BlogTaalstudie

Podcasts om Italiaans te leren

Dit blog is geupdated op 5 nov. 2019

Op podcasts platforms, zoals iTunes of Spotify kun je verschillende podcasts vinden om Italiaans te leren. Helaas zijn deze vaak in het Engels, net zoals het geval is met veel betaalde en gratis apps. Veel leerlingen zweren bij die Engelstalige apps, maar als juf heb ik er mijn twijfels bij. Er is dus nog geen podcast in het Nederlands beschikbaar specifiek om de Italiaanse taal te leren.

Sommige Italiaanse docenten op You-tube zijn ook bezig met podcasts, maar zij hebben nog niet helemaal door dat een podcast echt een ander kanaal is. Bij You-Tube heb je beeld om je boodschap over te brengen. Beeld is non-verbale communicatie, een context, gebaren: daar zit zoveel in dat je mist in een podcast! Daardoor zijn de YouTube kanalen van Italiano Automatico en Doppio Espresso beter voor beginners dan hun podcasts. Ze gaan daarin te snel en op (te) hoog nivo met hun Italiaans. Dat is al snel nivo B2. Dit is het nivo wat vooral bereikt wordt als je studeert aan de Universiteit.

Nederlandse podcasts over Italie

Podcasts over Italie zijn er wel degelijk in het Nederlands. Maar dan wordt er in het Nederlands gepraat over Italiaans voetbal, Italiaans eten of de Italiaanse politiek. Zoek maar eens op het zoekwoord ‘Italie’ op de website van Podcast Luisteren. Zelf vind ik Radio Mangiare wel leuk, hoewel dat niet altijd over de Italiaanse keuken gaat. Voor Valentijn de voetbalfan is de Nederlandse podcast van Lo Stadio over Italiaans voetbal erg leuk. Dit is allemaal erg leuk voor het Italie gevoel, en je leert natuurlijk wel wat over de Italiaanse cultuur, maar de Italiaanse taal zul je er niet leren.

Engelse podcasts over het Italiaans (de goede zijn betaald)

Om écht de taal te leren met een podcast is dus wat ingewikkelder. Er zijn podcasts in het Engels, zoals Coffe Break Italian en 30 minute Italian. Er wordt heel veel gepraat in het Engels, weinig in het Italiaans. Je leert er niet veel van. Je hebt bovendien interferentie van het Engels, dat betekent dat je ook bezig bent met de Engelse taal. Als je niet heel goed Engels spreekt zul je merken dat je aandacht ook gaat naar betekenis van het Engels.

De beste Engelse podcast, die je ook nog eens naar gevorderd nivo kan brengen zijn betaald. Een voorbeeld is Italianpod101.com. Voor 4, 10 of 23 dollar per maand heb je toegang tot verschillende soorten diensten. Er is een gratis account, maar daar heb je dan weer zo goed als niets aan. De eenvoudige account biedt toegang tot eenvoudige goedkopere account krijg je toegang tot veel luisterfragmenten, en er is echt een enorme database, van beginnersnivo tot vergevorderd. Bij de duurdere betaalde account krijg je hulp van een tutor en een programma op maat.

Ook is er News in Slow Italian, hierbij ontvang je het Italiaanse nieuws op podcast, met een aangepast vocabulaire en langzaam uitgesproken.Dit is vanaf nivo B1. Deze is echter ook betaald en kost 12,90 dollar per maand. Ook staan er luisterboeken op deze site.

Italiaanse podcasts

Wat je op nivo A2 (net voorbij het beginnersnivo, zie info over het ERK) gratis kunt doen is het luisteren naar langzame Italiaanse kindersprookjes. Je hebt dan immers al een context. Je weet hoe de sprookjes gaan en kunt daardoor makkelijker de verhaallijn en sleutelwoorden herkennen. Luister hetzelfde sprookje meerder malen en maak notities bij de woorden die je niet begrijpt. Op die manier is deze manier om je extra bloot te stellen aan de Italiaanse taal zeker een waardevolle bijdrage aan je leerproces. Ook kun je luisteren naar Italiaanse kinderliedjes en versjes, maar daar kun je ook nogal snel moe van worden. We zitten nu eenmaal in een andere levensfase. Ook is dat nivo vaak nog hoger als je eigenlijk zou verwachten. De Italiaanse kinderen voor kinderen is voor een A2 leerling echt te ingewikkeld, die moet echt nog denken aan kleuter en peuterliedjes en versjes.

Slow Italian fast learning en News in Slow Italian zijn nuttige podcasts voor leerlingen nivo B1/B2. In deze podcasts wordt het nieuws verteld op een wat tragere manier. Ook heb je op nivo B2 Storia d’Italia, de geschiedenis van Italie. Ook geheel in het Italiaans (ondanks wat de naam doet vermoeden) en op nivo B1/B2 is The Italian Coach. The Italian coach doet zijn best om het eenvoudig te maken voor studenten, maar kiest toch nog moeilijke onderwerpen, te moeilijk. De jongens, Paolo en Massimo van l’italiano vero zijn erg sympathiek en kletsen gezellig. Hun podcast is speciaal gemaakt voor buitenlanders die Italiaans leren en ze nemen je mee naar alledaagse Italiaanse plekken. Ze maken leuke verhaaltjes, maar ze zeggen wel erg makkelijk dat je de grammatica weg moet gooien. Ze zijn zelf geen docent Italiaans, hebben een heel andere achtergrond in de commerciele sector. Je kunt hun gesprekken pas begrijpen vanaf nivo B1/B2. Ook hun podcast kun je vinden op Spotify.

De beste Italiaanse podcast voor studenten A2/B1 is Pensieri e parole (zie hieronder). Hierin worden monologen gepresenteerd over eenvoudige bekende onderwerpen in langzaam taalgebruik en met een beperkte woordenschat.

Lotje Lomme

info@dilatua.nl

tel 06 2323 4422