Italiaans in Oudewater: IJssalon Roberto

Ik wil vanaf Februari 2019 Italiaanse lessen gaan geven in Oudewater, dus ik besloot om eens te gaan kijken naar dingen Italiaans in Oudewater. Ik ging op bezoek bij IJssalon Roberto.

Hoewel Rob een echte Nederlander is verkoopt hij een product dat we allemaal maar al te goed kennen uit Italië. Ambachtelijk gemaakt ijs. In Italië zie je altijd veel gelaterie, ijszaken. Hierbij wordt de ijs dan vaak zelf gemaakt zoals ook Roberto dat doet. Hij haalt zijn verse melk in de buurt en maakt zelf zijn ijs in veel verschillende smaken.

Testdag

Afgelopen zaterdag ging ik met mijn kinderen een ijsje halen bij Roberto. Heel verstandig dat hij zijn naam in “Roberto” heeft veranderd, want daarmee associeert hij zichzelf met de beste IJsmakers ter wereld. Ik kwam op een warme dag dat het erg druk was en er was niet veel tijd om een praatje te maken met Rob. Het terras zat echter gezellig vol en het ijs was héérlijk! Mijn dochter nam een aardbeienijsje, mijn zoontje koos voor vanille. Ken je klassiekers. Zelf koos ik voor pistache, want aan pistache herken je de meester! Pistache moet naar nootjes smaken en dat is vaak niet zo. Bij Roberto is de pistache ijs echter helemaal top!

Verschillen met ijs in Italië: soorten en smaken

Wat zijn nou de verschillen met Italiaans ijs? Soms kun je in Italië prachtige hoorntjes krijgen. Zoals bijvoorbeeld op deze foto hieronder die ik maakte in Bologna. Daar betaal je dan wel voor. Ook verkochten ze in Bologna broodjes ijs. Zou dat een gat in de Nederlandse markt zijn? Roberto mag het van mij proberen! Maar de smaak “bueno” van Roberto, dat moet een Spaanse smaak zijn. In het Italiaans zeg je immers “BUONO”. Of is het van kinder bueno? Daar zijn Italiaanse kinderen ook gek op! Ook maken ze in Italië andere smaken. Cassata of mascarpone in plaats van de Nederlandse stroopwafelsmaak en smurfenijs. Maar eigenlijk denk ik dat Roberto een prachtig exportproduct heeft.

Italiaans ijs uit Bologna
Italiaanse hoorntjes voor ijs. Foto: Lotje Lomme

Export product

Rob, je hebt heerlijk ijs. We komen graag nog eens terug! Kom jij dan bij mij Italiaanse les volgen? Dan kun je de volgende keer als je in Italië bent in het Italiaans in gesprek met je collega ijsmakers met liefde en passie voor hun vak.  Wist je dat er in Rimini ook een jaarlijks terugkerende beurs (SIGEP) is voor ijsmakers? Wie weet kun jij ze dan wel jouw stroopwafelsmaak of oudewater-ijs aan de man brengen.

IJssalon Roberto

Leeuweringerstraat 1

3421 AA Oudewater

Ik schreef ook over Italiaans restaurant Piccola Italia in IJsselstein

Liever een cursus Italiaans volgen? Kijk dan bij de info over de beginnerscursus!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *