Blog NLTaalcoach

Tien tips om je Italiaans op te frissen vóór de zomer

De zomervakantie nadert en misschien ga jij wel weer binnenkort naar Italië toe. Wellicht heb je al eens een cursus gedaan, maar dit jaar niet. Toch wil je misschien wel weer een beetje Italiaans spreken deze zomer. Dat Italiaans opfrissen dus! Ik geef je tien tips!

Italiaans opfrissen #1

Lees de toeristische dialogen nog eens na in je boek. Of je boek nu Con Piacere, Allegro of Nuovo Espresso is, allemaal zijn ze best redelijk ingericht op de toerist die Italiaans wil leren. In dat boek staan dus ook korte gesprekjes tussen toeristen en Italianen. Dat zijn precies de situaties die jij straks op vakantie tegen gaat komen. Het bestellen van een koffie of een pizza. Het vragen naar de prijs van de tomaten, het reserveren van een hotelkamer.

Italiaans opfrissen #2

Zoek zelf een vakantieplek en boek je plek zonder bemiddelingsburo. Dit scheelt je bovendien centjes. Natuurlijk zul je even moeten communiceren in het Italiaans, maar YOU CAN DO IT! (ce la fai!). Bovendien is het een eerste leuke kennismaking met Italianen. Je zult eerder bij kleine, minder toeristische plekken komen als je zelf creatief gaat zoeken naar iets specifieks wat jij leuk vindt. Dat is weer goed voor je Italiaans als je straks daadwerkelijk op vakantie bent. In de toeristische mainstream zul je namelijk eerder in het Engels worden aangesproken.

Italiaans opfrissen #3

Zoek in het Italiaans op internet dingen in de buurt van je vakantieplek om te doen. Zoek de Italiaanse sleutelwoorden op waarin je bent geinteressseerd (bijvoorbeeld chiesa medievale) in combinatie met de plek van je bestemming (bijv. Perugia). Geheid krijg je wat info, die je dan meteen weer kunt analyseren en oefenen. Goede zoektermen zijn bijvoorbeeld ook ‘Cose da fare in ……’ (Dingen te doen in…) of ‘Programma estiva …….’ (Zomerprogramma ……) waarbij je op de plek van de puntjes je vakantielocatie in moet vullen. Ik sla deze dingen, leuke locaties die ik vind altijd op in Google Maps, dan kan ik ze op vakantie makkelijk terugvinden op mijn smartphone.

Voorbereiden op je vakantie in Italie.
Ga je deze zomer naar Italie en wil je je goed voorbereiden? Lees de tips van taalschool Italiaans Di’ la tua

Italiaans opfrissen #4

Zoek je oude Italiaanse vakantievrienden op en hernieuw het contact. Collega’s uit Italie, mensen die je nog kent van je uitwisseling van de middelbare school. De kennissen van je kinderen. Schrijf ze een brief, kaartje, een appje of een facebookbericht. Je kunt ook alvast nieuwe vrienden maken in je vakantieregio door op Facebook plekken te zoeken in de buurt van je vakantielocatie. Bijvoorbeeld de pagina van het lokale café. Als je nu alvast contact legt, wat makkelijker digitaal is, is het straks makkelijker om contact te leggen met die mensen in het echt.

Italiaans opfrissen #5

Zet nog eens de Italiaanse tv / radio / spotify / film /Netflix/ Facebook/ YouTube aan. Alle manieren om met het Italiaans in aanraking te komen kun je aangrijpen, dat kan gewoon vanuit huis tegenwoordig. Belangrijk: zoek wel dingen IN HET ITALIAANS. Dus geen leuke Nederlandse websites over Italie, maar the real stuff. Authentiek materiaal, daar moet je mee in aanraking komen. Bedenk wel dat dit authentiek materiaal niet altijd is aangepast is aan het nivo van beginners. Je hoeft dus niet alles te begrijpen. Stel geen hoge eisen aan jezelf. In onderstaand filmpje leg ik uit hoe je Netflix in het Italiaans kunt kijken.

Italiaans opfrissen #7

Probeer als je zelf bij een Nederlands café’tje zit te bedenken hoe je je bestelling in het Italiaans zou moeten formuleren. Als je bij de supermarkt bent, probeer dan te bedenken hoe je etenswaren in het Italiaans heten. Wees creatief en ontwikkel je tweede schizofrene Italiaanse zelf. Praat met jezelf. In het Italiaans. Stel jezelf vragen. Ga op zoek naar antwoorden.

Italiaans opfrissen #8

Als je gaat koken thuis, neem dan er nog eens een Italiaans recept bij dat je van internet kunt halen. Een Italiaans recept van Il Cucchiaio d’Argento of Blog Giallo Zafferano. Belangrijk is dat je een Italiaans recept probeert te ontcijferen. Er is niet zoveel meerwaarde in het maken van een Nederlands recept van een Italiaanse taart. En bovendien hebben recepten een betrekkelijk eenvoudig woordgebruik. Als je dit eenmaal een beetje doorhebt, wordt het volgende recept ook weer makkelijker om te maken.

Italiaans opfrissen #9

Gebruik je wachttijd voor Italiaanse zaken. Wachten op de trein, reizen met het ov, bij de dokter in de wachtkamer, in de rij voor de kassa, tijdens het hardlopen. Dit zijn allemaal momenten die je kunt gebruiken als Italiaanse tijd. Als je in de auto zit, zet dan een Italiaanse cd op.

Italiaans opfrissen #10

Volg een last minute vakantiecursus bij een taalinstituut. Niet alle taalscholen hebben vakantiecursussen, maar het is wel zeker aan te bevelen. Ook als je al een cursus A1 hebt gedaan een tijd geleden. Je kunt dan alle kennis nog eens opfrissen. Nodeloos te zeggen dat Di’ la tua in mei ook nog een vakantiecursus in Schoonhoven start. Er is nog plek! Voor meer info, mail naar info@dilatua.nl of bel met Lotje op 06 2323 4422

Kun je ook niet wachten om te gaan shoppen in Italia? Lees dan mijn blog over Italiaanse franchise die je niet mag missen.

Lezersbeoordeling Hoe beoordeel jij dit blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *