BlogOverig

Tara en Marie-Josée volgen Italiaanse les via Skype

Skype les volgen, ik schreef er een tijdje geleden over in mijn blog ‘Online Italiaans leren, kan dat?‘. Zelf ben ik docent. Ik heb wel skype lessen gevolgd bij anderen, maar nog niet zelf gegeven. Zo hielp Dora Gatti van Alfabeto.nl mij in 2017 om mijn CILS C2 examen te halen en deed ik in 2018/2019 een cursus Dizione e fonetica Online bij Co.ol om mijn Italiaanse uitspraak te verbeteren. Ook heb ik een tijd geskypt met een Italiaanse die ik had leren kennen via een tandem programma waarbij je wordt gekoppeld aan een taalmaatje. Het waren positieve ervaringen. Ik vind het fijn om niet de deur uit te hoeven en qua leeromgeving doe je eigenlijk ongeveer hetzelfde als in een gewone les.

Deze week solliciteerde ik als docent NT2 voor Italiaanse verpleegsters in Nederland. Ook die lessen zouden grotendeels via skype verlopen. Het is dus echt een middel dat al veel wordt gebruikt, ook bij grotere bedrijven, vanwege de vele voordelen. Sommige leerlingen willen specifiek hun conversatie oefenen en redden het zelf wel met de grammatica. Ook voor studenten die een druk leven hebben of wat verder van een taalcentrum wonen is het handig. Werken vanuit huis is snel en gemakkelijk.

Wat is Skype? Skype is software / een programma voor je computer. Je kunt dit downloaden, een account aanmaken en vervolgens openen op je computer en iemand bellen. Je krijgt je beller dan in beeld en kunt ondertussen berichten uitwisselen (en bestanden) via de chat.

Maar om nou zelf een skype lessen te gaan geven…. ik heb er nog mijn twijfels bij. Ik was dus wel benieuwd naar anderen en hun ervaringen met skype lessen. Korte tijd terug hoorde ik van Tara uit Deventer, een trouwe volger van mijn facebook pagina, die Skype lessen volgde bij Annelies Hazebroek. Annelies is een docent Italiaans, Nederlandse en woonachtig in Italië. Tara schrijft:

Ik was op zoek naar iemand die met mij het spelletje Wordcrex wilde spelen in het Italiaans en liet dat via Facebook weten. Annelies reageerde onmiddellijk en al spelend en chattend kwam ik erachter dat zij Italiaanse les gaf en in Toscane woonde. Ik was niet tevreden  over mijn huidige lessen en ze bood me aan een gratis proefles te nemen helemaal vrijblijvend. Aanvankelijk stond ik heel cynisch tegenover Skype-lessen en vond het heel onpersoonlijk en afstandelijk en vooral een beetje eng omdat ik nog nooit geskypt had.

Annelies legde me uit hoe ik Skype moest downloaden en de eerste keer was ik best zenuwachtig. Het ijs was gelukkig snel gebroken en via het beeldscherm legde ze me uit hoe alles werkte. Voor de les stuurt ze me het lesmateriaal via de mail of via Skype dat ik dan kan uitprinten. De gemaakte oefeningen stuur ik dan weer aan haar terug via de mail of Whatsapp. Eigenlijk is het gewoon een privéles bij haar aan tafel, maar dan via een beeldscherm. Alles gaat zo makkelijk en we praten veel, wat eerst door mijn faalangst bijna niet mogelijk was, maar ze sleept me er gewoon doorheen.

We herhalen grammatica, doen mondelinge oefeningen, ik krijg iedere les een woordenlijstje dat we doornemen en lezen soms wat. Van veel dingen valt nu pas het kwartje en daar ben ik gewoon blij mee. Ze besteedt trouwens ook veel aandacht aan de uitspraak, klemtoon en verbindingen. Ik hoor mezelf nu pas “echt” Italiaans praten. Eigenlijk is Skype-les uiteindelijk heel eenvoudig,  je kunt overal les krijgen waar je internet hebt en het is heel flexibel. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, kunnen we het heel goed vinden samen.

Italiaanse les via Skype. De juf is goed zichtbaar en kan je tegelijkertijd bestanden versturen. Je ziet jezelf in de rechterbovenhoek.

Ook Marie Josée volgt Italiaanse les bij Annelies via Skype. Zij vertelt:

Mijn Ialiaanse lerares Annelies Hazebroek was jaren mijn fysieke lerares in Maastricht. Voor de liefde vertrok Annelies naar Milano en tja: wat ga je dan doen ? Je wilt toch doorgaan! Aanvankelijk sprak skype mij niet zo aan, dus ik ging op zoek naar een andere lerares. Na enige tijd vond ik die en ik heb toen op de normale manier 1 op 1 les gevolgd. Annelies is een hele vrolijke vrouw waar je ook veel mee kunt lachen maar Sofia was een hele serieuze vrouw. Ze gaf wel goed les maar ik miste de vrolijke noot bij haar.


Weer verder zoeken: nee, geen optie. Stoppen al helemaal niet. Lidy een vriendin en studente bij Annelies vanaf het allereerste begin was overgegaan op Skype en zij was erg enthousiast erover. Waarom zou ik het niet proberen?

De stoute schoenen aangetrokken, skype geïnstalleerd en “aon de geng” zeggen wij in Maastricht. Oftewel “aan de slag”. Het was even wennen met het toetsenbord maar na 5 minuten weet je niet beter. Je ziet Annelies op je computer net alsof je tegenover haar zit. Aantekeningen en woordjes die zij schrijft zie je rechts op je scherm verschijnen. Het beeld en geluid zijn prima. Het enige wat je zelf moet doen is koffie of thee inschenken.
Huiswerk krijg je vooraf gestuurd dat download je dan. Printen en klaar is kees! Overhoringen van woordjes gaat ook zo. Ik vind Skype een hele fijne manier van les krijgen en ik zou het je zeker aan bevelen! Ik heb ook allerlei apps op mijn iPhone maar dat is meer om spelenderwijs nog wat extras te leren .

Probeer het gewoon! Wat aanvankelijk een beetje eng is is nu al zo vertrouwd, dus gewoon doennnnnnnnn!

Bij mijn eigen lessen begin ik ook te merken dat Skype onmisbaar lijkt. De beginnersgroepen krijg ik wel vol, maar de gevorderden heb ik verspreid. Wat leerlingen hier, wat leerlingen daar. 4 à 5 leerlingen beginners nivo A2, 4 à 5 leerlingen gevorderd nivo A2. Als daar mensen stoppen met hun studie wordt het erg duur als docent om die mensen les te blijven geven vanuit een gehuurde fysieke locatie.

Ik denk dat het dus niet lang gaat duren of je kunt mij ook zien vanachter het scherm, zo bij jou in de huiskamer. Wil je het alvast proberen? Neem dan contact met mij op met Annelies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *