fatone, en T. Pasqualini).

Deze zijn verkrijgbaar bij Intertaal.nl. Het voordeel van deze boekjes is dat je gedwongen wordt om in een bepaalde situatie een keuze te maken en anders dan bij 1/2/3/4 je moet kiezen welke grammaticale tijd of welk werkwoord of voegwoord je moet gebruiken. De oefeningen zijn daardoor actiever en moeilijker en geen snelle invulscores. Ze zijn niet zozeer om de vervoegingen te leren kennen, als wel om het preciese gebruik in verschillende situaties te leren.

In het boekje essere / avere zit dan ook daadwerkelijk alles wat met essere of avere te maken heeft. De uitzonderingen op de regel, en alle microregels die bij een handboek zijn verspreid over de presente indicativo, de verbi irregolari, de passato prossimo en de verbi reflessivi bijvoorbeeld. Ook hier zijn het soort oefeningen divers, soms moet je onderstrepen, soms goed of fout aangeven, soms iets vervoegen, soms de goede antwoorden met elkaar verbinden etc.

Dat boekje over de imperfetto versus de passato prossimo had ik zelf ook wel willen hebben. Ik heb deze grammaticale onderwerpen opgepakt in de praktijk en nooit echt goed de regels geleerd en dan blijf je de fout maken dat je bepaalde dingen verhollandst, zelfs als je nog op C1 of C2 nivo zit. Dan krijg je slijtagefouten. Waar ik zelf nog steeds de fout in ga (en veel Italianen met mij overigens) is het invullen van de juiste tijd / werkwoordsvervoegingen in een verhaaltje. Wil je deze onderwerpen dus echt foutloos leren, dan zijn deze boekjes de beste aanvulling op bovengenoemde handboeken.

Éen boekje kost 24 euro als je het direct bij de uitgever Intertaal besteld.

5. Grammatica essenziale della lingua italiana con esercizi van Marco Mezzadri gebruikte ik zelf op de universiteit. Rosanna Colicchia van Italrosa.nl liet me weten dat je de chiavi apart kunt kopen, met nog wat extra oefeningen. Het boek wordt uitgegeven door de Italiaanse Guerra Edizioni en in Nederland gedistribueerd door Intertaal. Het boek kost 29,30 als je het direct bij de uitgever Intertaal koopt.

6.De 250 grammatica oefeningen van Intertaal van Rovere / Fenati heeft grammatica oefeningen van nivo A1 tot en met nivo B1. Achter in het boek staan de oplossingen. 250 oefeningen lijkt heel veel, maar als je bedenkt dat er heel veel grammaticale onderwerpen zijn is het zo dat het aantal oefeningen per onderwerp beperkt is tot circa 10 oefeningen per onderwerp. De eerste helft van het boekje gaat in op taalkundige zaken, zoals het lidwoord, het zelfstandig naamwoord, het bijvoeglijk naamwoord etc. De tweede helft gaat over verschillende werkwoordstijden en modussen. Ook wordt er aandacht besteed aan de voor velen zo lastige voorzetsels en zinsbouw. Ze weten daarmee wel welke moeilijkheden en onzekerheden er spelen bij Nederlandse studenten.

Het boekje bevat de hele grammatica tot en met B1, maar gaat niet in op meer gecompliceerde zaken zoals voegwoorden, die meer horen bij B2 of C1. Het is een goede aanvulling op je boek, ook omdat je per onderwerp oefent en heel duidelijk weet waar je mee bezig bent. Anderzijds zijn de oefeningen op die manier ingericht dat je leert om vervoegingen te onthouden, maar leer je niet heel veel over gericht toepassen in verschillende situaties waarin je een grammaticale afweging moet maken. Je moet bedenken dat dat hetgene is wat je wilt, als je dit boekje aanschaft.

Het boek heeft niet de pretentie alle grammatica uitputtend te behandelen, alleen de belangrijkste dingen komen aan bod.

Het boekje kost 11,92 als je het direct bij de uitgever koopt.

7.Oefenboek Grammatica Italiaans van Van Dale van Rita Maria Sorce. Dit boek heeft ouderwetse grammatica oefeningen maar heeft 250 bladzijden en gaat tot en met nivo C1. Het is een Nederlandse uitgave maar het aantal oefeningen dat je kunt doen is zeer beperkt, doordat het alle nivo’s omvat. Het staat wel duidelijk georganiseerd op onderwerp. In dit nieuwe boek is de primaire hoofdstukindeling het grammaticale onderwerp. Je kunt dus kiezen of je het lidwoord wil oefenen, de passato remoto of het bijwoord om maar eens wat te noemen. Daarnaast staat het grammatica onderdeel per nivo van het ERK uitgelegd met oefeningen. Zo heb je bij het hoofdstuk over het persoonlijk voornaamwoord oefeningen voor A2 voor pronomi complemento oggetto en voor B1 met pronomi combinati misti/ combinati. Hierdoor is ook de progressie voor een student veel duidelijker zichtbaar en dat is weer enorm motiverend. Het boek maakt successen zichtbaar.

Daarnaast is het Oefenboek Grammatica Italiaans rijk in kleur geïllustreerd, heeft een veel positievere gebruikerservaring dan bovenstaande oudere boeken.  De grammaticale termen worden zowel in het Nederlands als in het Italiaans benoemd en het boek is daarmee toegankelijk voor de Nederlandse student. Om greep te krijgen op de Italiaanse grammatica is het ook voor gevorderde studenten soms nog fijn om de Italiaanse grammatica uitgelegd te krijgen in het Nederlands, zo spreek ik uit eigen ervaring. Er is relevante en duidelijke aandacht voor verschillende soorten voegwoorden en bijwoorden: belangrijke zaken in de CILS examens maar vaak ondergeschoven kindjes in de moderne methodes.  De aandacht voor culturele dingen is leuk en zorgt voor afwisseling. Het enige minpuntje wat ik kan noemen is dat 250 pagina’s erg weinig is voor 6 verschillende nivo’s. Zeker de aandacht voor B2/C1 nivo is beperkt, maar aan de andere kant: de meeste studenten komen niet zo ver. Het is ook leuke informatie voor A2/B1 studenten om te zien wat ze moeten kunnen op een hoger nivo. Het maakt kennis en progressie inzichtelijk. Ik ga het boek vanavond in ieder geval meenemen naar de les.

De oplossingen van de oefeningen staan online. Het boek kost 25,99 bij de uitgeverij Van Dale.

Oefenboek Grammatica Italiaans

Online je Italiaanse grammatica oefenen

De meest bekende website is ongetwijfeld Impariamo Italiano omdat deze veel oefeningen heeft en niet teveel reclame. Bovendien is deze site heel actief op social media. Het grote nadeel van deze site is dat oefeningen wel staan gesorteerd op onderwerp, maar niet naar moeilijkheidsgraad. Dus je wordt gelijk geconfronteerd met een onderwerp in al zijn facetten en zult meteen voorgenoemde microregels en uitzonderingen moeten kunnen beheersen om niet gefrustreerd te raken op deze website.

Afzichtelijk qua lay-out, maar ook redelijk wat dit doel betreft is Italiano Online. Gelukkig is er weinig reclame op de site, maar ik weet niet waar de maker van leeft of dat dit allemaal zijn vrijwilligerswerk is. Bij Italiano Facile vind je veel goede oefeningen maar geen chiavi, niet de oplossingen. Verder is Scudit wel oké inhoudelijk, maar totaal niet gebruiksvriendelijk. Je loopt het risico eindeloos door de website te scrollen. Hetzelfde geldt voor Iluss, waar de hoeveelheid materiaal ook beperkt is. Evenals die bij OneWorldItaliano die bovendien ook onoverzichtelijk en met veel reclame is.

Kortom: Het online materiaal is gratis maar niet zo goed en zorgvuldig gemaakt als de boeken. De boeken kosten geld, maar dan heb je wel kwaliteit. Ik zou het er zelf voor over hebben en raad ook jou aan een boek te nemen.

3 gedachten over “Ouderwets je Italiaanse grammatica oefenen

 1. Heel erg bedankt voor de tips! De boekjes van Almaedizioni zijn inderdaad fijn.
  De site onlineitalianclub.com heeft ook veel uitleg grammatica ( wel in het engels) en oefeningen op onderwerp en niveau geselecteerd.
  Verder een bron aan leermogelijkheden.

   1. Met grammatica op B2 maar qua conversatie op B1, het in de praktijk brengen van de grammatica in conversaties blijft lastig, vooral omdat je niet dagelijks een Italiaanse conversatie voert. Maar veel italiaanse you tube filmpjes etc in je interesse kijken, helpt wel. Easyitaliannews.com is trouwens ook een goede site.
    3 maal per week nieuws van uit de hele wereld in het Italiaans met audio erbij. De audio duurt gemiddeld 8 tot 10 minuten. Je kunt het automatisch via je mail ontvangen.
    Ik luister en lees het tijdens mijn ontbijt, dus dan heb ik toch elke keer het nieuwsblok 2 a 3 x gehoord, voor het volgende nieuwsblok verschijnt, en groeit ook mijn woordenschat op een makkelijke en blijvende manier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *