3 Italiaanse restaurants in Gouda

Italiaans in Gouda. Waar kun je goed eten? Als ik een cursus Italiaans afsluit met leerlingen gaan we wel eens Italiaans eten in Gouda. Dat moet dan uiteraard bij een Italiaans restaurant, want dan hebben ze nog even de mogelijkheid om hun Italiaans met ‘een echte Italiaan’ te oefenen en ook even kennis te maken met het échte Italiaanse eten. In de loop van de afgelopen jaren heb ik daardoor diverse Italiaanse restaurants in de omgeving van Schoonhoven leren kennen. Mijn eerste kennismaking met een Italiaans restaurant met leerlingen was in restaurant Roma, ongeveer 7 jaar geleden met een aantal leerlingen van de volksuniversiteit.

3. Roma

Roma  ‘da Carlo’ is een Italiaans restaurant dat er precies zo uit zag als het Italiaanse restaurant waar ik vroeger met mijn ouders naar toe ging in Nijmegen. Veel decoratie (een overdaad) opgehangen fiasco’s (dat zijn die wijnflessen in rietmandjes) fresco’s en gordijntjes. Een beetje gedateerd zou je kunnen denken. Maar goed, het is ook hoe je de pizzeria’s nog steeds in Italie tegen kunt komen. Het is wel waarheidsgetrouw maar een beetje stereotyperend. Ze serveren de Romeinse pizza’s, persoonlijk zou ik het leuk vinden als pizzeria’s in Nederland ook zouden willen aanbieden de pizza op Napolitaanse wijze te maken. Maar dat zijn nog toekomstdromen. Ook kun je er primi eten onder de tien euro, daarbij is echter de zorg voor de ingredienten minder conscientieus en meer functioneel dan bij L’angolo divino.

Op de menukaart staan veel “room” en “tomatensaus” en ook vind je nog een garnalencocktail. Op de kaart staat “vleessaus” maar wat voor vlees, dat wordt niet gezegd. Het restaurant geeft echter nog steeds een goede impressie van wat een Italiaanse pizzeria is. De pizza’s zijn er prima, de toegang is laagdrempelig en het is een leuke plek om met cursisten aan een lange tafel te zitten. De voetbalclub kan er denk ik ook terecht en er is niks mee om je familie hier mee naar toe te nemen. Voor een romantisch diner met je geliefde, een zakendinertje zou ik echter een andere gelegenheid kiezen. Het is geen formele omgeving en het nodigt meer uit tot gezelligheid en flauwekul dan tot een serieus gesprek.

2. Delizie

Delizie heeft als doel wat moderner te ogen. De inrichting is wat rustiger dan bij Roma en je kunt niet direct zien dat je met een Italiaans restaurant te maken hebt. Dat gebeurt wel als je wordt geholpen. De ober is Italiaans en spreekt nog niet heel vlot Nederlands, maar houdt wel van een babbeltje, ook in het Italiaans.

De kaart is ook wat moderner. Je ziet dat ze hier de Nederlanders willen laten begrijpen dat pasta een primo (voorgerecht) is, hoewel je het best als hoofdgerecht mag nemen. De gerechten zijn ook wat interessanter dan bij Roma, niet iedereen in Nederland heeft al kennis gemaakt met tortelli met ricotta en spinaci in salieboter, of peer en gorgonzola op je pizza terwijl ze bij dit Restaurant weten dat dat eigenlijk wel zou moeten. Ook staan er wat leukere pizza’s op de kaart. Nét iets anders dan de Quattro Stagioni. Blijft het een gegeven echter dat je in dit restaurant pasta of pizza komt eten en de cultuurschok niet denderend zal zijn. Een primo is tussen de 10 en 15 euro. Het was een leuke plek om te eten met mijn studenten, wat meer low profile dan het volgende restaurant.

Delizie Gouda

Wijdstraat 26

2801 KC Gouda

0182 788 113

1. L’angolo divino

L’angolo divino is een wat formeler en chiquer restaurant hoewel de prijs – kwaliteit verhouding heel scherp is. Je betaalt hier echt niet teveel voor wat je krijgt. Het eten is écht goed Italiaans en er staan veel dingen op de kaart die ik nog niet ken maar wel zou willen proberen. Naast de klassiekers zoals de amatriciana, arrabiata of eerdergenoemde ravioli met salieboter die je ook kunt kiezen. Ze hebben mooie menu’s waarbij je voor 27,50 een viergangen menu kunt krijgen en voor 35 euro een vijfgangen menu. Voor een primo bestel je hier ook rond de 10 à 15 euro. Hier zullen ze je ook dingen serveren die je nog niet kent uit de Nederlandse supermarkten of kookboeken. De kok kiest met zorg zijn ingrediënten en werkt met liefde en passie in de keuken, dat proef je in de gerechten.

Doordat de aankleding zo verzorgd is en de tafelkleden en servetten zo mooi stijf en wit waardeer je dit restaurant (met dus dezelfde prijzen als een primo als bij Delizie) anders dan voorgenoemde restaurants. Ze kunnen je ook advies geven over wijnen, daar weet ik weinig van af, daardoor kan je rekening hoger uitkomen dan bij Delizie. Het is een echt familierestaurant: hij werkt in de keuken, zij doet de bediening. Zij was wel enigszins verbaasd dat ik als Nederlandse Italiaanse les gaf, dat leek haar toch voorbehouden aan Italianen. Beetje chauvinistisch, daar komt ook die kwaliteit in de keuken waarschijnlijk vandaan. Het is haar vergeven.

L’angolo divino

Wijdstraat 9

2801 KA Gouda

0182 524 466

Ook schreef ik over IJssalon Roberto in Oudewater en over Prego, de Italiaanse delicatessenzaak in IJsselstein.

In Moerkapelle zit ook een goed Italiaans restaurant. Buon Gusto

Laat je me jouw favoriete Italiaanse restaurant in een reactie weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *