Plusklaskinderen Emma

Leerlingen die wat extra uitdaging kunnen gebruiken van de Koningin Emma school geef ik in kleine groepjes Italiaanse les. Ik zie de kinderen 1 x 30 min in de week.

Methode

Huiswerk en woordjes leren: Uit onderzoek blijkt dat het goed kan zijn voor kinderen om huiswerk te maken. Beter elke week een heel klein beetje, dan soms heel veel. Ik probeer daar in de les aandacht daar aan te geven. De kinderen uit groep 8 moeten, ook als voorbereiding op de middelbare school, elke week 10 woordjes leren. De woordjes kunnen ze ook thuis en op school oefenen met de app Quizlet.

Korte handleiding:

  • je gaat naar ‘inloggen’ bij gmail.com en logt in met de account van school (De koningin-emmaschool.nl is een gmail account) Het email adres is hun voornaam, eerstelettervandeachternaam@konigin-emmaschool.nl. De kinderen hebben zelf hun eigen wachtwoord gekozen.
  • je gaat naar quizlet, installeert deze op uw tablet of telefoon en kiest daar voor inloggen
  • Je kiest ‘inloggen met google’ en vervolgens zit je in het programma Quizlet
  • Mocht het zo nog niet lukken, open dan een mail van quizlet en klik daar op ‘naar het programma gaan’.

Mocht het niet lukken om met de account van school in te loggen dan kunt u thuis ook een eigen account aanmaken en toegang vragen tot de betreffende klas van uw kind waar dan zijn of haar woordjes staan. Uw kind zal dus wel dan in de virtuele klas moeten komen. Dat is deze link voor de 1e jaars leerlingen, deze link voor de 2e jaars leerlingen en deze link voor groep 8.

Grammatica: Grammatica leren is niet pers√© nodig als je kinderen een taal leert en bij de lessen Engels op de basisscholen wordt dit weinig of niet gedaan. Echter, omdat plusklasleerlingen wel iets extra’s aangeboden mogen krijgen vind ik grammatica relevante kennis voor deze slimme leerlingen, als we dan toch met taal bezig zijn. Doel is wel leerlingen zoveel mogelijk zelf de grammatica te laten ontdekken en ook te laten zien hoe ze hiermee hun praktische communicatieve vaardigheden mee kunnen verbeteren.

Didactische technieken De middenbouw en bovenbouw hebben allebei een leuk boek. Daarnaast doen we, in de onderbouw meer dan in de bovenbouw, veel spelletjes om de woordenschat te vergroten. Voorbeelden zijn het commando spel, voorwerpen benoemen die in een zakje zitten, memory, ganzenbord, kettingvragen, ze leren liedjes, worden voorgelezen, rollenspellen etc. etc.

Praten in het Italiaans door de juf: de juf praat zelf zoveel mogelijk Italiaans in de les, omdat onderdompeling in de doeltaal belangrijk is in het verwervingsproces. Als instructies niet aankomen heeft dit geen zin meer en dan schakel ik over naar het Nederlands.

Vooruitgang en doelen

Het is belangrijk dat kinderen zelf leren om hun progressie te beoordelen. Dat ze na een jaar geen nivo A1 zullen bereiken zoals mijn volwassen groepen moge duidelijk zijn. Toch denk ik dat ze na een jaar les echt wel wat kunnen.

Wat kunt u doen om uw kind te helpen bij zijn Italiaans?

  • Weet op welke dag hij of zij Italiaanse les heeft.
  • Zorg ervoor dat uw kind het boek (Forte/Espresso Ragazzi) bij zich heeft op school op het moment dat hij Italiaanse les heeft. Door de week mag het boek mee naar huis genomen worden.
  • Vraag hem of haar eens naar woordjes die hij / zij moet oefenen voor de komende week
  • Vraag hem of haar of hij zijn opdracht voor Italiaans al heeft gemaakt.

Wat kunt u doen als uw kind in zijn vrije tijd nog wat Italiaans wil doen?

Italiaans voor kinderen
Taalschool Di’ la tua geeft Italiaanse les aan kinderen. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Foto: Lotje Lomme