BlogTaalstudie

Podcasts om Italiaans te leren

Italiaanse podcasts

Op Spotify of andere podcasts platforms, zoals iTunes kun je verschillende podcasts vinden om Italiaans te leren. Helaas zijn deze vaak in het Engels, net zoals het geval is met veel redelijke apps, betaald of gratis. Er is nog geen podcast in het Nederlands beschikbaar specifiek om de Italiaanse taal te leren. Bereid je dus maar een beetje voor op een teleurstelling. Ik heb een overzicht voor je gemaakt van de meest interessante podcasts om Italiaans te leren, maar verwacht er niet teveel van.

Nederlandse podcasts over Italie

Podcasts over Italie zijn er wel degelijk in het Nederlands. Maar dan wordt er in het Nederlands gepraat over Italiaans voetbal, Italiaans eten of de Italiaanse politiek. Zoek maar eens op het zoekwoord ‘Italie’ op de website van Podcast Luisteren. Zelf vind ik Radio Mangiare wel leuk. Voor Valentijn de voetbalfan is de Nederlandse podcast van Lo Stadio over Italiaans voetbal erg leuk. Dit is allemaal erg leuk voor het Italie gevoel, en je leert natuurlijk wel wat over de Italiaanse cultuur, maar de Italiaanse taal zul je er niet leren.

Engelse podcasts over het Italiaans

Om écht de taal te leren is dus wat ingewikkelder om dat met een podcast te doen. Er zijn podcasts in het Engels, dat raad ik niet aan: Coffe Break Italian en 30 minute Italian. Er wordt heel veel gepraat in het Engels, weinig in het Italiaans. Je leert er niet veel van. Je hebt bovendien interferentie van het Engels. Dit raad ik af.

Italiaanse podcasts A2

Wat je wel op nivo A2 kunt doen is het luisteren naar Italiaanse kindersprookjes. Je hebt dan immers al een context. Je weet hoe de sprookjes gaan en kunt daardoor makkelijker de verhaallijn en sleutelwoorden herkennen. Luister hetzelfde sprookje meerder malen en maak notities bij de woorden die je niet begrijpt. Op die manier is deze manier om je extra bloot te stellen aan de Italiaanse taal zeker een waardevolle bijdrage aan je leerproces.

Italiaanse podcasts B1/B2

Slow Italian fast learning is een grappige podcasts voor leerlingen nivo B1/B2. In de podcast wordt het Italiaanse nieuws verteld op een wat tragere manier.

Ook is er de podcast van Italiano Automatico (bekend van YouTube), maar dan kun je net zo goed naar de Italiaanse radio luisteren. Er wordt te snel gepraat en geen rekening gehouden met de leerlingen. Zo ook de podcast van Doppio Espresso (Ook bekend van YouTube, als podcast kun je haar terug vinden onder de naam: Italiano d’Asporto: chi ama ascolta!) Ook deze zijn voor leerlingen van nivo B1/B2. Doppio Espresso en Italiano Automatico zijn op YouTube beter te volgen, je hebt dan ook beeld, nonverbale communicatie en een context. Als zij echter alleen communiceren via audio heb je minstens nivo B1/B2 nodig. Hier raad ik de podcasts dus ook niet van aan, ik raad dan aan hun video’s te bekijken op YouTube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *