Review ‘De Leeuwen van Sicilië’

De afgelopen weken heb ik met veel plezier het boek “De Leeuwen van Sicilië” van Stefania Auci gelezen. Het boek is nog niet in druk verschenen, maar staat voor 10 oktober in de planning. En ik zou zeggen: lezen, dat boek.

Familiegeschiedenis

De schrijfster neemt ons mee door de geschiedenis van een familie op Sicilië in de 19e eeuw. Het boek begint eind 18e eeuw en loopt door tot 1868. We volgen de broers Paolo en Ignazio Florio, handelaren in kruiden die in 1799, nadat een aardbeving hun dorp Bagnara in Calabria getroffen heeft, besluiten zich te vestigen in Palermo om daar hun kruidenhandel voort te zetten. In de loop van het boek zien we hoe de handel zich steeds verder uitbreidt. Er wordt een aromateria (letterlijk ‘kruidenier’) geopend, een wijnbedrijf wordt opgestart, de stoommachine doet zijn intrede, er worden machines geproduceerd (die eerst werden geïmporteerd uit Engeland), er wordt een manier gevonden om tonijn beter te conserveren, enz. Hoewel de Florio’s goede zaken doen, lukt het ze maar niet om enige status te verwerven in Palermo. Voor hun concurrenten en klanten blijven ze de kruiers uit Bagnara. De groei van het bedrijf verloopt ook niet zonder slag of stoot. Regelmatig werken overheden, ambtenaren en concurrenten tegen. Daarnaast is de achttiende eeuw politiek gezien een onrustige periode. Overheersingen door de Bourbons en revoluties tegen hen wisselen elkaar in hoog tempo af.

Problemen in de familie

Naast alle zakelijke perikelen zijn er ook problemen te over binnen de familie. De vrouw van Paolo, Giuseppina, verzet zich heftig tegen de verhuizing naar Palermo. Ze mist haar schoonzus die is achtergebleven in Bagnara. Ze leeft in Palermo met man en kind in een armoedig huis, waar ook haar zwager Ignazio woont. Haar man geeft haar geen toestemming om haar geliefde schoonzus op te zoeken. De relatie van Giuseppina en Paolo is kil, liefdeloos. Zelfs een miskraam leidt niet tot meer betrokkenheid van Paolo. Broer Ignazio heeft een veel warmer hart en ontfermt zich over zijn schoonzus en zijn neefje Vincenzo als Paolo sterft aan de cholera. Hij heeft warme gevoelens voor Giuseppina maar vindt het niet gepast om dat te laten merken. Pas aan het einde van het boek realiseert Giuseppina dat zij gevoelens voor Ignazio had.

Vincenzo

Als Vincenzo ouder wordt, mag (moet!) hij zijn oom helpen in het inmiddels flink gegroeide bedrijf. Vincenzo lijkt erg op zijn vader en ontpopt zich tot een keiharde zakenman. De grootste groei van Casa Florio vindt onder zijn leiding plaats. Vincenzo zoekt een vrouw, maar wil het liefst een vrouw van adel. De Palermitaanse edelen kijken helaas nog steeds op de Florio’s neer. Hij stelt zich tevreden met een minnares, een maintenee, waarbij hij drie kinderen verwekt. Pas na het derde kind, een zoon, besluit hij met haar te trouwen en de kinderen te erkennen. Ze hebben een langdurige, warme relatie. Ook Vincenzo’s zoon, die de naam Ignazio gekregen heeft, wordt ingewerkt in het bedrijf met als doel zijn vader te kunnen opvolgen.

Waargebeurd

Een meeslepend verhaal waarbij je je moet realiseren dat het gebaseerd is op de werkelijkheid. De Florio’s hebben daadwerkelijk bestaan op Sicilië en de naam vind je nog op diverse plekken terug. Het vliegveld van Trapani-Birgi draagt zelfs de naam van Vincenzo Florio.

Structuur

Het boek ‘De leeuwen van Sicilie’ heeft een heldere indeling. De periodes in de geschiedenis van het bedrijf zijn vernoemd naar het product dat in die periode centraal stond. Heel prettig is dat elke periode begint met een beschrijving van de politieke situatie op Sicilië.

De schrijfster

Over Stefania Auci is niet veel te vinden. Ze woont in Palermo en heeft al meerdere boeken met een historische achtergrond geschreven. “De Leeuwen van Sicilië” is haar eerste boek dat in het Nederlands vertaald is.

Stefania Auci

De leeuwen van Sicilie

Vertaling: Hilda Schraa

Uitgeverij Cargo, 2019

20,99 euro

1 antwoord op “Review ‘De Leeuwen van Sicilië’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *