BlogTaalstudie

Podcasts om Italiaans te leren

Italiaanse podcasts

Op podcasts platforms, zoals iTunes of Spotify kun je verschillende podcasts vinden om Italiaans te leren. Helaas zijn deze vaak in het Engels, net zoals het geval is met veel betaalde en gratis apps. Veel leerlingen zweren bij die Engelstalige apps, maar als juf heb ik er mijn twijfels bij. Er is dus nog geen podcast in het Nederlands beschikbaar specifiek om de Italiaanse taal te leren. Bereid je dus maar een beetje voor op een teleurstelling.

Sommige Italiaanse docenten op You-tube zijn ook bezig met podcasts, maar zij hebben nog niet helemaal door dat een podcast echt een ander kanaal is. Bij You-Tube heb je beeld om je boodschap over te brengen. Beeld is non-verbale communicatie, een context, gebaren: daar zit zoveel in dat je mist in een podcast! Daardoor zijn de YouTube kanalen van Italiano Automatico en Doppio Espresso beter voor beginners dan hun podcasts. Ze gaan daarin te snel en op (te) hoog nivo met hun Italiaans. Dat is al snel nivo B2. Dit is het nivo wat vooral bereikt wordt als je studeert aan de Universiteit.

Wat mist er?

Wat eigenlijk het goed zijn voor veel beginnende studenten zijn korte gesprekjes in verschillende situaties zoals je die in een methode Italiaans tegenkomt. Helaas is zoiets nog niet gepubliceerd als podcast. Wat je wel kunt doen is audio cd’s downloaden van methodes. Deze zijn vaak online te vinden. Zo vindt je hier het audiomateriaal van Con Piacere en hier het audiomateriaal van Allegro Nuovo. Maar eerlijk is eerlijk: de gesprekjes van een methode luisteren minder genoegzaam dan een leuke, goede podcast, waarin vaak juist een goede dialoog boeit en de aandacht vasthoudt. Een podcast maken kost tijd en geld en het levert weinig geld op, dus ik ben er ook nog niet mee begonnen om mijn ideeën over het leren van de Italiaanse taal om te zetten naar een podcast.

Wat is er wel? 1. Nederlandse podcasts over Italie

Podcasts over Italie zijn er wel degelijk in het Nederlands. Maar dan wordt er in het Nederlands gepraat over Italiaans voetbal, Italiaans eten of de Italiaanse politiek. Zoek maar eens op het zoekwoord ‘Italie’ op de website van Podcast Luisteren. Zelf vind ik Radio Mangiare wel leuk, hoewel dat niet altijd over de Italiaanse keuken gaat. Voor Valentijn de voetbalfan is de Nederlandse podcast van Lo Stadio over Italiaans voetbal erg leuk. Dit is allemaal erg leuk voor het Italie gevoel, en je leert natuurlijk wel wat over de Italiaanse cultuur, maar de Italiaanse taal zul je er niet leren.

Wat is er wel? 2. Engelse A1 en A2 podcasts over het Italiaans

Om écht de taal te leren met een podcast is dus wat ingewikkelder. Er zijn podcasts in het Engels, zoals Coffe Break Italian en 30 minute Italian. Er wordt heel veel gepraat in het Engels, weinig in het Italiaans. Je leert er niet veel van. Je hebt bovendien interferentie van het Engels, dat betekent dat je ook bezig bent met de Engelse taal. Als je niet heel goed Engels spreekt zul je merken dat je aandacht ook gaat naar betekenis van het Engels.

Wat is er wel? 3. Italiaanse podcasts A2 op Spotify

Wat je wel op nivo A2 (net voorbij het beginnersnivo, zie info over het ERK) kunt doen is het luisteren naar Italiaanse kindersprookjes. Je hebt dan immers al een context. Je weet hoe de sprookjes gaan en kunt daardoor makkelijker de verhaallijn en sleutelwoorden herkennen. Luister hetzelfde sprookje meerder malen en maak notities bij de woorden die je niet begrijpt. Op die manier is deze manier om je extra bloot te stellen aan de Italiaanse taal zeker een waardevolle bijdrage aan je leerproces. Ook kun je luisteren naar Italiaanse kinderliedjes en versjes, maar daar kun je ook nogal snel moe van worden. We zitten nu eenmaal in een andere levensfase. Ook is dat nivo vaak nog hoger als je eigenlijk zou verwachten. De Italiaanse kinderen voor kinderen is voor een A2 leerling echt te ingewikkeld, die moet echt nog denken aan kleuter en peuterliedjes en versjes.

Wat is er wel? 4. Italiaanse podcasts B1/B2 op Spotify

Slow Italian fast learning en News in Slow Italian zijn nuttige podcasts voor leerlingen nivo B1/B2. In deze podcasts wordt het nieuws verteld op een wat tragere manier. Ook heb je op nivo B2 Storia d’Italia, de geschiedenis van Italie. Ook geheel in het Italiaans (ondanks wat de naam doet vermoeden) en op nivo B1/B2 is The Italian Coach.

De jongens, Paolo en Massimo van l’italiano vero zijn erg sympathiek en kletsen gezellig. Hun podcast is speciaal gemaakt voor buitenlanders die Italiaans leren en ze nemen je mee naar alledaagse Italiaanse plekken. Ze maken leuke verhaaltjes, maar ze zeggen wel erg makkelijk dat je de grammatica weg moet gooien. Ze zijn zelf geen docent Italiaans, hebben een heel andere achtergrond in de commerciele sector. Je kunt hun gesprekken pas begrijpen vanaf nivo B1/B2. Ook hun podcast kun je vinden op Spotify.

Vaak is een ander kanaal beter.

Italiaans leren met podcasts dat is dus helemaal nog niet zo gemakkelijk. Meer is er te vinden op andere plekken. Netflix en YouTube bieden meer aanknopingspunten om de Italiaanse taal te leren, juist vanwege de visuele component. Zie daarvoor mijn het gedeelte over You-Tube en streamingsdiensten in mijn blog over Online Italiaans Leren en mijn blog over Italiaans leren met Netflix.

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

2 gedachten over “Podcasts om Italiaans te leren

  1. Zelf ben ik een half jaar geabonneerd geweest op het amerikaanse News in Slow Italian. Iedere week ontvang je drie potcasts in het italiaans over het nieuws van dat moment. Je kunt het op normale snelheid maar ook op wat lagere snelheid beluisteren zodat je de uitspraak goed kon horen. De tekst kan je ook lezen en woorden die je niet kent kun je aanklikken en dan zie je de engels vertaling. Goed voor je luistervaardigheid en woordenschat. Er hoort ook een grammaticaonderwep bij mer oefeningen. Wel in het engels uitgelegd. Je hebt wel al een basisvaardigheid in het italiaans nodig. Er is ook een databank bij met grammaticale onderwerpen. Je kunt op je eigen niveau oefenen op deze manier. De niveaus zijn basis, gevorderd en ver gevorderd. Je krijgt echt veel oefenstof iedere week. Het is wel betaald. Zelf vond ik het een goede manier om verder te komen met mijn italiaans na een paar jaar les

    1. Oja, die is ook leuk. Die heb ik wel opgenomen in de blog over Italiaans leren in de auto. Daar googlen ook veel mensen naar nu in deze vakantiedagen! Goede tip inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *