Blog NLKoken

Recept: kruidnoten crostata di San Nicola

Na twee en een half jaar taarten bakken voor Café Fausto is het taarten bakken soms een gemis de laatste tijd. En dan moet ik weer even. Leny, een leerling, vroeg: ben je jarig? Nee, maar ik kan al die taarten niet zelf opeten! Gisteren maakte ik, vanwege wat vrijgekomen tijd zelf een taartje. Ik bedacht een combinatie van Hollandse, Belgische en Italiaanse elementen. Dat mag, dat heet fusion cooking. De bodem is Italiaans maar lijkt een beetje op de Nederlandse boterkoek. Daarop gaat speculoospasta (erg geliefd bij ons thuis, maar ik zag in Londen een tijdje terug dat ze dit ook importeren in de supermarkt) en wat kruidnoten. Omdat de kruidnoten al gebakken waren heb ik ze wat vochtig gemaakt met wat chocolademelk, anders zouden ze verbranden. Dus, hoe maak je deze crostata alla San Nicola? vroeg studente Carolina me. Als volgt:

Ingrediënten:

300 gram bloem

175 gram ongezouten roomboter

125 gram suiker

1,5 ei (ik neem een hele + de dooier van een andere)

snuf zout

100 gram (circa) speculoospasta

kruidnoten

100 ml melk of chocolademelk.

Kruidnoten crostata

Bereidingswijze

Meng de bloem (la farina), de boter (il burro) en suiker (lo zucchero) in de mixer en voeg daarna pas de eieren toe en de snuf zout. Haal het deeg (l’impasto) uit de mixer en kneed het met je handen tot een samenhangend deeg. In een taartvorm leg je een bakpapiertje. Het deeg rol je met een mattarello (deegroller) uit tot een lap en dit is de bodem van je taart. Bewaar evt. wat deeg voor de versiering.

Daarop doe je de speculoospasta en daarbovenop leg je in een mooie vorm de kruidnoten. Leef je uit. Je kunt ook een deegrestantje gebruiken om de versiering wat meer relief te geven, zoals ik deed met een extra cirkeltje. Doe over de kruidnoten met een kwastje wat melk (il latte) of chocolademelk, anders verbranden (inf: bruciare) ze in de oven. Ze mogen best een beetje doorweekt zijn, dan verdampt wel weer.

30 minuten in de oven (il forno) op 180 graden.

Buon appetito en houd je een beetje in, want kerst komt ook nog.

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *