BlogTaalstudie

Podcasts om Italiaans te leren

Italiaanse podcasts

Op Spotify of andere podcasts platforms, zoals iTunes kun je verschillende podcasts vinden om Italiaans te leren. Helaas zijn deze vaak in het Engels, net zoals het geval is met veel redelijke apps, betaald of gratis. Veel leerlingen zweren bij die apps, maar als juf heb ik er mijn twijfels bij. Er is dus nog geen podcast in het Nederlands beschikbaar specifiek om de Italiaanse taal te leren. Bereid je dus maar een beetje voor op een teleurstelling. Ik heb een overzicht voor je gemaakt van de meest interessante podcasts om Italiaans te leren, maar verwacht er niet teveel van.

Nederlandse podcasts over Italie

Podcasts over Italie zijn er wel degelijk in het Nederlands. Maar dan wordt er in het Nederlands gepraat over Italiaans voetbal, Italiaans eten of de Italiaanse politiek. Zoek maar eens op het zoekwoord ‘Italie’ op de website van Podcast Luisteren. Zelf vind ik Radio Mangiare wel leuk, hoewel dat niet altijd over de Italiaanse keuken gaat. Voor Valentijn de voetbalfan is de Nederlandse podcast van Lo Stadio over Italiaans voetbal erg leuk. Dit is allemaal erg leuk voor het Italie gevoel, en je leert natuurlijk wel wat over de Italiaanse cultuur, maar de Italiaanse taal zul je er niet leren.

Engelse podcasts over het Italiaans

Om écht de taal te leren is dus wat ingewikkelder om dat met een podcast te doen. Er zijn podcasts in het Engels, dat raad ik niet aan: Coffe Break Italian en 30 minute Italian. Er wordt heel veel gepraat in het Engels, weinig in het Italiaans. Je leert er niet veel van. Je hebt bovendien interferentie van het Engels. Dit raad ik af.

Italiaanse podcasts A2 op Spotify

Wat je wel op nivo A2 kunt doen is het luisteren naar Italiaanse kindersprookjes. Je hebt dan immers al een context. Je weet hoe de sprookjes gaan en kunt daardoor makkelijker de verhaallijn en sleutelwoorden herkennen. Luister hetzelfde sprookje meerder malen en maak notities bij de woorden die je niet begrijpt. Op die manier is deze manier om je extra bloot te stellen aan de Italiaanse taal zeker een waardevolle bijdrage aan je leerproces. Ook kun je luisteren naar Italiaanse kinderliedjes en versjes, maar daar kun je ook nogal snel moe van worden. We zitten nu eenmaal in een andere levensfase. Ook is dat nivo vaak nog hoger als je eigenlijk zou verwachten. De Italiaanse kinderen voor kinderen is voor een A2 leerling echt te ingewikkeld, die moet echt nog denken aan kleuter en peuterliedjes en versjes.

Italiaanse podcasts B1/B2 op Spotify

Slow Italian fast learning is een grappige podcasts voor leerlingen nivo B1/B2. In de podcast wordt het Italiaanse nieuws verteld op een wat tragere manier. Ook heb je op nivo B2 Storia d’Italia, de geschiedenis van Italie. Ook geheel in het Italiaans en op nivo B1/B2 is The Italian Coach

Vaak is een ander kanaal beter.

Italiaans leren met podcasts dat is dus helemaal nog niet zo gemakkelijk. Meer is er te vinden op andere plekken, zoals Netflix, You-Tube (zie daarvoor ook dit blog) bieden meer aanknopingspunten om de Italiaanse taal te leren, juist vanwege de visuele component. Voor meer info zie de blogs onder de hyperlinks. Sommige goede You-tubers zijn ook bezig met podcasts, maar zij hebben nog niet helemaal door dat een podcast echt een ander kanaal is. Bij You-Tube heb je beeld en extra aanknopingspunten om je boodschap over te brengen. Daardoor zijn de YouTube kanalen van Italiano Automatico en Doppio Espresso beter dan hun podcasts. Ze gaan daarin te snel en op te hoog nivo met hun Italiaans. Dat is al snel nivo B2/ C1.

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *