Referenties

Deze referenties over mijn lessen Italiaans zijn overgenomen van mijn voormalige LinkedIn profiel en Facebookpagina:

Anke Revet: Lotje weet in één les veel facetten van het vak te combineren. Naast de taaltechnische kennis deelt zij ook veel achtergrond informatie over het land en de cultuur met haar studenten wat de les zeer aangenaam maakt. 

Derk de Vries: Met veel plezier heb ik mijn eerste stappen Italiaans gezet aan de hand van Lotje. Door haar gestructureerde en gevarieerde aanpak, van grammatica tot en met converseren, heb ik het fundament gekregen van het Italiaans dat ik nu (op B1 niveau) beheers. In haar lessen is de taal verweven in de cultuur, het hedendaagse en verbonden door de passie voor Italie. Ik kan Lotje dan ook van harte aanbevelen als docent.

Gerard Dessing: Lotje is een toegewijd en deskundig docent. Ik heb haar een aantal jaar meegemaakt als docent Italiaans op avondcursussen in Gouda. In de lessen bleek Lotje keer op keer in staat ons te boeien, omdat ze altijd een evenwicht zocht tussen het ´saaie´ (moet daar nu een e of een i staan)  en het ´leuke´ (songteksten herkennen, in kleine groepjes conversatieoefeningen doen enz).  Wat me ook opviel was dat ze vaak verder ging dan alleen de taal: ze liet ons regelmatig kennismaken met onderwerpen op gebied van Italiaanse cultuur, politiek, opmerkelijke zaken in het dagelijkse Italiaanse leven enzovoort. Bovendien was ze erg prettig in de omgang. Ik kijk met veel plezier terug op haar lessen!

Henk Vereijken: Lotje is in staat om zeer inspirerend les te geven en op een speelse manier het leren van het Italiaans makkelijk te maken. Ik vond het heel aantrekkelijk omdat ze grammatica en woordjes verbindt met de Italiaanse manier van leven, cultuur, muziek en geschiedenis. Lotje is een kundige, leuke en levendige docente waar je met plezier leert!

Ester van der Linden Ik heb Lotje leren kennen als een bevlogen Italiaans docent. Op een leuke interactieve manier leer je bij haar Italiaans.. en niet alleen de grammatica, maar ook de hele Italiaanse cultuur komt aan bod. Van hand gebaren tot verse pasta maken… Lotje bedenkt elke keer weer interessante spelvormen waardoor je in het Italiaans leert luisteren en spreken. Kortom: een aangename manier om Italiaans te leren.

Marjan van Toor: We leren elke les veel nieuwe dingen op een hele leuke manier.

Margolize Sieverink: In september begonnen met een cursus Italiaans bij Lotje. Zij geeft op een hele interactieve manier les. Met veel tips om het Italiaans je eigen te maken. Intussen dit eerste deel afgerond. Veel geleerd in hele korte tijd. Leuke groep medecursisten en enthousiaste docenten.

Lisette van Soest : In een opwelling ben ik begonnen aan Italiaanse les bij Lotje Lomme in september 2016. Ik vind het werkelijk echt heel leuk. Lotje motiveert mij door de afwisselende lessen. Dan weer een spel, een leesboek of leuke opdrachten. Zelfs een Italiaans etentje waarbij we in het Italiaans een bestelling doen . Voor mij zijn de lessen elke week een feestje. Ik raad Lotje aan voor iedereen die Italiaans wil leren.

Monique Blom Tetteroo:  Lotje is een gedreven docente Italiaans. Zij is goed in staat te differentiëren in een groep. Door diverse werkvormen en leermiddelen aan te bieden, zorgt zij voor een gevarieerd lesprogramma.

Angelique van der Meer: Bij toeval ontdekt dat het mogelijk is om Italiaans te leren in Schoonhoven. In september ben ik begonnen met de beginnerscursus en het is ontzettend leuk om te doen.Lotje geeft op een prettige manier les, heel afwisselend en interactief. Dus wil je Italiaans leren, dan moet je bij Lotje zijn!

Frank Marcus: Al veel van bijgeleerd!

Janneke Steenhouwer: Ik wil al heel lang Italiaans leren spreken. Ooit heb ik er in Rotterdam een cursus voor gevolgd. Maar dat was geen succes. Heel schools en weinig stimulerend. Hier in Schoonhoven ben ik toch weer een keer begonnen met eenzelfde cursus Italiaans bij Lotje Lomme en ik start nu zelfs met het tweede jaar! Haar lessen zijn namelijk heel leuk, duidelijk en praktisch. Ze legt het zo vaak op verschillende manieren uit, tot je het echt snapt. Ze weet ook veel van de geschiedenis en daar vertelt ze soms ook iets over, heel interessant. Ze wil dat we de taal echt gaan spreken en gebruiken, daar stimuleert ze ons mee doordat we in de les alleen Italiaans mogen spreken. Ze heeft ook een facebookgroep opgezet met Nederlanders die Italiaans willen leren en Italianen die Nederlands willen leren. En we hebben met elkaar een Italiaanse app-groep. We leren Italiaanse liedjes vertalen, etc. Lotje is heel enthousiast. Naast het lesgeven vanuit een fijn lesboek, neemt ze elke les wel iets anders mee: een Italiaanse dvd, -krant, –taart,boek. Ze luistert ook goed naar waar wij behoefte aan hebben. Zo hebben we een Italiaans boek, op ons niveau, met haar gelezen. Komende week gaan we trouwens met ons allen eten in een Italiaans restaurant. Ook hebben een keer in de les allemaal hapjes (antipasta) meegenomen en gezellig opgegeten. Het is dus meer dan alleen Italiaanse grammatica en woorden.

Lucy Beker Het was leuk om Italiaans te leren van Lotje. Op haar website bood ze ons een handig studentenportaal, waar ze steeds samenvattingen van de lessen op zette met leuke links naar filmpjes en oefeningen. Ook schreef ze toen al leuke blogs die altijd iets met Italie te maken hadden. Lotje is erg inspirerend.

Die referenties zijn leuk, maar ik heb ook wel eens afhakers gehad en teleurgestelde leerlingen. In 15 jaar als docent heb ik aardig wat ervaring opgedaan. Over mijn leerproces kun je lezen in dit blog.